ПРАВА ЛЮДИНИ

Делегація Комітету Ради Європи з питань запобігання тортурам може відвідати Україну, якщо для цього виникнуть особливі підстави

Днями у Страсбурзі було оприлюднено щорічний звіт за результатами інспекційних візитів, які здійснили члени Комітету до 14 країн-членів РЄ у період із серпня минулого року до липня 2011-го. Цього разу експерти Ради Європи головним чином приділяли увагу застосуванню такого виду покарання, як ув’язнення у камерах-одиночках. Оскільки, за словами голови Комітету з питань запобігання тортурам Лятіфа Гусейнова, утримання людини в камері-одиночці має надзвичайно згубний вплив на її психічне та соматичне здоров’я.

«Ув’язнення у камерах-одиночках є у тій чи тій формі у тюремній системі кожної держави, — повідомив на прес-конференції у Страсбурзі Латіф Гусейнов. — Проте ми намагаємося переконати владні органи країн-членів РЄ, що застосування такого роду ув’язнення повинно відбуватися лише за виняткових обставин і не перевищувати 14 днів». Поки що найдовший термін утримання в камері-одиночці зафіксовано в Ірландії, де він становить 56 днів, а найкоротший у Шотландії — три дні. 

Нагадаємо, що експерти цього Комітету РЄ, який відомий своєю відданістю принципам конфіденційності, здійснюють перевірки умов утримання осіб, позбавлених волі, чи які перебувають на примусовому лікуванні. Серед країн, що їх експерти комітету відвідували торік, України не було.

«Річ у тім, що періодичні візити до кожної з країн РЄ відбуваються раз на 4-5 років, — пояснив у коментарі «УК» Лятіф Гусейнов. — Проте є ще й таке поняття, як спеціальні візити. Їх здійснюють тоді, коли для них з’являються особливі підстави. І комітет може вирішити здійснити такий візит будь-коли, якщо обставини вказують на його доцільність. Рішення про це приймають за лічені дні. На запитання «УК», чи планується найближчим часом приїзд експертів Комітету в Україну, Лятіф Гусейнов відповів: «Цього я вам  просто  не можу сказати».

Якщо взяти до уваги жорстку позицію Ради Європи та ЄС щодо справи Юлії Тимошенко та звинувачення України у порушенні прав людини, можна очікувати, що з візитом до Києва експерти Комітету РЄ з питань запобігання тортурам не забаряться.