ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

Київська влада пропонує економити тепло, та ще й отримати за це премію

Тепла пора року — найкращий час підготуватися до наступного опалювального сезону. І не просто підлатати старі мережі, а й утеплити будинки, поміняти вікна тощо. Фахівці кажуть, що було б доцільно, якби до енергозбереження долучилися й мешканці будинків. Але не так, як нині, коли кожен утеплює лише свою квартиру. А щоб гуртом довели до ладу весь дім. Однак організувати людей нелегко — одні скаржаться на брак грошей, інші вважають, що за них це має зробити хтось інший.

У Києві ж знайшли спосіб заохотити мешканців будинків до участі в енергозбереженні. І навіть пообіцяли гроші за те, що люди подбають про свій будинок.

— Цього року ми запроваджуємо конкурс на кращий енергоефективний будинок, — зауважив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак. — Тим мешканцям, які утеплять покрівлю, фасад, поставлять індивідуальний теплопункт тощо, ми виділимо 100 тис. грн на облаштування території навколо будинку та встановлення дитячого майданчика.

Чи знайдуться серед мешканців київських багатоповерхівок охочі отримати сто тисяч — побачимо пізніше. А тим часом самі комунальники розгорнули активну підготовку житлового господарства до майбутнього опалювального сезону. Так, голова КМДА Олександр Попов підписав розпорядження про розробку проектно-кошторисної документації на реконструкцію систем централізованого гарячого водопостачання та опалення. Також ПАТ «Київенерго» реконструює одну з тепломагістралей ТЕЦ-5 у Печерському районі та тепломережу на вул. Оболонській у Подільському районі. Окрім того, столична влада взялася за модернізацію житлового фонду — ремонт сходових маршів, освітлення під’їздів, заміну та модернізацію ліфтів. Також заплановано у 15 будинках Голосіївського району реконструювати теплопункти тощо.

Посадовці зауважують, що на рівні влади роблять кроки для поліпшення комунального комфорту для киян. І чекають від них, у свою чергу, співпраці. Зокрема й щодо енергозбереження. Адже утеплені будинки споживатимуть менше тепла, а отже, люди менше платитимуть за нього. До речі, мешканці будинків, у яких встановлено лічильники тепла, у виграші будуть уже цього літа.

— Якщо порахувати загальну суму сплати за рік, то мешканці будинків, обладнаних будинковими засобами обліку теплової енергії, сплачуватимуть менше, ніж ті, у чиїх будинках лічильників немає. Так, влітку вони взагалі не платитимуть за опалення. Водночас киянам слід бути готовими до того, що в холодну пору за теплоенергію доведеться сплачувати трохи більше, — зауважив директор КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» Станіслав Каплуненко.

Що ж, улітку економити добре. Але ж не хочеться і взимку переплачувати. Фахівці радять: краще ці гроші один раз вкласти в енергозбереження, аби потім заощаджувати щороку. Тим більше, що зараз тепло, є час підготуватися до зими. Та й сто тисяч на облаштування території отримати.