КОНТРОЛЬ 

Поліцейські з восьми країн допомагають нашій міліції підтримувати порядок під час Євро-2012
 

В Україні в період проведення континентальної футбольної першості працює численний десант поліцейських із країн-учасниць цього турніру. Приїзд іноземних колег зумовлений передовсім наданням практичної допомоги вітчизняним правоохоронцям.

Окрім того, що закордонні поліцейські працюють у Міжнародному центрі поліцейського співробітництва, вони перебувають безпосередньо у середовищі своїх уболівальників та проводять з ними профілактичні бесіди. Зокрема, до компетенції поліцейських входить зустріч уболівальників своєї країни в аеропортах та на вокзалах, відвідування місць їхнього проживання (готелі, наметові містечка, кемпінги тощо) та місць відпочинку. Вони також спостерігають за своїми громадянами на стадіонах та у фан-зонах під час матчу.

У разі потреби вони проводять співбесіду та виступають у ролі перекладачів для вирішення конфліктних ситуацій. А члени цих делегацій виступають виключно як експерти. Іноземних поліцейських супроводжують представники української міліції.

Колеги завжди порозуміються мовою професіоналів. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Нині в Україні працюють поліцейські зі Швеції, Нідерландів, Німеччини, Португалії, Росії, Данії, Франції та Великобританії. Усього приблизно 80 чоловік.

Зокрема міліції Донецька допомагають 16 англійських і 7 французьких поліцейських. Це переважно споттери — поліцейські, які постійно працюють у середовищі футбольних фанатів і добре знають, чого від них можна чекати.

Як повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ, головне завдання поліції — проводити профілактичну роботу. Бесіди ж із надмірно активними фанами дають позитивний ефект, бо ніхто не хоче потрапити до бази «проблемних» уболівальників і надалі позбутися можливості відвідувати матчі. Ще в аеропорту, запримітивши своїх правоохоронців, фанати розуміють: у разі порушення ними закону про це швидко стане відомо на їхній батьківщині.

Скажімо, поліцейські з Англії не очікують прикрих ситуацій від своїх співгромадян. Інспектор з Блекберрі Діана Мерфі зазначає, що необхідних заходів було вжито ще у Великобританії, коли агресивним фанатам заборонили виїжджати з країни. У зв’язку з цим понад тисяча осіб не змогла потрапити на футбольні матчі чемпіонату.

Керівник групи французьких поліцейських Антуан Бутоне, начальник національного Департаменту боротьби з хуліганством також задоволений співпрацею з українською міліцією і високо оцінює рівень її підготовки та професіоналізму. Він зазначає, що французькі фани поводяться тут стриманіше, ніж у Франції.

До слова, українським міліціонерам допомагають ще й російські правоохоронці. Для них цей досвід є особливо корисним з огляду на майбутню Олімпіаду-2014 у Сочі. 

 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»