МЕТА

Україна має реальний шанс вийти на передові позиції в новому посткризовому світі

В умовах економічної кризи свій історичний шанс отримують тільки ті країни, які проводять реформи та мобілізують внутрішні ресурси. На цьому Президент Віктор Янукович  наголосив у своєму виступі на 9-й Ялтинській щорічній зустрічі YES.

Спроби «перезавантажити» економічне зростання в рамках старої парадигми не спрацюють, оскільки попередня модель розвитку вичерпала свій ресурс. Саме ті країни, які одразу зробили вибір на користь реформ і радикальних трансформацій економіки, соціальної, гуманітарної сфери, мають змогу включитись у глобальні перегони за лідерство й за рахунок динамічних змін, мобілізації внутрішніх ресурсів та створення сприятливих умов і гарантій для інвесторів вийти на передові позиції у новому посткризовому світі.

Модератором дискусії в рамках промов Віктора Януковича та Реджепа Тайїпа Ердогана був екс-президент Польщі Александр Квасьнєвський.
Фото Андрія МОСІЄНКА

«Україна має намір та реальний шанс долучитися до цієї конкуренції за майбутнє», — підкреслив глава держави. Особливо з урахуванням активного просування до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. «На цей час у наших партнерів з’явилися певні додаткові запитання до України. Але я переконаний, що після нинішніх парламентських виборів усі перестороги зникнуть і шлях до повноцінної асоціації України і ЄС буде пройдено до кінця», — висловив переконання Віктор Янукович.

При цьому Україна докладає максимум зусиль для налагодження стабільних партнерських відносин зі своїми сусідами — Росією та всіма країнами Європи. Віктор Янукович звернув увагу присутніх на завершення Україною роботи над створенням зони вільної торгівлі в межах СНД і на уважне вивчення досвіду створення та функціонування таких інтеграційних об’єднань, як Митний союз та Єдиний економічний простір.

«Особливу увагу ми приділяємо питанням трансформації цих об’єднань у Євразійський економічний союз, при якому Україна сьогодні вже має статус спостерігача», — цитує слова Віктора Януковича прес-служба Президента.

За його словами, разом із розбудовою та поглибленням двосторонньої співпраці з провідними державами регіону Україна зацікавлена в посиленні взаємодії з регіональними інтеграційними об’єднаннями, насамперед, із Шанхайською організацією співробітництва та з форумом «Азійсько-Тихоокеанське економічне співробітництво». Адже активна двостороння взаємодія з учасниками ШОС та АТЕС, передовсім Росією, Китаєм та Індією, сприятиме успішній реалізації інтеграційних прагнень України.

Саме тому Україна намагається стати сприятливою для інвестицій і започаткування бізнесу державою. «Ми постійно працюємо над удосконаленням законодавства для створення у країні вільного конкурентного середовища, надійних правових гарантій для інвесторів, для відповідальних власників», — заявив Президент.

Це означає вивільнення підприємницької ініціативи і стимулювання інвестицій. У цьому напрямку йде активне удосконалення регуляторної політики, спрощуються дозвільні процедури, знижується адміністративне і податкове навантаження на бізнес. А ключовою умовою сприятливого бізнес-клімату, підкреслив Віктор Янукович, є наявність у країні чесного та неупередженого судочинства, і саме в цьому полягає зміст судової реформи, що триває нині в Україні.

У свою чергу Прем’єр-міністр Турецької Республіки Реджеп Тайїп Ердоган переконаний, що економічна і соціальна справедливість повинні стати одним із ключових пунктів глобального порядку денного. Цей принцип має бути поширений не лише на відносини між соціальними групами, а й на відносини між країнами. «Система, яка не враховує прагнення до процвітання і безпеки особистості, не може бути справедливою», — зазначив Прем’єр-міністр.

Загалом основною темою 9-ї Ялтинської щорічної зустрічі стали ключові трансформації, які вже сьогодні формують майбутнє глобального світу. Дискусії присвячено майбутньому світової економіки, питанням нового світоустрою та безпеки, можливим моделям розвитку капіталізму, енергетичним проблемам, внутрішнім і зовнішнім викликам, що стоять перед Україною. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»