Вантажівки їхали у бік обласного центру, спокійно минаючи український контрольно-пропускний пост «Ізварине», що тимчасово перебуває під контролем проросійських бойовиків.

Так Росія, на переконання голови СБУ Валентина Наливайченка, здійснила пряме військове вторгнення на територію України, намагаючись замаскувати його під колону з гуманітарним вантажем. «Ми називаємо це прямим вторгненням під цинічним прикриттям Червоного Хреста. Це військові автомобілі, це військовослужбовці з документами прикриття. Там у ролі водіїв військові, навчені на конвойні функції, на управління бойовими машинами, танками та артилерією. Транспорт із цієї колони буде застосовано для перевезення артилерії, а значить, проти мирного населення», — підкреслив голова Служби безпеки.

Крім того, за даними СБУ, так звана гуманітарна колона з Росії має три мети. По-перше, використання військових КамАЗів, перефарбованих у білий колір, для транспортування артилерійських установок. По-друге, перевезення зброї та спорядження до бандформувань і, по-третє, найважливіше, приховування злочинів і тіл убитих людей від родичів, від влади України для того, щоб родичі загиблих у Росії не дізналися, де саме загинули їхні рідні.

За словами посадовця, кордон з Україною перетнули понад 30 вантажівок, а ще понад 200 машин з військовим персоналом як водіїв стоїть безпосередньо на кордоні. А керує переміщенням усіх цих автомобілів російський генерал, повідомляє УНІАН.

Із приводу перетину державного кордону конвоєм РФ вітчизняне зовнішньополітичне відомство виступило з відповідною заявою.

«22 серпня Російська Федерація, проігнорувавши встановлені міжнародні правила, процедури та досягнуті домовленості, без згоди та супроводження Міжнародного комітету Червоного Хреста розпочала незаконне ввезення гуманітарного вантажу на територію України.

Наші митники встигли перевірити лише 34 білих КаМАЗи і стільки ж «білих чоловічків». Фото з сайту kp.ua

Попри те, що попередньо служби прикордонного та митного контролю України розпочали оформлення російського конвою, вранці українських службовців було заблоковано російськими силами і відсторонено від проведення перевірки решти автомобілів колони, незважаючи на попередні домовленості і те, що їх було попередньо запрошено на територію РФ російською стороною.

Ми турбуємося про безпеку наших службовців. Крім того, ані українській стороні, ані Червоному Хресту не відомий вміст згаданих вантажівок, що викликає особливі побоювання. Той факт, що російські автомобілі в’їхали на територію України без відповідного прикордонного та митного оформлення і що вантаж не був в установленому порядку переданий представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста, свідчить про навмисний та агресивний характер дій російської сторони.

Як ми раніше наголошували, усю відповідальність за безпеку вантажу несе російська сторона. Звертаємо увагу, що з українського боку було вжито всіх необхідних заходів для гарантування безпеки цього вантажу. Для запобігання провокацій ми надали всі необхідні розпорядження для безпечного пропуску конвою.

Однак попри всі спроби української сторони, досі не вдалося встановити контакт між генштабами Збройних сил України та РФ, що є критичним, з метою забезпечення безпеки прямування конвою. Звертаємо увагу, що по можливому маршруту прямування вантажу терористи ведуть мінометний вогонь.

Вважаємо цей акт черговим кричущим порушенням Російською Федерацією ключових принципів міжнародного права, зокрема непорушності кордонів, невтручання у внутрішні справи іншої держави та добросовісного виконання міжнародних зобов’язань.

Закликаємо всіх міжнародних партнерів приєднатися до рішучого засудження незаконних та агресивних дій Російської Федерації», — йдеться у заяві українського МЗС.

А Президент Петро Порошенко заявляє, що Україна пропонує Росії повернути ситуацію з її гуманітарним вантажем у рамки міжнародного правового поля. «Президент повідомив, що за його дорученням міністр закордонних справ Павло Клімкін та Глава Адміністрації Президента Борис Ложкін зв’язалися зі своїми російськими візаві, «донесли нашу стурбованість та запропонували повернути ситуацію у поле міжнародного права», — йдеться у повідомленні прес-служби глави держави.

Україна стурбована ситуацією навколо російського конвою, який зайшов на територію України, перш за все безпекою, за яку взялися відповідати Російська Федерація та терористи. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»