НА СТАРТ

Учора перші українські спортсмени  прибули  до Олімпійського селища у столиці літніх Ігор

 

До старту ювілейних ХХХ літніх Олімпійських ігор у столиці Великої Британії залишається 10 днів. Сьогодні «Урядовий кур’єр» знайомить читачів з тими, хто відстоюватиме честь Української держави у найпрестижніших стартах чотириліття.

У дитинстві вона займалася спортивною гімнастикою і великим тенісом. Коли дівчині виповнилося одинадцять років, мама привела її до Чернігівського спортивно-стрілецького клубу. Вибір виявився влучним, наче постріл зі снайперської гвинтівки.

Олена Костевич готова влучити в «десятку»

Сьогодні аспірантка Київського університету технологічного дизайну Олена Костевич — олімпійська чемпіонка Афін-2004, чемпіонка світу та володарка Кубка світу у стрільбі з пневматичного пістолета на дистанції 10 метрів. Минулий передолімпійський сезон для 27-річної спортсменки виявився напрочуд вдалим. Міжнародна федерація спортивної стрільби визнала українку кращою спортсменкою 2011 року. Лідер світового рейтингу у стрільбі з пневматичного пістолета стала першою з українок, кому віддали свої голоси під час традиційного опитування міжнародні спортивні оглядачі, провідні спортсмени і тренери світу.

Чемпіонка Пекіна Наталка Добринська — одна з головних надій на найвищі нагороди у легкій атлетиці

Кращий стрілець року першою в нашій національній збірній вийде на старт літніх Ігор-2012 у Лондоні. 28 липня о тринадцятій годині за київським часом розпочнеться фінал першого виду олімпійської програми — кульова стрільба з пневматичного пістолета.

Як відомо, змагання з пневматичної зброї проводяться в закритих приміщеннях. Тир англійської столиці добре відомий вихованці чернігівського спорту. У квітні етап Кубка світу — так званий передолімпійський тиждень проводився саме на берегах Темзи. Наша землячка у своїй улюбленій вправі стала срібним призером, поступившись лише 0,7 очка Чі Чен Тін із Тайваню.

Дзюдоїстові Роману Гонтюку НОК довірив роль прапороносця. Фото з сайту hvylia.com, gdefon.ru, akboxing.ru, nrff.ua

Сподіваємось, що кулі, випущені Оленою 28 липня з улюбленого австрійського пістолета манліхер, влучатимуть лише у «десятку».

Решту медалей у перший день Ігор-2012 спортсмени розіграють у велоспорті і дзюдо, стрільбі із лука і важкій атлетиці, фехтуванні і плаванні. Загалом провідні атлети планети змагатимуться за 302 комплекти нагород у 31 виді спорту. У столиці Великої Британії виступатимуть близько 12,5 тисячі спортсменів з 205 країн світу.

Василь Ломачанко — перший український боксер, який може стати дворазовим олімпійським чемпіоном

Прапороносцем збірної України на відкритті Олімпіади буде дзюдоїст Роман Гонтюк. Представник Івано-Франківщини двічі ставав призером літніх Ігор: здобув срібло в Афінах та бронзу Пекіна-2008. У Лондоні один з лідерів нашої богатирської дружини спробує свої сили у новій для себе категорії до 90 кг.

На попередніх літніх Олімпійських іграх право нести державний прапор України отримували легкоатлет Сергій Бубка (Атланта-1996), вітрильник Євген Браславець (Сідней-2000), плавці Денис Силантьєв (Афіни-2004) та Яна Клочкова (Пекін-2008).

У новій формі нашим олімпійцям можна й по Пікаділлі пройтися... Фото олександра ЛЕПЕТУХИ

Найбільше представництво наших олімпійців у легкій атлетиці — 78 спортсменів, 24 — в академічному веслуванні, 14 — у плаванні, по 10 — у вільній боротьбі та дзюдо.

Офіційну делегацію від України на церемонії відкриття Олімпійських ігор в Лондоні 27 липня очолить Прем’єр-міністр Микола Азаров. 
 

ПОГЛЯД УМИНУЛЕ: ПЕКІН

Олімпійські чемпіони

Віктор Рубан (cтрільба із лука)

Наталія Добринська (легка атлетика, семиборство)

Василь Ломаченко (бокс)

Інна Осипенко-Радомська (байдарки-одиночки)

Артур Айвазян (стрільба кульова)

Олександр Петрів (стрільба кульова)

Ольга Харлан, Олена Хомрова, Галина Пундик, Ольга Жовнір (фехтування)

Срібні призери

Ольга Коробка (важка атлетика)

Юрій Сухоруков (стрільба кульова)

Василь Федоришин (боротьба вільна)

Андрій Стадник (боротьба вільна)

Ірина Ліщинська (легка атлетика, біг на 1500 метрів)

Бронзові призери

Роман Гонтюк (дзюдо)

Ірина Мерлені (боротьба вільна)

Олена Антонова (легка атлетика, метання диска)

Наталія Давидова (важка атлетика)

Олександр Воробйов (спортивна гімнастика)

Армен Варданян (греко-римська боротьба)

Леся Калитовська (велоспорт)

Тарас Данько (боротьба вільна)

Вікторія Терещук (сучасне п'ятиборство)

Денис Юрченко (стрибки з жердиною)

Юрій Чебан (каное-одиночки)

Ганна Безсонова (художня гімнастика)

Наталія Тобіас (легка атлетика, біг на 1500 метрів)

Ілля Кваша, Олексій Пригоров (стрибки у воду)

В'ячеслав Глазков (бокс)

Матеріали готували Оксана ГОЛОВКО та Валерій РЕКУНОВ, «Урядовий кур’єр»