ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Стовідсотково взяти під контроль фармацевтичний ринок держава обіцяє вже до кінця  поточного року

Коли ж ті ліки нарешті подешевшають? Цією проблемою, яка для багатьох українців є, без перебільшення, питанням життя і смерті, наші співгромадяни переймаються не перший рік. Рік у рік їх годують черговими обіцянками вплинути на виробників, прибрати посередників тощо. А в аптеках хворі бачать протилежну картину: упаковки пігулок і скляночки із сиропами поступово, але невблаганно дорожчають.

Чи знають про ці біди простих українців в уряді? Поза всяким сумнівом. Чи збираються кардинально змінити ситуацію? Сподіваємося, незабаром так і буде. Прем’єр-міністр Микола Азаров учора доводив, що доступність і якість лікування, які є складовою проголошеної Президентом нової соціальної політики, напряму залежать від доступності та якості медпрепаратів.

До засідання уряду Прем'єр відвідав одну з лабараторій, яка контролює якість ліків. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Посередник не думає про хворих

Сьогодні, на жаль, вітчизняний фармацевтичний ринок діє, як влучно висловився глава уряду, за принципами «дикого лісу», де, за визначенням, немає місця цивілізованим правилам гри. Натомість уряд розпочинає підготовку до впровадження європейської практики часткової компенсації вартості ліків, насамперед соціальної групи, а також — запровадження референтних цін на медикаменти. На останнє покладаються особливі надії щодо обгрунтованості й справедливості механізму ціноутворення.

Миколі Азарову довелося визнати відсутність державної фармацевтичної політики на регіональному рівні, яку неможливо розглядати окремо від соціальної політики в цілому. «Тому ми зобов’язані її сформувати, — наголосив Прем’єр, — визначити правила роботи на такому чутливому для людей ринку».

Поки що ж ми на кожному кроці стикаємося із повальним самолікуванням, чим зловживає майже 85% населення, масовою практикою нав’язаного з боку транснаціональних фармацевтичних компаній «мережевого маркетингу», постійним зростанням цін, монополізацією ринку.

А що з цього приводу каже Микола Азаров? На його думку, самолікування може призвести лише до негативних наслідків. Через це він навів статистику, згідно з якою 70% хворих на поширені недуги скаржаться на неефективність ліків. «Наші громадяни сьогодні витрачають на ліки понад 20 мільярдів гривень щорічно. Виходить, дві третини цієї чималої суми витрачаються даремно. На профанацію лікування», — продовжив Прем’єр, запропонувавши вихід із ситуації шляхом запровадження європейської практики продажу левової частки ліків виключно за рецептами. Окрім, звичайно, найелементарніших.

Засилля імпорту, частка якого становить майже 70% у вартісному вимірі, змушує людей при відвіданні аптеки щоразу переплачувати свої кревні в кишені посередників. «За останні 8 років кількість проданих упаковок зросла на 20%, а їх вартість — уп’ятеро! На нашому ринку працюють близько 500 компаній-імпортерів. 4-5 із них контролюють 70% всього імпорту. Решта — це посередники. Їх ланцюг досягає 6 фірм. Останні з них частіше за все займаються реалізацією підробок, неякісної і зіпсованої продукції. А потім зникають», — справедливому обуренню Миколи Азарова не було меж.

Страховка від здорожчання

Окрім «європеїзації» правил гри, вихід вбачається у розвитку власного виробництва й посиленні контролю за якістю. Нещодавно уряд придбав три лабораторії, здатні проводити дослідження найвищого рівня складності, одну з яких Прем’єр і відвідав днями. «Впевнено можу заявити, що в поточному році, коли повністю запрацюють нові лабораторії, Державна інспекція якості лікарських засобів стовідсотково візьме під контроль як імпорт, так і вітчизняне виробництво», — недвозначно заявив Микола Азаров.

З іншого боку, профільному міністру й гуманітарному віце-прем’єру Раїсі Богатирьовій доручено зустрітися з учасниками фармацевтичного ринку, громадськими активістами, заступниками глав облдержадміністрацій і пояснити тверду позицію уряду щодо запровадження референтних цін. Микола Азаров не виключає можливості укладання Меморандуму про відповідальну та обгрунтовану цінову політику.

Його позиція чітка й зрозуміла: «Ми не хочемо щось забрати в учасників ринку. Ми хочемо, щоб вони не забирали зайвого у наших людей, переважно літніх і небагатих».

Водночас МОЗ, Мінекономрозвитку, Мінфін, Мінсоцполітики доручено розробити проект системи медичного страхування. Микола Азаров наголосив, що страховики ніколи не будуть переплачувати і в обхід адміністративних методів швидше досягнуть реальної ціни на ліки. 

Глава уряду нагадав також своїй заступниці й про персональну відповідальність за проведення ретельної роз’яснювальної роботи на тему: яка ціна є справедливою, які вітчизняні препарати є абсолютними аналогами дорогих імпортних тощо.

На остаточне доопрацювання проекту постанови, визначення етапності запровадження референтних цін Микола Азаров відвів ще тиждень. «Ми наведемо порядок на фармацевтичному ринку. Лояльно до його учасників, але твердо», — резюмував Прем’єр.

Тиждень на роздуми 

Він також повідомив, що уряд повернув на доопрацювання проект постанови про механізм компенсаційних виплат вкладникам Ощадбанку СРСР. «Максимально спростити отримання компенсацій нашими громадянами. Здійснити виплати без принизливих черг. Без маси довідок. Це моя категорична вимога до цього процесу», — підкреслив Микола Азаров.

За його словами, людина не повинна бути обмежена у способі отримання грошей: чи то готівкою, чи на рахунок, чи банківською карткою. Так само як і з цінами на ліки, Прем’єр дав тиждень на максимальне спрощення механізму виплат. Поправки і документ в цілому уряд розгляне наступного тижня й ухвалить остаточне рішення.     

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про призначення державних стипендій видатним діячам інформаційної сфери (проект указу Президента);

♦ Про реорганізацію деяких територіальних органів Міністерства внутрішніх справ (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Положення про створення та функціонування Єдиного державного реєстру злочинів торгівлі людьми (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження переліку автомобільних доріг загального користування державного значення (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження переліку автомобільних доріг загального користування державного значення (розпорядження уряду).