РОБОЧА ПОЇЗДКА 

На Харківщині Микола Азаров відкрив об’єкт, який уможливить видобувати більше вітчизняного газу
 

Поїздку на Харківщину Прем’єр-міністр  розпочав з найбільшого в Україні Шебелинського родовища, де взяв участь у церемонії відкриття модернізованої Червонодонецької дотискної компресорної станції, на якій цього дня введено в дію 2 додаткових сучасних газоперекачувальних агрегати. Експлуатація нового обладнання виробництва компанії «Solar» (США) дасть змогу підвищити вихідний тиск газу для того, аби спрямувати його до магістральних газопроводів та транспортувати в інші регіони. Всього в магістральні газопроводи буде подаватися до 3 млн куб. м газу на добу. Окрім цього, розв’яжуться проблеми сезонної нерівномірності споживання природного газу Шебелинського родовища в літній період.

Встановлені на Червонодонецькій газокомпресорній станції компресори Taurus-70 окупляться протягом року, а очікуваний річний прибуток при кошторисній вартості робіт 382,737 млн грн становитиме 364,5 млн грн. Роботи було розпочато у 2010 році за власні кошти ДК «Укргазвидобування».

У рамках модернізації Червонодонецької ДКС введено в роботу установку комплексної підготовки газу, що забезпечить підвищення якісних показників видобутку блакитного палива для споживачів.

Нова установка Червонодонецької компресорної станції, яку  відкрив Микола Азаров, дасть змогу видобувати 100 млн кубометрів газу щорічно. Фото Олега МАРКЕВИЧА

У ході урочистостей Микола Азаров привітав працівників ГКС з розширенням потужностей, що відкриває нові перспективи для підприємства, а також вручив кращим працівникам Червонодонецької газокомпресорної станції Подяки Прем’єр-міністра України. «Це дуже великий і серйозний внесок у вирішення того завдання, яке Президент України поставив перед урядом: забезпечити енергонезалежність держави. Тому я вітаю вас із таким серйозним кроком уперед. Ми всім нашим друзям і недругам демонструємо, що Україна може за рахунок власних резервів, волі та рішучості досягати вирішення поставлених завдань».

Прем’єр-міністр під час короткого брифінгу також заявив, що в Україні буде налагоджено і видобуток власного сланцевого газу. «Уже першу таку свердловину почнемо бурити через місяць», — зазначив глава уряду. — Представники концерну «Shell», які працюють в Україні приблизно 20 років, кажуть, що вперше зіткнулися з такою швидкістю реалізації проектів, коли від часу вирішення рішення до моменту його впровадження проходить всього лише два-три місяці.

Спілкуючись із журналістами, Микола Азаров наголосив на необхідності поєднання інтересів виробництва з інтересами людей і пояснив, що на розвиток соціальної сфери газодобувники витратили 27 млн грн. «Це великі гроші, за які в селищі побудовано, зокрема, сучасний спортивний комплекс. Такий підхід буде практикуватися і надалі», — підкреслив глава уряду.

Дорогою до  Шебелинського родовища Микола Азаров разом з головою Харківської обласної державної адміністрації Михайлом Добкіним та головою Харківської обласної ради Сергієм Черновим завітав до філії Харківського обласного управління АТ «Ощадбанк».

У цей день у відділенні відбувалася видача компенсаційних виплат 19 вкладникам. Під час спілкування з Прем’єр-міністром, відвідувачі Ощадбанку розповіли Миколі Азарову, що нинішній процес виплати компенсацій організований набагато краще, ніж у 2008 році. Якщо раніше, за їхніми словами, для отримання грошей необхідно було довго простоювати у чергах, то тепер, уже через місяць після подання заявки, вкладників запросили до відділення для отримання компенсації. Микола Азаров подякував керівництву області та працівникам банку за якісно організовану роботу і поспілкувався з жителями Червоного Донця та відповів на  запитання.

Цього ж дня Прем’єр-міністр ознайомився з роботою ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД» і українсько-російського технопарку «Слобожанщина», а також  узяв участь в урочистостях з нагоди Дня медичного працівника.