ПОЗИЦІЯ

Президент заявив, що під час оновлення підприємств потрібно дотримуватися прав та інтересів працівників

Розпочав свою робочу поїздку на Донеччину глава держави Віктор Янукович з ознайомлення з процесом реконструкції електросталеплавильного цеху ПрАТ «Донецьксталь» — металургійний завод». Це підприємство з повним металургійним циклом, де працює понад 9 тис. осіб, є найстарішим у регіоні. А продукція заводу постачається до країн Південно-Східної Азії, Близького Сходу, Європи, Африки, Північної та Південної Америки.

Віктор Янукович вважає допомогу держави у просуванні вітчизняної продукції на світові ринки одним із найважливіших завдань. Фото Андрія МОСІЄНКА

Прибутково  та екологічно

Генеральний директор підприємства Олександр Риженков доповів главі держави про хід реконструкції сталеплавильного виробництва, яка передбачає встановлення сучасних газоочисних споруд, нової дугової електросталеплавильної печі (замість зупиненої мартенівської) та спорудження шредерної установки для переробки металобрухту. Проведені роботи дадуть змогу знизити собівартість продукції та у багато разів скоротити обсяги шкідливих викидів у повітря.

У свою чергу Віктор Янукович зазначив, що оновлення виробництва має бути якісним і відбуватися у стислі терміни. «У сучасних умовах високої конкуренції модернізація виробництва, безумовно, є необхідним кроком. Саме це дасть змогу підвищити рентабельність підприємства, його фінансові результати і, відповідно, забезпечити зростання зарплат працівників», — цитує слова Президента його прес-служба.

А під час спілкування з трудовим колективом підприємства Віктор Янукович висловив переконання, що оновлення цеху істотно поліпшить умови роботи працівників: «Якщо технології сучасні і є прийнятна собівартість продукції, то це свідчить про те, що ми маємо майбутнє».

При цьому Президент підкреслив, що у процесі модернізації українських підприємств у жодному разі не повинні постраждати інтереси та права працівників. У цьому контексті він поцікавився поточною ситуацією із зайнятістю робітників, які працювали в цеху до зупинки мартенівської печі, і наголосив на тому, що ця перерва не має бути за рахунок людей. Їх слід працевлаштувати і виплачувати заробітну плату не нижчу, ніж та, яка була до цього.

Зі свого боку, Олександр Риженков запевнив главу держави, що всіх працівників цеху забезпечено роботою (зокрема залучено безпосередньо до його реконструкції), їхню заробітну плату не знижено, люди проходять перекваліфікацію для роботи на новому обладнанні.

«Соціалку» підтримає економіка

Також Віктор Янукович поспілкувався із представниками ЗМІ. Зокрема на запитання про ефективну підтримку реального сектору економіки він відповів, що допомога вітчизняним виробникам у просуванні на зовнішні ринки залишається одним із важливих завдань держави. Окремо він повідомив, що найближчим часом відбудеться нарада на тему просування продукції реального сектору економіки на зовнішні ринки.

Водночас Президент наголосив на важливості збереження існуючих ринків збуту нашої продукції разом із виходом на нові. «Ми шукаємо партнерів, які б споживали українську продукцію. Наша зовнішня політика повинна мати ознаки економізації», — сказав він, додавши, що країна має працювати над збільшенням обсягів випуску товарів з високою доданою вартістю. 

Глава держави зазначив: що чим більше Україна випускатиме високоякісної, високотехнологічної продукції з високою доданою вартістю, тим кращий буде фінансовий результат, за рахунок якого розвиватиметься держава, виконуватимуться соціальні зобов’язання перед народом.

Продовжуючи тему, Віктор Янукович підкреслив, що соціальні ініціативи, що зараз активно реалізовуються в Україні, мають на меті підвищення якості життя та добробуту всіх верств громадян. Особливо це стосується незахищених категорій населення. Крім того,  значна увага приділятиметься розвитку програм із захисту материнства та дитинства, зокрема йдеться про забезпечення належних умов у перинатальних центрах, пологових будинках тощо.

Ще одним важливим напрямком соціальної політики є реалізація програми «Доступне житло». «Ця програма обов’язково повинна працювати. І ми маємо робити все, щоб за рахунок цієї програми люди могли отримувати житло», — сказав Президент, підкресливши, що її реалізація також сприятиме розвитку будівельної галузі, промислового виробництва, працюватиме на створення нових робочих місць.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»