ВИТРАТИ

Понаднормове використання струму здорожчає

Скільки ви споживаєте електроенергії за місяць? На це запитання мої колеги відповіли по-різному: сім'я з двох осіб у квартирі без електроплити - 120 кВт, з чотирьох - 350. У квартирі з електроплитою, де троє мешканців, "нагоряє" 450-500 кВт, а в невеликому приватному будинку, який обігрівається газом, троє осіб споживають 250 кВт. Усі опитані вже знають, що з 1 лютого 2011 року тарифи на електроенергію для населення і населених пунктів зростуть. Цього разу цілком законно: відповідне рішення схвалила Національна комісія регулювання електроенергетики, а Міністерство юстиції зареєструвало документ.

Згідно з ним тариф буде двоблочним. До першого блоку увійдуть абоненти, які споживають на місяць не більше 150 кВт-год., а також населення, яке проживає в будинках, обладнаних кухонними електроплитами, електроопалювальними установками і чий обсяг споживання не перевищує 250 кВт-год. на місяць. Сюди ж увійдуть пільгові категорії населення (багатодітні сім'ї й ті, де є прийомні діти, будинки сімейного типу, населення, яке проживає в багатоквартирних будинках населених пунктів, не газифікованих природним газом, і в яких немає або не функціонують системи централізованого теплопостачання, а також мешканці гуртожитків сімейного типу). До другого блоку споживачів, в якому тариф на електроенергію зросте на 30%, відійдуть ті, чий місячний обсяг споживання електроенергії перевищує 150 кВт-год. і 250 кВт-год. відповідно.

За підрахунками фахівців НКРЕ, близько 34 млн жителів України рішення про підвищення тарифів не зачепить взагалі. Зате майже 5,7 млн абонентів, споживання електроенергії якими на місяць перевищує вказані обсяги, крім пільгових категорій споживачів, платитимуть на третину більше. Тобто якщо абонент спожив за місяць 200 кВт-год. електроенергії, то за 150 кВт-год. він сплатить по 24,36 коп. за 1 кВт-год., а за 50 кВт-год. - по 31,67 коп. Якщо ж будинок обладнаний електроплитами або електроопалювальними установками, то при місячному споживанні 300 кВт-год. треба буде сплатити за 250 кВт-год. по 18,72 коп. за 1 кВт-год., а за 50 кВт-год. - по 24,34 коп.

У НКРЕ стверджують, що підвищення тарифів не торкнеться близько 34 млн споживачів, які використовують менше 150 і 250 кВт-год. відповідно, а також пільгових категорій. Саме ж підняття тарифів пояснюють тим, що нині населення платить 24,4% вартості електроенергії, тому, мовляв, підвищення не останнє. Аргумент вагомий: здорожчання струму зменшить перехресне субсидування на рік, починаючи вже з 2011-го, на 2 млрд грн.

Попри те що населення ця новина не потішила, адже з нового року істотно підвищилися ще й тарифи на тепло та гарячу воду, чимало експертів виправдовують такі дії влади. На переконання провідного експерта Центру Разумкова Володимира Омельченка, через те, що протягом кількох років ціни на електроенергію для населення не зростали, утворилася диспропорція між вартістю струму для побутового сектору і промисловості. Тобто населення отримує перехресні субсидії за рахунок промислового сектору, що негативно позначається на його конкурентоспроможності.

- Інша річ, що час вибрано не зовсім вдало, - каже він. - Однак і відтягувати не можна, адже на вітчизняному оптовому ринку вартість електроенергії вища, ніж у низці європейських країн (на їхніх біржах за останній місяць вона знизилася на 30%). Але й після цього нам важко конкурувати. Передусім через те, що система ціноутворення негнучка і не орієнтована на європейський ринок. Це перешкоджає українським експортерам знайти своє місце на ринку інших країн.

Маємо й інші проблеми: вітчизняна промисловість не надто приваблива для інвестицій, а великий бізнес не переймається модернізацією виробництва, адже звик отримувати швидкі гроші за рахунок різноманітних пільг та штучного зменшення податкового тиску, виведення доходів в офшори. Тож "виїхати" за рахунок самого лише здорожчання електроенергії для населення не вдасться. Та й палицю тут не можна перегнути, вважає аналітик Олександр Жолудь. Бо якщо здорожчання газу серйозно вдарить тільки по приватному сектору, то підвищення тарифів на електрику зачепить усе населення і може викликати масове невдоволення. Тому влада планує піднімати вартість струму в кілька етапів.

ДOВІДКA

Досі в Україні тариф на електроенергію для населення становив: 24,36 коп. за 1 кВт-год. з ПДВ, для тих, хто проживає в сільській місцевості, - 22,5 коп./кВт-год. Для мешканців будинків, обладнаних кухонними електроплитами, електроопалювальними установками (у т. ч. у сільській місцевості), - 18,72 коп./кВт-год., для населення, яке проживає в багатоквартирних будинках населених пунктів (міст, сіл, селищ), не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання, - 18,72 коп./кВт- год.