Україна посіла 83-тє місце серед 189 держав у щорічному рейтингу Doing Business. Загалом наша країна піднялася на чотири сходинки порівняно з минулим роком. Як пояснили автори рейтингу зі Світового банку, із урахуванням змін у методології підрахунку рейтингу можна вважати, що українська економіка торік перебувала на 87-й позиції (а не 96-й, як було підраховано згідно із попередньою методологією). Найбільший прогрес зафіксовано у сфері започаткування бізнесу, водночас за показниками виконання контрактів та отримання дозволів на будівництво позиції суттєво погіршилися. Головну реформу, яка вплинула на покращення рейтингу, провели в реєстрації власності, наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, відкриваючи учора урядове засідання. За впровадження цієї реформи він висловив вдячність Міністерству юстиції.

Та водночас Прем’єр зазначив, що у рейтингу Doing Business позицію України «потягнули вниз» показники легкості підключення до систем електропостачання: «Це те, про що я вже говорю протягом останнього року і звертаюся до Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг й до Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Як була монополія, так і залишилася. Як були найгірші підходи підключення, так і є. Як не було закону і нових правил, так і немає».

«Вкотре публічно звертаюся до відомств, які відповідають за українську енергетику, внести відповідні акти і нарешті демонополізувати цей ринок, дати можливість суб’єктам підприємницької діяльності на прозорих і вільних умовах підключатися до мереж електропостачання», — наголосив Арсеній Яценюк.

Він також наголосив на необхідності подальшої роботи в питанні правової реформи, захисту прав власності й розв’язання проблеми неплатоспроможності юридичних осіб.

Щодо подальших законопроектів, які потребують ухвалення Верховною Радою, глава уряду зазначив: «Прикро, що нам не вдалося отримати підтримку парламенту».

Глава уряду наголосив на необхідності проводити «тематичні дні» у Верховній Раді. Він повідомив, що провів на цю тему розмову з Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом: «Спікер  парламенту повністю підтримує необхідність формування порядку денного за тематикою».

А щодо індексу легкості ведення бізнесу, то за рік-два  Україні до снаги  піднятися у рейтингу з 83-го місця до 50-го, заявив учора міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус на засіданні Кабінету Міністрів.

Водночас він поскаржився на координацію роботи з парламентом. За його словами, якби всі ініціативи уряду були схвалені, то Україна могла б піднятися ще на 29 позицій. «На жаль, із депутатами не завжди вдається працювати скоординовано», — заявив міністр. Він зазначив, що неприйняття Верховною Радою законопроекту про банкрутство та виконання контрактів коштувало Україні 16 місць у рейтингу. Ще один перспективний законопроект — про захист прав інвесторів. Однак  в останню хвилину туди внесли поправку, що закон набуде чинності з середини наступного року. І це  коштувало ще 13 позицій у рейтингу.

Варто зазначити, що оновлений рейтинг враховує лише реформи, проведені до липня цього року, тому фактичне місце України може бути вище. Утім, показники рейтингу не самоціль, тож урядові варто зосередитися на тому, чого очікують інвестори — реальному покращенні бізнес-клімату.

Закупівля ліків — не справа міністерства

Мінздоров’я позбавлять функції закупівлі медикаментів, яка перейде до новоствореного незалежного національного агентства. Про це на засіданні уряду вчора  заявив Прем’єр-міністр  Арсеній Яценюк.

«Настав час, і давно він настав, щоб у Міністерства охорони здоров’я взагалі забрати функцію закупівлі лікарських засобів. Чому іде війна за посаду міністра охорони здоров’я? Мета тільки одна — призначити свого міністра і щоб він контролював усі закупівлі», — вважає Прем’єр.

У зв’язку з цим  Арсеній Яценюк доручив профільному міністрові Олександру Квіташвілі на наступне засідання уряду винести проект  рішення про створення такого агентства.

Й одразу втратять інтерес  деякі політичні сили в питанні боротьби за крісла, зокрема й за  крісло міністра охорони здоров’я. Номінаційний комітет, міжнародні організації, які призначать керівника і контролюватимуть  закупівлю лікарських засобів і медичних препаратів за державні кошти. Ось  щеплення від корупції,  вважає він.

Перед цим міністр охорони здоров’я Олександр  Квіташвілі прозвітував про укладання угод з міжнародними організаціями, як і про те, що вони закуповуватимуть для України ліки та медичні засоби вже цьогоріч. За його словами, угоду підписали на понад 2 млрд грн. Олександр Квіташвілі запевнив: завдяки цьому ліки закуповуватимуть вчасно й  без інцидентів.

Недоторканних фіскалів не буває

Голова Державної фіскальної служби Роман Насиров  звільнив 42% керівників центрального апарату й 15% керівників в областях. «Це майже 80 людей», — повідомив він, звітуючи на урядовому засіданні в середу. Посадовець зокрема розповів, що  з травня вже звільнено  понад  півтори тисячі керівників ДФС і призначено понад 500 нових керівників.

Він повідомив також, що відповідно до результатів перевірки Мін’юсту, в ДФС відбулась люстрація. На це Прем’єр Арсеній Яценюк попросив не забути звільнити і керівника ДФС в місті Києві.

«Щойно отримав довідку і кудись зникло одне прізвище, за попередніми даними, людина поки що на своїй посаді. Це керівник ДФС в місті Києві, який підлягає невідкладному звільненню. Це напевно не встигли підготувати документи. Дайте, будь ласка, термінове доручення звільнити керівника ДФС у Києві», — нагадав Арсеній Яценюк.

Окрім того,  на урядовому засіданні Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк  також спрогнозував призначення керівника Національної поліції. Найімовірніше воно відбудеться  наступної середи — 4 листопада.

Протягом тижня  будуть проведені відповідні консультації. І, сподіваємось, керувати новим відомством буде аполітичний начальник Національної поліції, функції якого відмежують від цивільного міністра внутрішніх справ.

Згідно з документом, ухваленим урядом у вересні, Національна поліція складатиметься з кримінальної та патрульної поліції, поліції охорони, спеціальної поліції та поліції особливого призначення КОРД (Корпус Оперативно Раптової Дії).