СОЦІУМ

Наскільки часто працівники отримують професійні травми

 Та нам за шкідливість молоко потрібно давати! Ця фраза давно ввійшла до народного фольклору. І не дарма! Адже колись у Радянському Союзі на деяких підприємствах певним категоріям працівників безкоштовно видавали молоко. Власне, тоді на фабриках та заводах багато чого було такого, про що тепер більшість робітників можуть тільки мріяти - це і медпункти, їдальні, майже безкоштовні путівки до санаторіїв, власні поліклініки тощо. Єдине, що в ті часи траплялося вкрай рідко - травматизм на підприємствах.

Яка ситуація зі професійним травматизмом і захворюваннями нині, з'ясовував "Урядовий кур'єр".

Неуважні чоловіки

Якщо ще років з п'ятнадцять тому на підприємствах основні виробничі процеси лягали на плечі людей, то тепер все автоматизовано і в основному працюють комп'ютери. Проте, ще є такі галузі, де виробничі травми не рідкість. На жаль, першість у цьому сумному рейтингу вже кілька років поспіль утримує вугільна промисловість. Друге і третє місця поділили між собою аграрно-промисловий комплекс і гірничо-видобувна промисловість. Сумніватися в цьому немає підстав, адже нещасні випадки на шахтах трапляються досить часто.

Хоча є приємна інформація. Як засвідчують статистичні дані за період з 2004 по 2009 роки, цифри з виробничого травматизму у найбільш "постраждалих" галузях дещо знизилися. Приміром, у вугільній промисловості з 8 607 до 4 988 тис. осіб, тобто на 42% постраждалих стало менше.

- Незважаючи на заходи, що вживаються роботодавцями, рівень виробничого травматизму та профзахворюваності залишається ще досить високим, - переконаний директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Юрій Мельников. - За І півріччя 2010 року на підприємствах України травмовано 5 734 особи. Із них 4 448 (77,5%) чоловіків та 1 286 (22,5) жінок.

І дивуватися тут немає чому, адже чоловіки, як не сумно, менш уважно ставляться до своїх професійних обов'язків. Більше того, частенько дозволяють собі з'явитися на роботі в стані, який важко назвати адекватним. Звідси і більшість проблем.

- Коли працівники ДПС оформляють транспортну пригоду, вони обов'язково перевіряють водія на стан алкогольного сп'яніння, але коли працівник травмується на виробництві, на це ніхто не зважає увагу, - зазначає голова Спільного представницького органу сторони роботодавців Олексій Мірошниченко. - Але ж люди, перебуваючи в неадекватному стані, часто коять дурниці. В жодному випадку я не хочу сказати, що не потрібно проводити профілактичні роботи, спрямовані на зменшення постраждалих на виробництві, але ж і така експертиза не завадила б.

Дістати хворобу

Серед причин, які найчастіше, а саме майже у 78%, призводять до нещасних випадків, експерти називають порушення трудової і виробничої дисципліни, технологічного процесу, правил дорожнього руху, вимог безпеки під час експлуатації обладнання, устаткування, машин, механізмів. Це так звані організаційні причини.

Доволі часто - у 14%, причинами нещасного випадку на виробництві стає незадовільний стан виробничих об'єктів, транспорту і засобів виробництва.

А от травмування внаслідок протиправних дій інших осіб трапляється лише у 8%.

Таким чином, найчастіше працівники калічаться при падінні або від обвалення матеріалів, породи, грунту, а також від предметів та деталей, які рухаються, розлітаються.

Не втішає і статистика, яка склалась із професійними захворюваннями, вона все ще залишається на не стабільному рівні. І хоча кількість людей, які отримали захворювання на роботі, за останні сім років зменшилася на 6,2% (з 6447 до 6046), а кількість загиблих від таких хвороб зросла на 9,2%. А все чому? А тому, що на багатьох підприємствах відсутні медпункти, де на початковій стадії можуть виявити ту чи іншу хворобу і запобігти їй. Тому і цифри, за професійним захворюванням, маємо не дуже втішні. Так, за І півріччя 2010 року на підприємствах України професійне захворювання отримало 2 320 чоловіків та 215 жінок.

Найчастіше такі хвороби діагностуються у працівників, які зайняті на підземному видобуванні кам'яного вугілля, залізної руди, виробництві насосів, компресорів та гідравлічних систем, а також на відкритому видобуванні залізної руди.

Звісно, що постраждалі від нещасного випадку отримали грошові компенсації, проте втраченого здоров'я не повернути.

- Ми покрили всі заборгованості з виплат, які раніше були, - переконує Юрій Мельников. - Проте проблеми, що виникають у працівників, звісно, потрібно розв'язувати, але краще їм запобігти. Саме з цією метою в І півріччі 2010 року робочими органами надано 32 964 консультації з питань охорони праці та страхування від нещасних випадків. Взяли участь у проведенні 1 031 семінару, 2 179 нарад, 812 "круглих столів", 353 конкурсах тощо. Робочі органи опрацьовують та впроваджують системи управління охорони праці на 2 472 підприємствах, беруть участь у роботі комісій з питань охорони праці на 2 195 підприємствах, у розробленні 8 555 нормативних актів з охорони праці. І це зважаючи на вже діючі 2 673 комплексні заходи з охорони праці на підприємствах.