Я — дружина померлого ліквідатора наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 3 категорії. Згідно з експертним висновком Центральної міжвідомчої експертної комісії, захворювання, яке спричинило смерть чоловіка, пов’язане з виконанням ним військової служби при ліквідації аварії. Але на день смерті  групи інвалідності він не мав.

У 2008 році я вийшла на пенсію як дружина померлого військовослужбовця зі зниженням пенсійного віку на 5 років.

А з початку цього року діє постанова «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 1210.

Отже, хочу дізнатися, чи маю я законне право на нарахування пенсії по втраті годувальника згідно з цією постановою?

Н. ПОЛУНІНА,
с. Семикозівка, 
Луганська обл.

Владислав МАШКІН,
директор Департаменту пенсійного забезпечення ПФ:

— Частиною 1 статті 54 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено, що пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством.

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні. Згідно зі статтею 36 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» непрацездатними членом сім’ї вважається, зокрема, дружина, якщо вона є інвалідом або досягла пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього закону.

З 01.10.2011 року набрав чинності Закон «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», яким внесено зміни зокрема до статті 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Відповідно до статті 26 цього закону пенсійний вік для жінки, зокрема 05.11.1958 року народження, складає 57 років 6 місяців.

Враховуючи викладене, право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника ви набудете після досягнення зазначеного віку.