ПРОБЛЕМА

У Луганську погрожують відключити від тепла будинки і блокувати водовідведення злісним неплатникам

Комунальники Луганська оголосили війну городянам, які не розраховуються за тепло- та водопостачання. З 26 листопада в обласному центрі планується відключення тепла у багатоквартирних будинках, які найбільше заборгували за надані послуги. Таких виявилося аж 24. Їхній сумарний борг наблизився до 10 млн грн. Попри людське невдоволення, комунальники налаштовані на рішучі дії.

Війна на виживання

"Заборгованість населення перед підприємством "Теплокомуненерго" за надану теплову енергію на сьогоднішній день складає 134 млн грн, - заявив директор комунального підприємства Олексій Русаков. - Ми неодноразово зверталися до населення, але більшість мешканців так і не відгукнулися на наші заклики".

Щоб якось вийти з цієї тупикової ситуації, керівники комунальних підприємств міста вирішили спільно боротися з боржниками. "Ми опрацювали юридичну базу, - розповідає Олексій Русаков, - переуступили частину боргу наших абонентів ТОВ "Луганськвода". Це підприємство має технічну можливість обмежувати водовідведення в окремих квартирах за допомогою системи "Спрут". Отже, злісних неплатників за комунальні послуги очікує процедура блокування і тільки після стовідсоткової сплати заборгованості за воду і за тепло, їм буде поновлене водовідведення. А з п'ятниці відключатимемо тепло у житлових будинках, мешканці яких заборгували 500 тисяч грн.".

Директор ТОВ "Луганськвода" Павло Акімов повідомив, що борг луганчан за водопостачання становить 42 млн грн. "Є квартири, мешканці яких не сплатили тільки за воду по 5-8 тисяч грн., - каже він. - Блокування водовідведення можна уникнути, якщо протягом трьох днів укласти угоду про реструктуризацію боргу і сплатити перший внесок".

Померзнути "за того хлопця"?

Комунальників зрозуміти можна - за надані послуги треба платити. Запропонована схема боротьби з окремими злісними неплатниками за допомогою "Спрута" зрозуміла і прийнятна. А от відключення тепла через кількох боржників цілому будинку викликає справедливі нарікання. І хоча можна повірити комунальникам, що інших можливостей вплинути на боржника, ніж відключити тепло по стояку чи цілому будинку, не існує, все ж якось не по-людськи примусити мерзнути малу дитину чи хворого старого "за того хлопця". Адже більшість справно сплачує за комунальні послуги і розраховує, що отримає їх.

Працівник обласного телебачення Олександр Махов мешкає в будинку, що потрапив до списку кандидатів на відключення тепла, і дуже категорично налаштований проти акції комунальників: "Якщо у мене все ж відключать тепло, буду подавати позов до суду. Можливо, це буде колективний позов, адже ми з сусідами своєчасно сплачуємо за тепло і не хочемо мерзнути. Треба шукати можливість індивідуального впливу, а не карати весь будинок".

"Напередодні міської акції по відключенню будинків-боржників біля нашого під'їзду зібралися сусідки-пенсіонерки, - розповідає Павло Отриганьєв, мешканець будинку N 7-а по вулиці 16-а лінія. - Шуміли, що тільки-но пенсію одержать, намагаються скоріше заплатити за квартиру, за опалення. А от заборгованість за теплопостачання сформована, головним чином, заможними сусідами".

Цікаве спостереження навів Павло. Заможні сусіди встановлюють собі автономне опалення. Фактично від послуги з опалення вони відмовилися, відрізали всі труби, а узаконити ситуацію не можуть - міська влада не дозволяє. "Теплокомуненерго" продовжує нараховувати віртуальні борги, по яких чекають сплати. Але хто ж буде платити за те, що не отримує? Та й відрізані труби може продемонструвати!

Виходить, що борються "тепловики" нібито з боржниками, а карають дисциплінованих городян. У той час, як товстосуми можуть собі дозволити і власне опалення, і кондиціонер, і навіть... величезні борги.