РЕАКЦІЯ

Прем’єр-міністр доручив створити робочу групу, яка проведе перевірку інтернатів       

Відповідне завдання глава уряду Микола Азаров дав під час зустрічі з представниками громадських організацій, що працюють у сфері охорони материнства та дитинства. «Давайте створимо громадську групу і проведемо перевірку абсолютно всієї мережі інтернатів», — сказав Прем’єр-міністр. До робочої групи він закликав залучати принципових людей, а перевірку інтернатів провести протягом місяця. 

Така реакція глави уряду була зумовлена тим, що представники громадських організацій поінформували: в інтернатах багато зловживань, відомі численні факти знущання з дітей, змушування їх до праці, порушуються санітарно-гігієнічні норми, а також трапляються крадіжки державних коштів, виділених на утримання сиріт. До того ж вихованці інтернатів після їх закінчення погано адаптовані до життя у суспільстві. У цьому зв’язку  Микола Азаров заявив, що візьме під особистий контроль розв’язання проблем дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Ми немало витрачаємо коштів платників податків на утримання сиротинців, і тому жорстко спитаємо за їх використання. Я готовий узяти під особистий контроль проблему дітей-сиріт. Вона надзвичайно важлива, ми її прекрасно розуміємо. Не завжди у нас вистачає фінансових ресурсів, але ми їх перенаправлятимемо з інших напрямків на розв’язання проблем дітей-сиріт», — наголосив глава уряду.

Серед нагальних питань Прем’єр-міністр виокремив забезпечення житлом дітей-сиріт після досягнення ними повноліття. Він поінформував, що для розв’язання цієї проблеми доручив розробити відповідну програму. Водночас Микола Азаров підкреслив, що уряд максимально підтримуватиме родини, які всиновлюватимуть дітей.

За його словами, 2011 рік був досить непростим для економіки України. Проте цього року кілька разів підвищувалися соціальні виплати. Така сама політика триватиме й наступного року, запевнив Микола Азаров: «Питання захисту дітей, надання соціальної допомоги для нас є надзвичайно важливими. Політику державної підтримки ми продовжимо й наступного року».

Торкнулися під час зустрічі й проблеми недосконалості системи стягнення аліментів. Так, головний редактора одного з журналів Олена Скачко зазначила, що чинна система захищає не дітей, а безсовісних батьків. Правила, які існують, дають змогу батькам ухилятися від сплати аліментів або ж сплачувати незначні суми на утримання дітей.

У цьому зв’язку Прем’єр-міністр доручив розробити ефективний механізм. «Треба змінювати систему стягнення аліментів, оскільки несумлінні батьки влаштовуються на мінімальну заробітну плату, сплачують 200 гривень і вважають, що це вся їхня турбота про дітей. Ми доручимо фахівцям надзвичайно серйозно розібратися у цій справі», — заявив Микола Азаров.