ДАТА

Микола Азаров на Луганщині взяв участь в урочистостях з нагоди 70-річчя створення антифашистської організації «Молода гвардія»

Кожен із майже семи тисяч людей, які приїхали з різних куточків України, Росії, Білорусі та Молдови для участі в мітингу-реквіємі, так само, як Прем’єр-міністр Микола Азаров, ішов до пам’ятників «Клятва» та «Нескорені» і вдивлявся в благородні риси молодих людей на старих фото. І, можливо, так само, як сказав Микола Янович, замислювався: «А як їм було приймати те рішення, що вони ухвалили?», бо на них чекали нелюдські тортури і страта. Вони були майже дітьми: наймолодшому з молодогвардійців — 14 років.

Самовідданість і героїзм "молодогвардійців" не повинні залишати байдужими жодного українця. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Фашисти практично підкорили європейську частину країни.  І, здавалося б, немає сили, яка змогла б переламати «хребет» цій найпотужнішій, чудово озброєній і технічно оснащеній «машині смерті». Та от знайшлися молоді люди, які вірили, що перемога буде за їхньою батьківщиною.

«Подвиг молодогвардійців має стати прикладом для виховання. Ми повинні виховувати в нашої молоді, наших дітей почуття патріотизму, вчити поважати їхню пам’ять, самовідданість, героїзм, — сказав Микола Азаров під час мітингу-реквієму. — Бо в історії будь-якої країни завжди настає той момент, коли саме такі герої визначають її майбутнє». Прем’єр підкреслив, що звернення до уроків Краснодона особливо актуальне зараз, коли «повнісінько таких, що не вірять у нашу країну. Вони пророкують нам крах і провал».

«Тож за ким майбутнє? За малодушними й зрадниками? Або героями? — звернувся до молоді Микола Азаров. — Майбутнє було, є і буде за доблесними людьми, такими, як ті, що показали приклад героїзму й мужності в далекому 1942 році. Тому наш уряд не шкодував і не шкодуватиме ні коштів, ні сил для того, щоб на таких прикладах виховувати наших сучасників, нашу молодь».

За його словами, рік тому уряд ухвалив рішення відзначити 70-річний ювілей створення Краснодонської підпільної молодіжної організації на всеукраїнському рівні. На це з держбюджету було виділено 19 млн грн, ще 10 млн додало обласне фінансування. Під час візиту в Краснодон на врочистості Прем’єр-міністр хотів не тільки особисто вшанувати пам’ять молодогвардійців, а й подивитися, що за ці кошти зроблено. Побачене його задовольнило. А екскурсія по обласному ордена Дружби народів музею «Молода гвардія» справила глибоке враження. Але Микола Азаров уважає за потрібне доповнити експозицію «листом ганьби».

«Цей музей повинен відкрити правду. Надзвичайно добре, що тут є експозиції про подвиги героїв молодогвардійців, але водночас було б непогано створити один стенд, присвячений тим, хто зрадив молодогвардійців, хто катував їх», — сказав Микола Азаров.

Глава уряду залишив запис у книзі почесних гостей: «Подвиг молодогвардійців для багатьох поколінь назавжди залишиться прикладом. Зберігайте пам’ять про них вічно».