ОБЛИЧЧЯ БІЗНЕСУ 

Найбільша ФПГ країни продовжує вкладати в людський капітал 

Приватна фінансово-промислова група країни «Систем кепітел менеджмент» (СКМ) Ріната Ахметова, як засвідчили результати фінансового звіту за минулий рік, вийшла на докризові показники роботи. Так, до держбюджету торік СКМ перерахувала приблизно 7 млрд грн податку на прибуток. Це майже вдвічі більше, ніж у 2010-му.

Сумарні активи компанії, зазначається в оприлюдненому нещодавно документі, за рік зросли до 28,466 млрд дол. США (у 2010-му вони становили 22,675 млрд дол.). Валовий дохід склав 19,542 млрд дол. США (12,819 млрд дол.), а чистого прибутку в СКМ нарахували 2,258 млрд доларів (850 млн дол.).

Модернізація  підприємств — передусім

Діяльність СКМ сконцентрована у сферах телекомунікації, медіа-бізнесу, нерухомості, глиновидобутку, роздрібної торгівлі та торгівлі нафтопродуктами, медикаментами, сільського господарства, машинобудування, транспорту, фінансів. Але левову частку прибутків за 2011 рік, зазначають у компанії, принесли підприємства гірничо-металургійної та електроенергетичної галузей.

Так прибуток Метінвесту, флагмана металургійного крила бізнесу Групи СКМ, за 2011 рік зріс на 51,6% і склав 14,189 млрд дол. США. Такий результат зумовили консолідація фінансових результатів Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча і сприятлива цінова кон’юнктура на світовому та внутрішньому ринках. Попит на сталь торік зріс на 6,5% до показників 2010-го, підвищилися ціни на експортну залізну руду та коксівне вугілля. Більш затребуваною також стала продукція Метінвесту і в Україні. Попит на ньому формували виробники металоконструкцій, вагонобудівники, металурги, енергетики. Концентрація пакетів акцій підприємств енергетичного сектора, системне технічне переозброєння виробничих потужностей та вихід на міжнародний енергоринок зумовили зростання виручки ДТЕКу на 63% — до 4,969 млрд дол. США.

Проте у СКМ вважають, що добрі фінансові результати 2011-го пов’язані не лише зі сприятливою ситуацією на ключових для компанії металургійному та енергетичному ринках та процесом консолідації нових бізнесів. «Ми отримали серйозну віддачу від багатомільйонних інвестицій в органічний розвиток нашого бізнесу, — каже генеральний директор СКМ Олег Попов. — Тому плануємо і надалі активно реінвестувати свій прибуток у модернізацію наших підприємств, розвиток співробітників і поліпшення соціальної інфраструктури в регіонах нашої присутності».

Соціальне  партнерство  набирає обертів  

За словами Олега Попова, 2012-го в технічне переоснащення своїх підприємств група вкладе приблизно 16 млрд гривень. А в Програму соціального партнерства, в рамках якої Метінвест і ДТЕК реалізовують майже 300 проектів спільно з органами місцевого самоврядування понад 50 населених пунктів у восьми областях України, компанія планує інвестувати ще 160 млн гривень — на чверть більше, ніж торік.

«Сьогодні на підприємствах Групи СКМ працює 260 тисяч чоловік, а в містах нашої присутності живуть понад 5 мільйонів жителів. Зростання зарплати у працівників компанії істотно перевищує темпи економічного зростання в країні. Але ми розуміємо: навіть найкраща, ідеальна робота, яка приносить задоволення і моральне й матеріальне, не займає всього життєвого простору людини. Щоб люди на наших підприємствах працювали добре, не тільки умови праці повинні бути гідними, а й умови життя. У містах нашої присутності повинні бути хороші лікарні, школи і дитсадки, добрі дороги, в будинках — тепло і вода, має розвиватися підприємництво. Тому в 2011 році ми на 70% наростили загальний розмір інвестицій в модернізацію, охорону навколишнього середовища, соціальні програми, охорону праці та промислову безпеку. Інвестування в розвиток підприємств та соціальної сфери залишається нашим незмінним пріоритетом», — зазначив Олег Попов.

Відчутні результати соціальних інвестицій ДТЕК в  енергоефективність комунальної сфери відчули жителі Києва, Добропілля, Кіровського, Зугреса, Дніпропетровська, Зеленодольська, Енергодара, Щастя, Ровеньків, Свердловська, Ладижина, Бурштина. Профінансовані СКМ енергоаудити бюджетних установ міст, програми енергозбереження і системи енергоменеджменту, модернізація і реконструкція трубопроводів теплових мереж дали змогу суттєво скоротити обсяги споживання енергії, втрат тепла, викидів парникових газів.  За гроші Метінвесту триває комплексна реконструкція кварталів у двох районах Кривого Рогу. А після спорудження національної медичної телекомунікаційної мережі, яка охопила провідні медичні центри в областях і районах, Україна стала на один рівень із розвинутими державами. Тепер лікарі з різних регіонів, не залишаючи робочих кабінетів, можуть узяти участь в огляді та навіть оперуванні хворого в іншій області, використовуючи для цього широкосмугові канали зв’язку.

У цьому році енергокомпанія ДТЕК планує реалізувати 88 проектів на 60 млн гривень. Холдинг Метінвест планує завершити приблизно 200 проектів майже на 100 млн гривень. А до 2014 року СКМ в цілому планує виділити на соціальні інвестиції понад 480 млн гривень. 

Катерина КРАВЧУК 
для «Урядового кур’єра»