НОВИЙ ВІДБІР

Сьогодні наша футбольна збірна стартує  у кваліфікації до чемпіонату світу-2014 

Перш ніж оцінювати потенціал української дружини у поєдинку Англія — Україна, варто наголосити, що ще ніколи в історії незалежності, починаючи відбірний турнір, синьо-жовті не мали такого сприятливого календаря. Протягом усієї кваліфікації Анатолій Тимощук та його партнери жодного разу не зустрінуться двічі поспіль із головними конкурентами у так званих спарених матчах — через три дні на четвертий. На фініші  господарі нещодавнього Євро три останні зустрічі проводитимуть у рідних стінах. А завершують кваліфікацію в гостях у відвертого аутсайдера — команди Сан-Марино.

І, зрештою, підопічні Олега Блохіна, готуючись до поєдинку з англійцями, мали змогу провести повноцінний тижневий тренувальний збір у Кончі-Заспі. Нагадаю, що родоначальники футболу минулої п’ятниці грали в Кишиневі.

А на "Вемблі" м'яч буде один... Фото УНІАН

У складі господарів через ушкодження гомілкостопа, яке він отримав у поєдинку за Суперкубок  УЄФА проти мадридського «Атлетико», не вийде на поле захисник «Челсі» та збірної Англії Ешлі Коул. Також у матчі з Україною наставник англійців Рой Ходжсон не зможе розраховувати на Джона Террі, півзахисника Адама Джонсона та форвардів Вейна Руні й Енді Керролла.

Якщо не трапиться нічого несподіваного, склад української команди буде максимально подібним до того, який 15 серпня грав у товариському спарингу проти Чехії. Воротар Андрій  П’ятов («Шахтар»), захисники Ярослав Ракицький («Шахтар»), Євген Селін («Ворскла»), Євген Хачеріді («Динамо»), Богдан Бутко («Іллічівець»), гравці середньої лінії та атаки — Денис Гармаш («Динамо»), Олег Гусєв («Динамо»), Євген Коноплянка («Дніпро»), Анатолій Тимощук («Баварія» Мюнхен, Німеччина), Андрій Ярмоленко («Динамо»), Марко Девіч («Шахтар»).

Стартовий матч збірної України у відборі ЧС-2014  обслуговуватиме  арбітр ФІФА Джюнейт Чакир з Туреччини. Цікаво, що саме цей рефері працював на першій грі наших на Євро-2012 проти Швеції (2:1).

34-річний страховий агент зі Стамбула судив матч-відповідь київських динамівців із бельгійським «Гентом»  у рамках третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів. Нагадаю, в тій зустрічі кияни перемогли з рахунком  3:1. Крім того, Чакир працював на поєдинку у відповідь третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів-2008/09 між «Динамо» та ірландською «Дрогедою» (2:2) 

ПРЯМА МОВА

Олег БЛОХІН,
головний тренер збірної України:

— За вихід до  фінального турніру чемпіонату світу в нашій групі боротимуться чотири команди: Англія, Україна, Польща та Чорногорія. Ви хочете почути, що ми маємо вийти з першого місця? Ні, зараз більш тверезо оцінюємо свої шанси. Футболістів потрібно налаштовувати так, щоб вони повірили, що можуть грати з кращими командами Європи на рівних. В оборонний футбол, як це було у 2006 році, не гратимемо. Хлопці не повинні нікого боятися.

Анатолій ТИМОЩУК,
капітан збірної:

— Після останньої гри проти англійців на Євро-2012 залишилися неприємні спогади. Ми забили чистий гол, якого судді примудрилися не помітити. У ворота суперників не призначили очевидний пенальті. Загалом на полі «Донбас Арени» в Донецьку ми мали вигляд набагато кращий, однак  із групи вийшли підопічні Ходжсона. 

У Лондоні на нас чекає важка гра: команді треба налаштуватися і зробити все від нас залежне для досягнення позитивного результату.

Френк ЛЕМПАРД,
півзахисник збірної Англії:

 — Збірна України — кваліфікована команда. Вони показали це під час нашого матчу на чемпіонаті Європи. Це був чудовий виступ: хоч ми й перемогли, але ця зустріч була дуже важкою. Вони приїдуть на «Вемблі», щоб ускладнити нам життя і показати все, на що вони здатні. У цьому поєдинку нам необхідно продемонструвати найкращий футбол.