ВІДПОЧИНОК 

На Черкащині оздоровчий сезон уже почався, але підготовка до нього ще триває
 

В уяві багатьох літня оздоровча кампанія асоціюється з найщасливішими днями. Маленькі черкащани вже відпочивають — хто в пришкільному таборі, хто в оздоровчому закладі, хто — поки що вдома. Як заявляють чиновники, на Черкащині цього року частину канікул 73% школярів проведуть у заміських таборах, санаторіях, наметових містечках. Це дещо більше, ніж торік, для чого й коштів виділено відповідно.

Кількість є, з якістю труднощі 

Як повідомив начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Вадим Береза, фінансове забезпечення оздоровчої кампанії цього року становитиме 24,6 млн грн, що на 4 млн більше, ніж торік. За словами Вадима Олексійовича, влітку працюватиме 969 оздоровчих закладів, з них 15 заміських та два санаторного типу, 628 закладів з денним перебуванням, 317 таборів праці й відпочинку та сім наметових містечок.

Цифри нібито й непогані. Але дітей та їхніх батьків цікавлять не вони. А те, наскільки оздоровчий заклад готовий забезпечити ефективний відпочинок. Ось тут і починаються проблеми. Найперша та, що впевненості в стовідсотковій готовності всього оздоровчого господарства до початку сезону немає ні в кого. Та й перевірка, проведена в травні, з’ясувала, що в низці заміських закладів низький рівень матеріально-технічного забезпечення, бракує окремих працівників, навіть не приведено у відповідність до законодавства статутні документи, а пожежна безпека не відповідає нормативним вимогам.

Аби посилити контроль за організацією оздоровчо-виховного процесу та станом матеріально-технічного забезпечення, в області вирішили у червні-липні провести державну атестацію дитячих закладів оздоровлення. Члени експертної комісії завітають, зокрема, в табори «Тимурівець», що в Смілі, «Дніпровець» (м. Черкаси) та «Олімпія» (Шполянський район). Оголошено обласний конкурс на кращий табір відпочинку та оздоровлення. Як повідомили в головному управлінні освіти і науки ОДА, на базі низки оздоровчих закладів Канівського та Монастирищенського районів заплановано зональні семінари-практикуми для працівників таборів. Ось тільки чому таке навчання проходитиме в розпал відпочинку, а не перед ним?

Хороший настрій у юних вихованців освітянського санаторію-профілакторію «Мрія». Фото Романа КИРЕЯ 

Грошей — на одну путівку

Як і в минулі роки, непокоїть ціна путівки. За офіційним повідомленням, мінімальна її вартість у дитячих оздоровчих закладах області становитиме 1 455 грн, максимальна — 2 835 грн. Візьмімо середню ціну — 2,5 тис. грн.: чи знайде таку суму навіть не найбідніша, а з середніми достатками сім’я?

— Ми відкладали гроші для оздоровлення сина й доньки цілий рік, — каже черкащанка Галина Пасічник. — На допомогу соцстраху не розраховуємо, адже я не працюю, а чоловік на заробітках за кордоном. Отож назбирали тільки на одну путівку. Доведеться синові відпочивати в пришкільному таборі.

— Пришкільний табір багатьом сім’ям дає єдину можливість оздоровити дітей, бо ж вартість путівки в санаторії, на курорти висока, — пояснює начальник головного управління освіти і науки ОДА Іван Шарапа. — До того ж цього року, на відміну від минулого, деякі пришкільні табори працюватимуть у три зміни. 

Запрошує «Козацька Дахнівська Січ»

Вся штука полягає в тому, кажуть школярі, щоб відпочинок був не просто здоровим, а й цікавим, щоб було що згадати. Як повідомила заступник голови ОДА Тетяна Прітченко, нині спостерігається тенденція до урізноманітнення літнього відпочинку для посилення виховної, пізнавальної складової.

Скажімо, при Малій академії наук, яка діє при обласному центрі еколого-натуралістичної творчості, працює табір для талановитих дітей «Еврика». Тут дівчата й хлопці можуть спілкуватися з ученими за тими напрямками наукової діяльності, в якій роблять перші кроки.

А ось такій категорії підлітків, як вихованці ПТУ, хочеться чогось екстремального, приміром, багатьом до вподоби наметове містечко, табори з козацькою наукою… Тож цього літа в області діятимуть сім наметових містечок. Також відновить роботу оздоровчий заклад «Орлятко». Він не працював торік, а тепер запросить по 160 осіб на зміну для відпочинку на «Козацькій Дахнівській Січі» — таке нове спрямування закладу.

20 років  без фінансування

Не раз довелося бувати в дитячому таборі «Придніпровський», що в селі Чапаєвка під Черкасами. У цей, можна сказати, райський куточок природи дуже органічно вписався оздоровчий комплекс. Як розповів його директор Олександр Лубнін, заклад розрахований на 315 місць, має цілу низку одно- і двоповерхових літніх будиночків та спальний корпус, велику їдальню на 500 місць, приміщення для гурткової роботи, власний пляж тощо. Цього літа тут планується оздоровити понад 900 дітей, а перший заїзд заплановано на 20 червня.

Однак, за словами Олександра Олексійовича, будучи в державній власності, табір понад 20 років не отримував жодного фінансування, тож працювати доводиться лише за рахунок власних надходжень від продажу путівок та здачі номерів відпочивальникам у позаоздоровчий час. База комплексу застаріла і потребує капремонту та інших якісних змін.

Хоч багато проблем уже вдалося розв’язати. Так, до належного стану приведено більшість житлових кімнат, їдальню, пляжну зону, але підготовка до оздоровчого періоду ще триває. Оскільки сесія обласної ради дала згоду на прийняття цього майнового комплексу до обласної комунальної власності, є підстави сподіватися, що місцева влада краще сприятиме функціонуванню закладу.

«Улітку й самі переб’єтеся!»

Оздоровче літо актуальне й для найменших — дошкільнят. Добре, якщо батьки мають можливість побути з ними на природі, зміцнити здоров’я в пансіонаті. Багато діток відвідують дитсадки, які активізували в літній період свої оздоровчі заходи. Одначе так далеко не скрізь.

Приміром, у селі Руська Поляна Черкаського району обидва дитячі дошкільні заклади влітку не працюють. Як розповіла жителька села Вікторія Кучеренко, через закриття садків «Берізка» та «Світлячок» на ремонт із 1 червня майже 300 дітей на три місяці лишаються вдома. Добре, якщо їх є кому доглядати. А якщо ні? Тож частина батьків змушена кидати роботу або шукати інший вихід. Де вже там дбати про оздоровлення!

Така ситуація зі згоди сільради виникає щороку. Цими днями мами, діти яких виховуються в «Світлячку», навіть пікетування влаштували, але якоїсь зрозумілої відповіді від сільського голови Андрія Шапрана так і не дочекалися. Як пояснюють батькам завідувачки дитсадків, окрім підготовки закладів до осінньо-зимового сезону, за мету ставиться економія бюджетних коштів. Мовляв, улітку й самі якось переб’єтеся...

…Недавно в області широко відзначали День захисту дітей. Організували, зокрема, гарне мистецьке свято «Є у життя найвища цінність — Вкраїна, мати і дитя». Добре було б, якби за кожним гучним лозунгом йшла конкретна турбота щодо втілення його в життя…