Голова асоціації 
БТІ «Укртехінвентаризація»
Леонід ЧЕРНЕНКО

Незабаром в Україні має запрацювати нова для нас система реєстрації прав власності нерухомого майна. Відповідно до Закону  «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення реалізації прав на нерухоме майно та їх обтяжень при їх державній реєстрації», з 01.01.2013 р. функція реєстрації прав на нерухомість перейде від БТІ до Державної реєстраційної служби, що нині створюється. Хоч, можливо, це відбудеться і швидше — орієнтовно в другому кварталі цього року, як пообіцяв міністр юстиції Олександр Лавринович. Які функції залишаться в БТІ після того, як частину їхніх обов’язків передадуть Держреєстратору? Прояснити ситуацію ми попросили голову асоціації БТІ «Укртехінвентаризація» Леоніда ЧЕРНЕНКА.

Претензій немає до того, хто не працює

— Леоніде Харитоновичу, чи готові БТІ передати свої функції Мін’юсту?

— Щодо самої реєстрації прав на нерухомість, то є Закон і його необхідно виконувати. Але реєстрація прав — лише незначна частина діяльності БТІ. Основним видом діяльності цих структур є визначення технічного стану об’єкта, фактичної площі, обсягу, інвентаризаційної вартості, тобто те, чого юристи не робитимуть, адже для цього потрібна відповідна підготовка і кваліфікація. Тож, на мою думку, бюро технічної інвентаризації — необхідна для держави структура.

До речі, дехто вважає, що БТІ робить технічну інвентаризацію лише житлового фонду. Насправді функції Бюро набагато ширші. Адже БТІ виконують технічну інвентаризацію будівель промислових підприємств, громадського фонду, електростанцій, об’єктів залізничного транспорту, доріг, електромереж, об’єктів комунального господарства, зв’язку, торгівлі тощо.

І, зауважу, за весь період приватизації в Україні об’єктів нерухомого майна — заводів, фабрик, квартир тощо принципових зауважень до БТІ не було. За 2011 рік подано і виконано майже 4,6 млн замовлень. До бюджетів усіх рівнів надійшло майже 2 млрд грн.

 Однак наскільки мені відомо, на рівні керівників держави до БТІ висловлюється немало зауважень, отже, як кажуть, є питання…

— Сьогодні точиться багато розмов навколо бюро технічної інвентаризації, лунає багато критики. Не можна не погодитися з низкою зауважень, які висловив до БТІ глава держави, і ми враховуємо їх у роботі. Але, як відомо, претензій немає лише до того, хто не працює. Проте й нам потрібна допомога — насамперед у нормативному забезпеченні діяльності БТІ, яке, згідно з Указом Президента, покладено на Мінрегіон. Мене і моїх колег турбує, що досі не розроблено інструкції з технічної інвентаризації об’єктів комунального господарства (водопровідного, теплового тощо), інструкції з технічної інвентаризації електромереж, об’єктів залізничного транспорту, гідротехнічних споруд та інших. Такі нормативні документи дадуть можливість якісно і в стислий термін виконувати роботи.

Нині в діяльності БТІ серйозну роль відіграє Українська асоціація бюро технічної інвентаризації «Укртехінвентаризація». Вона готує проекти нормативних документів, проводить навчання працівників БТІ, надає послуги органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування та громадянам тощо.

Обміняти все треба чітко і точно. Фото з сайту germany 06.ru

Найбільша проблема — перепланування

— Зараз більшість БТІ — комунальні. Але не раз доводилося чути, що ситуація поліпшиться, якщо буде створена мережа приватних бюро техінвентаризації. То, може, така «децентралізація» потрібна, і людям буде простіше звертатися до них?

— Якби ж то! Справді, зараз у нас усі БТІ – підприємства, створені органами місцевого самоврядування. У цьому ми не відрізняємося від європейських країн. Я не раз був за кордоном, вивчав роботу тамтешніх служб інвентаризації, тож знаю, що європейців цілком влаштовує саме така форма власності. У нас говорять про корупцію та ліквідацію комунальних підприємств БТІ і створення різних структур з технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна. На мою думку, це призведе до  ще більшої корупції згори до низу. Адже сьогодні бюро технічної інвентаризації керуються в своїй роботі єдиними стандартами і єдиними — доступними для населення — тарифами. А от щодо приватних — тут можуть виникнути проблеми.

