ПІДСУМКИ

Попри невигідну ціну на газ, уряду вдалося виконати всі соціальні зобов’язання, наголошує Прем’єр-міністр

 

Завдяки роботі української економіки цього року маємо кошти для  забезпечення всіх соціальних стандартів. Також вдавалося підвищувати зарплати бюджетникам, виділяти кошти на освіту, медицину тощо. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час виступу в програмі «Шустер LIVE».

Глава уряду зазначив, що станом на 23 грудня виконано всі зобов’язання з виплати пенсій, інші соціальні видатки з бюджету. При цьому ціна на газ, яка прямо впливала на розвиток економіки, була досить високою — 416 доларів США за тисячу кубометрів. Саме таку вартість на блакитне паливо закладено в розрахунки бюджету і на наступний рік. Тож Микола Азаров переконаний, що й 2012-го уряду також вдасться виконати всі соціальні зобов’язання, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Росія повинна знати: на коліна нас поставити неможливо», — наголосив Прем’єр-міністр, підкресливши: 2011 рік був надзвичайно важким, але ми витримали. При цьому він додав, що перемовини щодо перегляду ціни на газ тривають і триватимуть доти, доки не буде досягнуто потрібних результатів.

Водночас цього року Україна заплатила за зовнішніми боргами приблизно 90 млрд грн. Микола Азаров підкреслив: попри складні умови, зокрема щодо ціни на газ, яка дісталася у спадок від попереднього уряду, Україні вдалося виконати свої зобов’язання перед міжнародними кредиторами.

Говорячи про внутрішню ситуацію, Прем’єр-міністр зокрема зазначив, що цього року  громадяни України витратили значно більше коштів на товари та послуги. А зростання купівельної спроможності населення передусім свідчить про реальне зростання доходів громадян. «У середньому купівельна спроможність людей виросла», — сказав Микола Азаров додавши, що люди вдвічі більше купили телевізорів та у 2,5 раза — автомобілів.

Глава уряду підкреслив: це хороші показники, і попри те, що стосуються вони лише 200 тис. сімей, які купили автомобілі, ще два роки тому машини змогли придбати лише 28 тис. сімей. Про зростання доходів свідчить також зростання витрат населення  на музеї та концерти — втричі, на туризм — удвічі, адже коли людям складно, вони зазвичай економлять саме на цьому.

Досягти цих результатів вдалося завдяки тому, що запрацював внутрішній ринок. Хоча зробити це було непросто, адже рівень падіння економіки 2009-го був дуже високим, а процес відновлення — надзвичайно складним. Приміром, будівельну галузь практично було заморожено, торік вдалося припинити її падіння, а вже цього року — досягти зростання 16%.

«У 2011 році було побудовано 4 аеропорти, скоро вже закінчимо і введемо в дію новий термінал в аеропорту «Бориспіль», — зазначив глава уряду. Він також повідомив, що збудовано 4 тисячі кілометрів доріг, два стадіони, відкрито три станції метрополітену, будуються транспортні розв’язки, великі кошти вкладаються в модернізацію житлово-комунального господарства.