ЕКСПОРТ

Росія  відкрила для нас свій сирний ринок, але продовжуватиме стежити за якістю української продукції

Стратегічно важливий ринок української економічної експансії на терени нашого північного сусіда знову відкритий. Росспоживнагляд за результатами лабораторного контролю зразків сиру вітчизняного виробництва дозволив чотирьом українським заводам («Дубномолоко», «Гадячсир», «Прометей» «Пирятинський сирзавод») повернутися на прилавки російських магазинів. Їхня продукція отримала позитивні висновки. Проте головний санітарний лікар Росії Геннадій Оніщенко, що кілька останніх місяців шукав у наших сирах то пальмову олію, то порушення російського законодавства, суворо застеріг: «До українських сирів ще залишаються питання. Ми пропускаємо їх за нижньою планкою норми, та все ж масложировий склад у них «гуляє». Виробникам потрібно серйозно займатися технологіями, інакше  припускаємо можливість знову заборонити ввезення сирів», — цитує чиновника «РІА Новости».

Поборник якості продукції за законами своєї держави вказує українським сироварам на потребу ретельніше працювати із сировиною і вдосконалювати технології виробництва. Так, за його словами, із 30 партій сиру, наданих для лабораторного контролю, Росспоживнагляд забракував аж три. «На ринку з’явиться тільки той сир, який отримав позитивний висновок», — зазначив він, пише ZN.UA.

Далі аналізуються методи виробництва наших сирів. «Певну роль можуть відігравати корми, які використовують для дійного стада. Треба не лише налагоджувати технологію, а й стежити за корекцією кормових добавок у тваринництві, щоб молочна сировина за стартовими позиціями відповідала російським вимогам», — заявив Г.Оніщенко.

Тут варто нагадати про першопричину «сирної війни» між нашими державами — пальмову олію. У наших сирах її не знайшли. Висновок: ми годуємо корів пальмовим листям (добавками), як наслідок, маємо сири «з низькою планкою якості».

«Виробництво сиру, який постачали на територію Російської Федерації, проводили з порушеннями технологічного процесу під час його дозрівання, упаковки, а також доставки компонентів для виробництва», — йдеться у повідомленні Росспоживнагляду.

«Технологічні параметри виробництва сиру не відповідають вимогам російського законодавства. Так, сир напівтвердий сичужний «Російський», що його виробляють на деяких наших підприємствах, не відповідав російським вимогам за формою, розмірами, масою та органолептичними показниками. Технологія виробництва цього сиру також порушується щодо тривалості обсушування, температурних режимів і термінів проведення дозрівання. Термін дозрівання сирів замість необхідних 60 діб замінений на 20—30 діб. При самопресуванні та пресуванні сирів змінені параметри температури повітря (25°С замість 20°С), змінена технологія обсушування сиру щодо тривалості, температури у приміщеннях у бік підвищення до 25—27°С замість 8—12° С, щодо термінів обсушування — з 1—5 діб до 4—5 хвилин і т.ін.», — заявляли у Росспоживнагляді.

Вітчизняні виробники почули і врахували всі побажання російських партнерів, допустили і показали їхнім експертам увесь виробничий процес. Навіть вагу і параметри сиру підвели до вимог російського законодавства. На державному рівні (Держветфітослужбою) уже заявлено, що нові претензії безпідставні. А тим часом, за даними «УК», сир під вітчизняними брендами з прилавків, наприклад, Москви нікуди не зникав. Ось тільки залишається загадкою, як він туди потрапив, якщо заборона на ввезення діє кілька місяців, і чи то саме українська продукція, а не підробка з московських околиць?