СПОДІВАННЯ 

Збірна України на XІV літніх Паралімпійських іграх буде найчисленнішою з часів Незалежності держави

 

«Розбір польотів» постолімпійського Лондона ще триває. А ми в очікуванні нових медальних звісток із британської столиці. 29 серпня на Туманному Альбіоні засяє паралімпійський вогонь. Сильні духом мужні атлети знову поборються не лише одне з одним, а й із самими собою. 

Лондонські висоти цього року підкорюватиме найчисленніша за роки Незалежності команда, до якої  входять 155 спортсменів із 24 областей України, які змагатимуться у дванадцяти видах спорту: веслування академічне, волейбол сидячи, дзюдо, легка атлетика, настільний теніс, пауерліфтинг, плавання, стрільба кульова, стрільба з лука, фехтування на візках, футбол ДЦП, велоспорт (трек, шосе).

Варто зазначити, що, на відміну від олімпійської дружини, паралімпійці, приміром, братимуть участь і в командних видах спорту. У липні збірна України з волейболу сидячи (жінки) серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату виборола другу загальнокомандну позицію у змаганнях найсильніших волейбольних команд світу — в Міжнародному турнірі з волейболу сидячи, що пройшов з 08.07 по 15.07.2012 року в Шанхаї. Першими там були господарі, третіми — представниці США. 

На «золото» Лондона наших паралімпійців надихнули бані Михайлівського Золотоверхого. Фото УНІАН

Показовою перед Паралімпійськими іграми у Лондоні стала не тільки гра наших україночок, які вперше за всю історію розвитку вітчизняного жіночого паралімпійського волейболу двічі перемогли володарку срібної нагороди Паралімпіади-2008 — команду США, а й їхня воля до перемог у грі з найсильнішою командою світу — володаркою золотої нагороди у Пекіні-2008 — командою Китаю. Хоча й українки двічі програли китайській команді, відрив у рахунках між сетами був незначним. Саме вони, очевидно,  й розіграють головні медалі чотириліття, а наші  спортсменки виступили у тому самому складі, що планується до участі в Іграх у Лондоні, повідомляє офіційний  сайт Національного комітету спорту інвалідів.

Урочиста презентація повного складу національної паралімпійської збірної команди, яка з 29 серпня по 9 вересня 2012 р. представлятиме Україну на ХIV літніх Паралімпійських іграх, відбулася минулої неділі у Києві.

До відкриття XІV літніх Паралімпійських ігор залишилося 8 днів. 

ПРЯМА МОВА

                                   
Валерій СУШКЕВИЧ,

Президент Національного
паралімпійського комітету України:

— Це найбільша команда за 20 років Незалежності України. Порівняно з виступом на Паралімпіаді в Пекіні склад збірної оновився на 41%, в ній 64 нові атлети.

 

ОФІЦІЙНО

Чотири роки тому збірна команда України у підсумковому медальному заліку на пекінській Паралімпіаді стала 4-ю, здобувши 74 нагороди: 24 золоті, 18 срібних і 32 бронзові. Попереду українців лише збірні Китаю — 211 медалей (89—70—52), Великобританії — 102 медалі (42—29—31) та США — 99 (36—35—28).