ПРОБЛЕМА

Чому мешканці бояться повертатися у свій відремонтований дім?

Жителі одного з мікрорайонів Луганська під назвою Стандартне містечко зателефонували Президенту України під час його розмови з країною у річницю від дня інавгурації. Їхнє питання-прохання ретельно записали і пообіцяли, що воно буде неодмінно розглянуте. Хоча в прямому ефірі про біди вісімдесятирічного будинку та його мешканців не йшлося.

Міська влада на пікети не реагує

А проблема тут така. Пожежа у квартирі N 8, що сталася в ніч на Святвечір, залишила, у прямому сенсі слова, без даху над головою мешканців будинку N 34 у Стандартному містечку. Третій місяць більшість із них тепер живуть у профілакторії "Енергія". Невиразність перспектив змусила їх відзначити кінець першого місяця кочового життя пікетом біля стін міськвиконкому. Але на зустріч із погорільцями ніхто із представників влади не вийшов. Один із чиновників спересердя закинув, що, мовляв, усі квартири в злощасному будинку приватизовані. Тож "нехай подякують уже за те, що ремонтом займається підприємство". Може, й справді погорільці - люди недостатньо вдячні?

- Ми пішли на пікет, аби почути хоч якісь відповіді, -пояснює мешканець квартири N 14 нещасливого будинку, будівельник за фахом, Віталій Коляденко. - Ми просимо відремонтувати не окремі квартири, а будинок загалом. Квартирну плату ми ж сплачуємо заводу! Дім зведено у 1932 році. Він дерев'яний, хоча й двоповерховий. Під час пожежі туди вилили 60 тонн води. За нормальною логікою, його взагалі треба б розбирати і будувати новий. Підлога між другим та першим поверхами повністю залита водою. Тепер вона заледеніла. Тож побоюємося, аби не сталося так, що мешканці повернуться, а другий поверх упаде на перший. Нам не відомо, чи була зроблена оцінка життєздатності будівлі. Не знаємо і того, хто контролює хід і якість ремонтних робіт...

Віталій Коляденко піднявся на дах рідного будинку, ремонт якого нібито закінчено.

- Вони поклали шифер просто на дошки! Ані руберойду, ані гідробар'єру. Навіть недосвідчений будівельник повинен розуміти, що треба класти матеріали, як того вимагає технологія, бо інакше дощ чи сніг потраплятимуть прямо до житла, - бідкається Віталій Володимирович.

Коли Іван киває на Петра 

В. Коляденко із дружиною, двома дітьми й тещею поки туляться в "Енергії". Їм пообіцяли, що проживання та харчування оплачено до 2 квітня. Питання про матеріальну допомогу людям, багато з яких вискакували вночі на мороз із пачкою документів та старих фотографій у руках, поки не розглядалося. Лише днями представники обласної влади передали погорільцям зразки заяв. А що ж влада міста?

- Будинок перебуває на балансі підприємства "Луганськтепловоз", - коментує ситуацію заступник міського голови Луганська Олександр Ткаченко. - Тому місто не може виділити кошти на його відновлення.

Тож усі запитання залишалося адресувати керівництву заводу.

- Рішення про доцільність відновлення будинку прийнято на засіданні міськвиконкому, - розповідає заступник голови правління холдингової компанії "Луганськтепловоз" Стефан Кушнарьов. - Підрядник - фірма "Сантехсервіс" - одержав висновок Луганської філії Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій. Завод зобов'язався перед мешканцями й містом, що дах буде перекритий до 15 лютого, а по суті ці роботи виконано на два дні раніше. Крім того, ми брали на себе відновлення стель та електропроводки. Ці роботи ведуться паралельно. За попередніми розрахунками, на матеріали для ремонту вже витрачено близько 154 тис. грн. Але ж у цьому будинку всі квартири приватизовані! - веде далі С. Кушнарьов. - Винуватець пожежі повинен допомагати відновлювати житло. Хазяїн квартири, де знайдений осередок загоряння, сам там не проживав, помешкання слугувало місцем відвідувань якихось громадян. А от якби в цьому будинку створили об'єднання співвласників житла, певен, ситуація була б інша.

47 будинків Стандартного містечка - це все, що залишилося на балансі колись великого підприємства. Неодноразово "Луганськтепловоз" намагався передати місту житловий фонд, що будувався у 30-ті роки ХХ століття й визнаний "занепадаючим". Поки підприємство його не "реконструює", місто не прийме. Списати будинки, де майже 98% квартир приватизовані, з балансу підприємства не дозволяє Фонд держмайна України - двоповерхові будівлі потрапляють у категорію багатоповерхівок. ФДМУ можна зрозуміти - адже земля залишається власністю міської громади, навіть якщо в будинку створено ОСББ.

Узагалі історія погорільців Стандартного містечка змушує замислитися над цілою низкою питань. А якби в будинку було створено ОСББ - невже є важелі, аби залишити його жителів без допомоги?

... Попереду в луганських погорільців нелегкі часи. Це зрозуміло. Як і те, що гаслу "врятуй свій будинок сам" немає альтернативи. Тепер залишилося одне сподівання - на Президента...