ЛІГА ЧЕМПІОНІВ

Не поступившись іменитому суперникові, донецький «Шахтар» зміцнив шанси на вихід у плей-оф

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Підсумковий результат, зафіксований на «Ювентус стадіум», викликав у вболівальників української команди двояке почуття. До гри багато з них без роздумів погодилися б на нічию з чемпіоном Італії, котрий, попри кризу тамтешньої першості, не програє в ній уже понад рік. Та після зустрічі ще довго рябіло в очах від поперечини, в яку влучив після відскоку Вілльян. І лише монументальний Буффон радів за врятовану репутацію…

Висновок очевидний: здається, Мірча Луческу і його підопічні зробили правильні висновки з торішнього провалу на євроарені.

Ніхто не хотів програвати. Фото з сайту ФК "Шахтар"

Гірники активніше розпочали зустріч і, взявши під контроль м’яч, міцно заволоділи ініціативою. На 6-й хвилині  вони створили першу загрозу воротам Джанлуїджі Буффона: Генріх Мхітарян випередив захисника, але з близької відстані пробив трохи вище від воріт. Спробували пристрілятися також  Ярослав Ракицький і Фернандіньо, однак це були лише напівмоменти.

Втім, і  у володіннях Андрія П’ятова під завісу  першої третини тайму виникла перша загроза. Досвідчений  Андреа Пірло зробив бездоганну передачу з глибини на хід Клаудіо Маркізіо. Хавбеку туринців треба було добряче  примудритися, аби з льоту потрапити в рамку.

«Шахтар» вилазку суперника сприйняв адекватно і знову взяв в облогу штрафний майданчик господарів. І якщо Тейшейрі не судилося увінчати неабиякий натиск гірників після сольного проходу, то з передачі Вілльяна 22-річний хавбек не схибив.

«Юве» відігрався майже блискавично. Вже на 25-й хвилині після вивіреної передачі Пірло з кутового прямо на ногу Бонуччі, залишений без нагляду захисник італійців переправив м’яч у сітку. Пробачити таку помилку захисникам можна лише тому, що вона не стала фатальною. Оскільки залишене на другий тайм з’ясування стосунків так і не виявило переможця.

Після перерви швидкість і справді різко зросла. Передовсім  додали господарі, які заволоділи територіальною ініціативою. Однак і донеччани не збиралися  відсиджуватися в  глухій обороні. Різко відповідаючи на позиційний наступ суперника, вони раз по раз змушували вступати в гру Буффона. На 59-й хвилині Вілльян знову був близький до взяття воріт, та футбольний бог знову врятував капітана збірної-фіналіста останньої європейської першості.

А вже незабаром могли відзначитися «б’янконері», у яких вийшов на заміну Себастьяно Джовінко. Саме він забезпечив м’ячем Алессандро Матрі, який не влучив з лінії воротарського  майданчика. А гострий  простріл у виконанні Стефана Ліхтштайнера   просто не було кому замкнути. За законами жанру настала черга створювати небезпечні моменти вже гравцям «Шахтаря». Мхітарян і всюдисущий Вілльян ще не раз стріляли по кутах «Юве» з вигідних позицій, проте обом не вистачало влучності.

За нічийний результат «Шахтарю» не соромно. 

— Це очко, яке ми заробили, дуже важливе, — зазначив по закінченні гри головний тренер донеччан Мірча Луческу. — «Ювентус» — сильна команда, яка грала добре. Але ми змусили їх дуже багато бігати. Шкода, що не зуміли забити в самому кінці поєдинку. До того ж, на мій погляд, у цій грі був пенальті, якого арбітр не призначив. Результат матчу міг бути і на нашу користь. Ми були дуже уважними, а «Ювентус» діяв агресивно. Однак наші футболісти провели дуже хороший матч. Вважаю, що ми мали значно більше можливостей.

В іншому матчі групи Е лондонський «Челсі» влаштував майстер-клас данському «Нордшелланду». І тепер настає час для найцікавішого: спершу лондонці прилетять до Донецька, а в четвертому турі належить здійснити  візит у відповідь. «Шахтар» має всі шанси вирішити питання виходу з групи у протистоянні з командою Роберто Ді Маттео, з якою зараз ділить вершину турнірної таблиці, аби потім ще раз зіграти зі «Старою синьйорою» для свого задоволення.

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів УЄФА. Груповий турнір. 2-й тур

Ювентус — Шахтар — 1:1

Голи: Тейшейра (23), Бонуччі (25)

Нордшелланд  — Челсі —  0:4

Голи: Мата (33, 82), Давид Луїз (80), Рамірес (89)

                         І   В  Н  П   М   О

Челсі                 2   1   1   0  6-2   4

Шахтар              2   1   1    0  3-1  4

Ювентус            2   0   2    0  3-3  2

Нордшелланд      2   0   0    2  0-6  0