ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряд намагається створити в економіці запас міцності для протистояння світовим викликам
 

Прем’єр-міністр Микола Азаров дотримав слова, даного цієї середи. Учора у великій залі засідань уряду зібралися не лише міністри та керівники відомств. До Києва для участі спеціально прибули глави обласних державних адміністрацій, яких було запрошено на розширене урядове засідання, присвячене подальшому розвитку реального сектору економіки.

Сподіватися треба на себе

Спершу глава уряду окреслив поточний момент у світовому контексті, який проявляється у рецесії, що охопила багато країн, дефіциті ресурсів на фінансових ринках, падінні попиту на товари українського експорту. За cловами Прем’єра, країни єврозони набрали кредитів на не бачену досі суму — понад 1 трлн євро. Однак провідним банкам Старого світу від того легше не стало, і вони намагаються поступово виводити свої капітали з українських філій.

За цих умов перед урядом поставлено чітке завдання: зберегти досягнуту за два роки стабільність, примноживши її новими позитивними показниками. За вкрай несприятливих зовнішніх і внутрішніх умов основними складовими стратегії розвитку Микола Азаров вбачає енергозбереження, зростання внутрішнього попиту, модернізацію виробничої бази і збільшення випуску вітчизняних товарів. «Чи можливо це? — звернувся до зали глава уряду і сам відповів: — Не сумніваюсь: можливо».

Темп оновлення економіки, на думку Прем’єра, взято доволі високий. За два попередні роки реальний ВВП дав приріст на рівні 10%, промислове виробництво — майже на 20%, практично на чверть зріс обіг роздрібної торгівлі. До досягнень Микола Азаров зарахував і міцний курс національної валюти, і стабільність цін на продукти харчування, і зростання пенсій, виплат різноманітної соціальної допомоги, платні бюджетникам.

Надвисокі ціни на російський природний газ змусили шукати внутрішні резерви. Так, істотно скорочено його споживання шляхом заміни вітчизняним вугіллям та реконструкції теплової енергетики. За звітний період модернізовано вісім енергоблоків, тоді як за всі роки незалежності — лише шість. «По всій країні будуються нові підприємства, оптові ринки, овочесховища, теплиці, сучасні молокозаводи, тваринницькі комплекси, хлібокомбінати», — продовжив перелік Микола Азаров.

Окрему увагу приділено розвитку інфраструктури, зокрема транспортної — аеропортам, залізницям, автошляхам. За минулий рік у країні з’явилося дві тисячі кілометрів автодоріг європейського рівня. Модернізовано дві тисячі кілометрів залізничних колій. «Але масштаб проблем такий, що все зроблене за два роки є лише стартом для необхідних перетворень. Їх темп треба прискорювати», — сказав Прем’єр-міністр.

На підтвердження своїх слів він навів лише кілька прикладів того, що ще належить зробити в осяжній перспективі. Скажімо, слід модернізувати вдев’ятеро більше теплових енергоблоків і десять атомних. Згадані дві тисячі кілометрів автошляхів не йдуть у жодне порівняння зі 170 тис. доріг в Україні, з яких 60 тис. — шляхи державного значення.

Абсолютно нові рішення реалізуються для тваринницької галузі. На період, доки великий бізнес розгорне великотоварне виробництво, уряд надає дотацію «в руки селянину» за голову молодняку, який зберігається і вирощується до товарних кондицій. Завдяки цьому вже поточного року влада розраховує збільшити поголів’я на мільйон голів великої рогатої худоби.

З усього видно, що наступне попередження глави уряду стосується місцевих керівників: «Скарги селян на те, що дотації не доходять до них, розглядатимуться першочергово, негайно і принципово».

Так само не задовольняють Миколу Азарова темпи житлового будівництва. Замість 10 млн квадратних метрів треба зводити принаймні вдвоє більше. А оптимальним показником Прем’єр вважає 50 млн. «І так у будь-якому напрямку», — констатував він.

 Прем’єр вважає, що внутрішній попит потрібно задовольняти вітчизняними товарами. Фото УНІАН 

Що стримує розвиток

Що ж заважає очікуваному прогресу? Більшість проблем у центрі й на місцях сформувалися внаслідок бездіяльності посадових осіб, через їх некомпетентність або навіть відвертий саботаж урядових рішень. «Такого стану речей я не сприймаю і, безумовно, не терпітиму», — слова Прем’єра прозвучали переконливо і категорично.

Узяти хоча б фармакологічну сферу. Запровадження референтних цін на ліки має на меті зробити їх набагато доступнішими для людей. При цьому уряд, за словами його очільника, вже зустрівся з опором великих компаній, які не хочуть втрачати надприбутки. «Тому Міністерство охорони здоров’я разом із главами обласних держадміністрацій зобов’язані забезпечити контроль наявності в аптеках лікарських засобів, на які поширюється дія пілотного проекту, — наголосив Микола Азаров. — А уряд створить двомісячний резерв таких лікарських засобів для унеможливлення штучного дефіциту на етапі запуску пілотного проекту».

На переконання Прем’єра, країна переживає переломний момент. І глибокі системні перетворення, розпочаті з ініціативи Президента, або даватимуть реальні результати, або спричинять розчарування у суспільстві. Яке, до речі, має бути найбільше в них зацікавлене. Бо своєрідний запас міцності перед зовнішніми ризиками Україні аж ніяк не завадить. 

Учора в урядовій залі було також заслухано звіти ключових міністрів про стан справ у реальному секторі за перший квартал: як спрацювала промисловість, будівництво, інфраструктура, де потрібне стимулювання або ж втручання.

Звітували й запрошені голови тих облдержадміністрацій, які мають найгірші показники роботи. Їм треба допомогти з’ясувати причини відставання, водночас вимагаючи ефективних рішень з їх усунення.