Серед лідерів в Україні зі спорудження сучасних басейнів — Запорізьке ТОВ «Аква-Імперія», яке одним з перших на віт­чизняному ринку уклало угоди-представництва з двома передовими німецькими фірмами Descon та Kuntze Instrument, забезпечуючи країну відповідним новітнім обладнанням. І з підготовки фахівців це підприємство одне з найкращих.  

ТОВ одним з перших почало активно застосовувати автоматизацію підготовки води в басейнах. Це нове обладнання представлене у всій Україні. Передова техніка дає змогу легко керувати басейном з будь-якої точки світу за допомогою комп’ютера, а останнім часом можна спостерігати за всіма процесами, які відбуваються в басейні, зі звичайного мобільного телефону.

Директор підприємства Сергій Бобченко (крайній праворуч) завжди в пошуку нових виробничих ідей. Фото з сайту aqua-imperia.com.ua

— Головна цінність ТОВ «Аква-Імперія» — це наші люди, — каже директор Сергій Бобченко. — Наші кадри цінні як ніколи — від монтажника до інженера. Річ у тому, що наша справа досить нова, бо раніше басейни цілеспрямовано не будували. Ця індустрія нині дуже швидко розвивається, вже є багато видів басейнів, нових технологій. І ми намагаємося брати тільки передове. При цьому наші фахівці постійно навчаються, відвідують багато семінарів, технічні навчання в Києві, за кордоном. У Німеччині працюють з фірмами-партнерами, удосконалюють майстерність. Ця країна одна з найпередовіших у Європі, які постійно використовують новітні технології. Тому фахівці ТОВ «Аква-Імперія» нині в Україні найкраще підготовлені.

Сергій Бобченко підкреслює, що вода — живий організм, за яким потрібен постійний догляд. Тому товариство займається промисловою водопідготовкою в будь-якій галузі виробництва, де використовують воду. «Аква-Імперія» залучила до роботи технології й сучасне обладнання з Німеччини для вимірів параметрів води в автоматичному режимі. Це справжнє ноу-хау.

— Торік у грудні на семінарі в Дрездені, — продовжує він, — де зібралися понад півсотні фахівців з усього світу, було представлено нові вимірювальні електроди, винайдені в Німеччині, аналогів яких немає в світі. Наше ТОВ, маючи угоди-представництва з німецькими фірмами, не лише використовує передові технології партнерів, а й саме робить блоки автоматичного керування.

У плані актуальної нині теми енергоефективності «Аква-Імперія» з партнерами розглядає можливість збирання теплових насосів в Україні. За словами Сергія Віталійовича, найсучасніші теплові насоси дають змогу на 1 кіловат електроенергії отримати в 16 разів більше теплової енергії. ТОВ проектує і монтує геліосистеми, що заощаджують майже 40% палива у приватних будинках. Саме такий сонячний колектор, встановлений удома в Сергія Бобченка в селищі Балабине Запорізького району, дає йому змогу обходитися без газу, до того ж завжди мати 400 літрів гарячої води для душу й басейну.

До речі, раніше Сергій Віталійович, маючи за плечима навчання в Харківському авіаційному інституті, працював на Запорізькому МКБ «Прогрес», де займався системами автоматизованого управління двигунами літаків. Але з 2000 року почав роботу на ринку будівництва басейнів і в 2004-му організував власне ТОВ «Аква-Імперія», яким керує і з задоволенням займається цією справою.

Директор має амбітні плани щодо подальшого розвитку підприємства. Вони і раніше допомагали місту споруджувати та обслуговувати фонтани і водоймища, а цього року візьмуть участь у проектуванні, а згодом — у тендері на будівництво центрального фонтану на площі Фестивальній. Активно співпрацюють у цьому з Бердянським і Приморським районами Запорізької області. А ще директор планує забезпечити власним житлом усіх своїх фахівців, бо вважає їх єдиною великою сім’єю. Щодо розширення виробництва, то нині освоюють західні області України. На Тернопільщині будують цілий комплекс басейнів, у Луцьк завезли обладнання для реанімації старого спортивного басейну і будівництва нового з джакузі й сауною.

— Тамтешні замовники самі вийшли на нас, — каже Сергій Бобченко. — Західні області України розвиваються добрими темпами. Крим під окупацією Росії, тому велика кількість українців вирушає відпочивати на захід країни, що також є хорошим знаком для нашої фірми.