— Які саме?

— Насамперед це призведе до повної безконтрольності системи. Адже ніхто не знає, за якими критеріями видаватимуть ліцензії і кому. Тарифи на послуги БТІ, що нині регулюються обласними держадміністраціями відповідно до Постанови Кабінету Міністрів, зростуть в десятки разів. Підставу прогнозувати таке дають закони, де не передбачено встановлення тарифів приватним підприємствам.

А тепер про якість. Одні приватні структури площу об’єкта засвідчать одну, інші – іншу. А потім хто шукатиме крайнього? Хто виступить арбітром у спірній ситуації? Не у виграші буде й держава. Сьогодні БТІ перераховують до різних бюджетів мільярди гривень. А чи отримуватимуть бюджети такі надходження від приватників? Та навряд чи…

А де братимуть інформацію про об’єкти нерухомості органи місцевого самоврядування, державні органи – міліція, прокуратура, податкові органи та інші? Адже приватні бюро технічної інвентаризації братимуться за ті об’єкти, які їм вигідні, тобто насамперед житловий фонд. Бо там і роботи менше, і вона менш трудомістка. А от для роботи на промисловому об’єкті потрібно не лише більше часу і зусиль, а й висока фахова підготовка.

— Але в житловому секторі для БТІ невдовзі поменшає роботи. Зараз пропонується робити технічну інвентаризацію будинків чи квартир лише один раз — коли будинок вводиться в експлуатацію.

— Коли я таке чую, то сприймаю це як знущання. І навіть не над БТІ, а над покупцями квартир. Бо не секрет, що найбільше проблем виникає з переплануванням помешкань. Фахівець бюро технічної інвентаризації під час обстеження перевіряє, в якому стані квартира, і надає висновок — можна в ній жити чи, може, вона загрожує руйнуванням цілому будинку. Трапляється, що попередній господар квартири зносить не лише міжквартирні перегородки, що загалом дозволяється, а й несучі стіни. А потім, зрозумівши, що накоїв, продає помешкання. Ви б хотіли таке придбати? Отож-бо. Тому характеристика БТІ — одна з гарантій для покупця. Адже не всі знають, що саме згідно з Цивільним кодексом України належать до самочинного перепланування, а що ні. А я останнім часом спостерігаю страшні речі: в Інтернеті та навіть у деяких газетах можна знайти «поради» про те, як… приховати руйнування перекриття чи інші порушення під час перепланування, які можуть призвести до аварій і скарг громадян. Це що — замовлення порушників Цивільного кодексу?

БТІ фіксують і те, що є в квартирі, відповідно до Інструкції про порядок проведення техінвентаризації об’єктів нерухомого майна, затвердженої Мінрегіоном. Ця інструкція нині потребує змін, які спрямовані на спрощення оформлення документів під час продажу, дарування тощо. Про це говорив і Президент України. Однак минуло вже чимало часу, але такі вкрай потрібні зміни до Інструкції досі не затверджені Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

— То який, на вашу думку, вихід із ситуації?

— Вважаю, що нам потрібно не руйнувати нинішню систему БТІ, аби потім хапатися за голову, а вдосконалювати нормативні документи, контроль тощо. Нині на часі — прийняття парламентом законопроекту №2788 «Про облік і технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна», який перебуває на розгляді в парламенті. Відповідно до постанови Верховної Ради нині створено робочу групу з доопрацювання цього законопроекту. Сподіваюсь, що ситуація зміниться, отже, надійніше будуть захищені права громадян України, органів місцевого самоврядування.

Інна Косянчук,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Леонід ЧЕРНЕНКО. Народився 27 грудня 1941 р. в с.Мала Супоївка на Київщині. Закінчив Кам’янець-Подільський будівельний технікум, згодом — Київський інженерно-будівельний інститут.

Працював у будівельному управлінні м. Бровари майстром, виконробом, начальником виробничого відділу, головним інженером, керівником управління. 1978–1985 рр. — заступник міського голови, голова міськвиконкому м. Бровари. 1985–1997 рр. — начальник Управління житлово-комунального господарства Київської облдержадміністрації.

1997–2000 рр. працював в Асоціації міст Київської області.

З 2000 р. – голова Української асоціації бюро технічної інвентаризації «Укртехінвентаризація».