ПОШУКИ РОБОТИ 

Якщо у вас є бажання й наполегливість, за допомогою служби зайнятості можна навіть відкрити власну справу 

Попри те, що Держстат заявляє про зменшення рівня офіційного безробіття — якщо на 1 червня зареєстровано 549 тис. безробітних, то на 1 жовтня ця цифра зменшилася до 405 тис., — працевлаштуватися сьогодні так само непросто, як і півроку чи рік тому. Причому йдеться навіть не про віддалені від центру регіони, де знайти роботу завжди було проблематично, а й про столичну область. Проте людей, які тимчасово втратили роботу, не залишають наодинці зі своїми проблемами фахівці Київської регіональної служби зайнятості: проаналізувавши ситуацію, в якій опинилася людина, запропонують найбільш підходящий для неї варіант виходу зі складного становища. Як це трапилося, скажімо, з Ганною Віталіївною з Васильківського та Сергієм Амвросійовичем з Броварського районів.    

З безробітних —  у директори

«До нас звертаються  різні люди, — повідомила «Урядовому кур’єру» начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню обласної служби зайнятості Ірина Мяновська, — і ми завжди намагаємося знайти найбільш прийнятне для кожного рішення». Один з яскравих прикладів, коли служба зайнятості справді допомогла людині знайти свою справу, — історія Ганни Віталіївни, жительки селища Калинівка, що під Васильковом. Маючи дві вищі освіти — юридичну й педагогічну, жінка працювала юристом, водночас викладаючи в коледжі. Та життя не стоїть на місці — й після декретної відпустки довелося шукати інше місце роботи. Проте швидко знайти щось підходяще не вдалося, тож довелося звернутися у Васильківський міськрайонний центр зайнятості, де у вересні 2010 року її поставили на облік.

Захоплена вихованням власної доньки, пані Ганна розповіла фахівцям центру, що залюбки б займалася вихованням малечі. Звернувши на це увагу, центр зайнятості направив її на навчання за курсом «Організація підприємницької діяльності» — й після захисту бізнес-плану з’явилася школа раннього розвитку для дітей від одного до шести років, яку організувала вчорашня безробітна. В цій школі діток вчать за відомою у всьому світі методикою Марії Монтессорі, а також методикою раннього розвитку дітей Нікітіних з використанням розвиваючих ігор, що сприяє вдосконаленню інтелекту дитини, розвиткові розумових і творчих здібностей. Цікаво, що на уроки обов’язково запрошуються батьки — аби мали можливість спостерігати за розвитком власних чад. Окрім того, у школі вивчають дві іноземні мови — англійську й іспанську. 

З минулого року на Київщині триває апробація нової моделі працевлаштування й забезпечення зайнятості людей з інвалідністю, розробленої в рамках спільного проекту Програми розвитку ООН, Міжнародної організації праці та Державного центру зайнятості України «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості». Це дало змогу реально допомагати людям з особливими потребами. Приміром, у липні цього року в Броварський міськрайонний центр зайнятості звернувся Сергій Амвросійович — інвалід 3 групи, який з дитинства має вади слуху. «Навіть спілкуватися з такою людиною непросто, — продовжує фахівець служби зайнятості, — бо це відбувається у письмовому вигляді, та нашим спеціалістам швидко вдалося з’ясувати його реальний стан здоров’я, потенційні можливості, інтереси —тобто все, що могло прислужитися справі».

Не бійтеся міняти фах

Згадуючи цього чоловіка, який мав велике бажання  знайти роботу, щоб мати можливість утримувати себе самостійно, у службі зайнятості зазначають, що зробити це було непросто — одна з вакансій не влаштовувала самого Сергія Амвросійовича, бо фірма пропонувала надто малу зарплату, ще кілька теж відпали, аж поки чоловік не став архіваріусом на одному з підприємств Броварського району. І хоч працювати з людьми, які мають певні обмеження, складно, фахівці центру зайнятості кажуть, що надалі тільки розширюватимуть таку співпрацю.

Взагалі ж районні центри зайнятості Київської області, зважаючи на специфіку регіону (багато сільськогосподарських районів плюс чорнобильська зона), надають безробітним низку соціальних послуг. В першу чергу йдеться про інформаційні, профорієнтаційні та консультаційні, а також — за потреби — направляють людей на професійну перепідготовку чи підвищення кваліфікації, особливо якщо йдеться про професії, які мають попит на ринку праці. Ще один напрямок діяльності — залучення незайнятого населення до громадських та сезонних робіт. Ну, і найголовніший — пошук роботи, яка б повністю влаштовувала людину, причому береться до уваги інформація про вакантні посади не лише в межах одного міста чи району, а й в інших населених пунктах нашої країни.

