ВИСТАВКА

Популярність кам'яних артефактів серед одеської публіки віце-президент громадської організації "Музика Землі" геолог Наталя Храмова пояснює тим, що люди інстинктивно відчувають їхню енергетику. Тому тематичні експозиції, які фундація організовує в музеях міста, мають неабияку популярність.

Одеський музей Західного та Східного мистецтва приймав таку виставку вже вдруге. Успіх першої був доволі переконливим - щодня її відвідувало близько 200 глядачів. Не менший інтерес викликала і друга - "Тінь птаха, що летить" -наприкінці минулого року . Заголовок давав натяк на стародавню мудрість про відносність руху і нерухомості - тінь птаха, що летить, не рухається. Так і бездушне каміння починає жити, щойно впадає у вічі захопленій людині.

До речі, у виставковій залі постійно наче витало питання: де в експозиції має починатися мистецтво і закінчуватися природа? Для Олени, психолога за фахом, дилеми тут не існує: "Камінь чи то в первинному, чи то в обробленому вигляді прекрасний".

"Я намагаюся підкреслювати камінь, жодними чином не прагну його забити. Мінімально використовую кольорові розводи, як тло використовую спокійні пастельні відтінки", - пояснює особливості своєї творчої манери молода одеська художниця Марина Шашоріна. Виготовленням картин із каменю вона займається близько року. Виставка у музеї Західного та Східного мистецтва стала першою, де роботи майстрині були подані як окремий проект. З-поміж картин - і той самий кам'яний птах, котрий став заглавним для усієї виставки.