Україну на 19 засіданні у форматі «Рамштайн»представляли міністр оборони Рустем Умєров, головнокомандувач генерал-полковник Олександр Сирський і начальник ГУР генерал-лейтенант Кирило Буданов.

Більше інвестицій в ОПК

«За три тижні із часу нашої останньої зустрічі наші воїни знищили 29 тисяч особового складу супротивника, понад 220 танків, майже 500 одиниць бронетехніки та майже 600 артилерійських систем. Але це не зупинило ворога. Він продовжує наступальні дії на всій лінії фронту, — сказав, звертаючись до партнерів, міністр оборони Рустем Умєров. — Ми знову зібралися, щоб обговорити, як можемо завдати поразки нашому ворогу. У складний момент, коли росія намагається перехопити ініціативу на полі бою, ми знову зібралися, щоб сформулювати ефективні рішення, які допоможуть якомога швидше відбити російські війська, визволити нашу землю та створити умови для відновлення міжнародного права на всій українській території, показати світові приклад того, що демократії можуть захистити себе і робитимуть це».

Міністр нагадав про нові виклики. На жаль, у росії є змога завдавати ударів вглиб території України, до 1000 км від місця запуску. російські війська використовують цю можливість для терору мирного населення. Їхні ракети влучають в найбільші міста України. Вони руйнують та вбивають.Яскравим прикладом була  масована ракетна атака 7 лютого, коли росія поєднала кілька типів балістичних і крилатих ракет. Безпілотники Shahed іранського виробництва та північнокорейські ракети, вироблені співучасниками росії в цих злочинах, — це нова вісь зла. Тому українським Силам оборони терміново необхідно нарощувати далекобійні спроможності, щоб знищити ворожу матеріально-технічну та військову інфраструктуру на окупованій території України.«Ми посилюватимемо нашу спроможність, розвиваючи оборонну промисловість. Тут важлива сталість, щоб мати змогу відповідати на довготермінові виклики та забезпечувати нагальні потреби вже сьогодні.Ваші уряди та компанії ОПК поступово нарощують виробництво. Важливо пришвидшити цей процес. Ми цінуємо те, що наші партнери вже інвестують більше в ОПК. Україна також розвиває власне виробництво»,  — сказав український міністр, зауваживши, що в нас та наших партнерів є значна перевага над ворогом, адже є змога інвестувати в оборонний сектор разом.

Рустем Умєров наголосив, що Україна впроваджує необхідні системні зміни в царинах логістики, навчання, закупівель, прозорості, підзвітності та забезпечення сил і засобів. А на полі бою нам потрібно більше артилерійських боєприпасів, бойових броньованих машин, систем ППО.

Українські компанії впроваджують технологічні рішення одними з перших. Це рішення, які відповідають реальним потребам фронту. Вони мають перевагу завдяки використанню бойового досвіду. Світові компанії запрошують приєднатися до цих зусиль та інвестувати.

Україну онлайн представляли міністр оборони Рустем Умєров, головнокомандувач Олександр Сирський і начальник ГУР Кирило Буданов. Фото з сайту mil.gov.ua

Результати вже є

Після засідання у форматі«Рамштайн»міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що переговори в межах Коаліції спроможностей були плідними. За його словами, забезпечення артилерійськими системами і снарядами — на порядку денному. Зокрема йдеться про спільне виробництво.

«Працюємо над цим, вже є результати»,  — наголосив міністр.

Щодо питання надання Україні винищувачівF-16 усе йде за графіком у межах домовленостей з партнерами.Побільшає і дронів.

«Посилюємо взаємодію з партнерами в питанні безпілотних систем. Сьогодні офіційно започаткували роботу Коаліції дронів. Уже приєдналися вісім країн: Швеція, Британія, Данія, Німеччина, Литва, Естонія, Нідерланди, Латвія. Вдячний Латвії за лідерство», — підсумував міністр.  Він окремо подякував Сполученим Штатам та міністрові оборони Ллойду Остіну, який головував на засіданні.А всім партнерам — за участь у коаліціях спроможностей.

«Дякуємо вам за лідерство на цих життєво важливих ділянках роботи. Розбудова моделі майбутніх Сил оборони — один з наших ключових пріоритетів. Закликаю зосередитися на коротко- та середньострокових результатах, щоб якомога швидше вплинути на ситуацію на полі бою. Нам потрібно об’єднати наші ресурси в цей критичний час, щоб не дати росії розширити її військову присутність в Україні», — підсумував український міністр.

Пліч-о-пліч 15 держав

Представники міністерств оборони 15 країн підписали у Брюсселі Угоду про намір щодо створення нової Коаліції спроможностей — інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони. Це офіційний початок роботи коаліції, мета якої — сприяння та координація допомоги в посиленні протиповітряної оборони Збройних сил України. Такий крок дасть змогу Україні бути ефективнішою на полі бою, а також забезпечити більше захисту цивільним.

Німеччина, Франція та США головують у коаліції. До неї долучилися Болгарія, Чехія, Данія, Греція, Литва, Нідерланди, Норвегія, Словенія, Іспанія, Велика Британія, Бельгія та Україна.

«Протиповітряна оборона має вирішальне значення для збереження життів українців. Ми вдячні нашим партнерам за непохитну підтримку. Разом ми сильніші», — наголосив Рустем Умєров.

Джерело: Міністерство оборони