Працедавці, які постійно співпрацюють зі службами зайнятості, мають можливість ще й отримати дотації. А вчорашні безробітні не тільки можуть отримати нову, більш затребувану на ринку професію (у службі зайнятості діють курси перекваліфікації, про що наша газета розповідала й раніше), а ще й навчитися складати бізнес-плани — з тим, аби започаткувати власну справу, проаналізувавши потреби свого містечка чи селища. До речі, можливість працевлаштування значно підвищить участь у масових заходах, що проводяться державною службою зайнятості: ярмарках вакансій, днях кар’єри, днях профорієнтації, днях відкритих дверей. Водночас послуги державної служби зайнятості з пошуку роботи сьогодні доступні всім шукачам роботи в режимі on-line.

І найсвіжіша інформація:  уряд дозволив безробітним звертатися в центри зайнятості не за місцем своєї реєстрації — за умови, якщо вони не зареєстровані в жодному іншому центрі зайнятості. Чиновники вважають, що такі зміни сприятимуть покращенню пошуків роботи завдяки тому, що люди отримають право вибору не тільки місця роботи, а й місцевості. А як воно буде в житті, час покаже. Отримати консультацію й підібрати роботу можна за допомогою безкоштовного телефонного сервісу — достатньо набрати  0-800-50-50-60 зі стаціонарного телефону чи 730 — з мобільного (або надіслати на  цей номер SMS-замовлення). 

ДО РЕЧІ

 Штукатури й маляри нарозхват

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

Які професії нині престижні

Директори київських міського та обласного центрів зайнятості Віктор Сухомлин і Василь Якобінчук повідомили, що нині на ринку праці майже половина незайнятих осіб (у столиці 47%, в області — понад 48%) — молоді люди віком до 35 років.  Найбільше (понад 72%) — колишні службовці, майже 19% — робітники, 8% — хлопці й дівчата, які раніше не працювали або виконували роботу, що не потребує спеціальної підготовки.

Серед найбільш затребуваних нині професій та посад — будівельники, бухгалтери, оператори ПК, касири, техніки, механіки, медсестри й лікарі, викладачі та працівники сфери обслуговування. Але, за словами Віктора Сухомлина, проблема в тому, що фахівці, які нині перебувають на обліку в службі зайнятості, далеко не завжди відповідають вимогам, які ставлять роботодавці до їхньої кваліфікації. Тому служба зайнятості орієнтується не лише на підготовку, а й на перенавчання та підвищення кваліфікації молодих. Протягом останніх 9 місяців ці послуги отримали понад 500 хлопців і дівчат. Сама ж молодь бажає навчатися за спеціальностями «штукатур», «маляр», «перукар», «кравець», «флорист-озеленювач», «бармен-офіціант», «кухар» та підвищувати кваліфікацію за напрямами «юридична психологія», «менеджмент готельного господарства та приватного туристичного бізнесу».

 «Профорієнтаційні термінали» допомагають школярам дізнатися про світ професій. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

 Загалом з  початку року за допомогою служби зайнятості столиці знайшли роботу 3,6 тис. молодих людей, 117 чоловік влаштовані на дотаційні робочі місця,  200 осіб взяли участь в оплачуваних громадських роботах.

А ще молодь активно орієнтують на самозайнятість. Так, за сприяння міської служби зайнятості 267 безробітних отримали одноразову допомогу по безробіттю та зареєструвалися як приватні підприємці.

Василь Якобінчук також повідомив, що служба зайнятості проводить системну профорієнтаційну роботу з учнями старших класів загальноосвітніх шкіл та їхніми батьками. Цього року провели 123 так звані  уроки реального трудового життя — виїзди школярів на підприємства та ознайомлення з їхньою роботою безпосередньо у трудовому процесі.

Державний центр зайнятості разом з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту розробили та безоплатно презентували для учнів 7-10 класів Київщини Профорієнтаційний щоденник школяра. У ньому, крім звичайних  навчальних заміток, учень вноситиме відомості про свої схильності  та побажання щодо майбутньої професії. Пройшовши тести, вміщені в ньому, зможе краще зрозуміти, чи справді має хист до вподобаної професії. Інформація у щоденнику подана в цікавій, доступній для молоді формі з елементами розважальних та інтерактивних творчих завдань і вже отримала чимало схвальних відгуків від учителів.

А ще  в 300 школах Києва та області встановлені програмно-апаратні комплекси «Профорієнтаційний термінал», з яких учнівська молодь може дізнатися про світ професій, умови професійного навчання, стан і перспективи ринку праці, основи трудового законодавства, послуги Державної служби зайнятості. Керівники центрів зайнятості запевнили, що найближчим часом ці термінали з’являться в усіх міських та обласних ЗОШ.

Любомира КОВАЛЬ,
«Урядовий кур’єр»