ПРЕМ’ЄР-ЛІГА

Три роки поспіль до трійки призерів українського чемпіонату входять  «Шахтар», «Динамо» і «Металіст»

Павло КУЩ,
Валерій РЕКУНОВ,

«Урядовий кур’єр»

«Вісім років — два чемпіонства. Хто винен?» Банер такого змісту з’явився на фанатській трибуні НСК «Олімпійський» під час завершального матчу чемпіонату країни «Динамо» — «Таврія». Йшлося, звичайно, про  тринадцятиразових володарів золотих медалей національної першості, які не відчувають солодкого смаку перемог з сезону-2009.

Намагаючись відповісти на цей крик душі, слід почати з Ігоря Суркіса. Матч передостаннього туру в Луганську через попередження пропускали Артем Мілевський і Денис Гармаш. Вийшло так, що у вирішальний момент чемпіонської гонки на ключових позиціях у центрі поля зіграли вічний запасний Мілош Нінкович та несправжній бразилець Корреа, який більшу частину свого контракту провів в оренді. Нічим не зарадили справі й новачки динамівського клубу Аруна і Мехмеді. Нульова нічия проти тринадцятої команди Прем’єр-ліги «Зорі»  перекреслила всі шанси біло-блакитних на «золотий матч». Гра показала, що киянам бракує глибини складу, за комплектацію якого відповідає передусім президент клубу.

Ще один момент. Під час осінньої частини першості на рахунку ударного динамівського дуету Ярмоленко — Ідейє виявився 21 забитий м’яч — більше половини всіх голів команди. Навесні кияни, не обтяжені Лігою Європи і Кубком України, грали у комфортному режимі — раз на тиждень. І що ж? У десяти зустрічах форварди спромоглися на три забиті м’ячі на двох. Юрій Сьомін разом зі своїми численними помічниками так і не зумів пояснити вболівальникам причин подібної метаморфози.

Тим часом незаперечним лідером вітчизняного футболу нового століття продовжує залишатися «Шахтар». Впевнена перемога на фініші над «Олександрією» дала змогу гірникам оформити четвертий золотий дубль. Відтепер на рахунку Мірчі Луческу 14 трофеїв: шість разів румунський фахівець вигравав чемпіонат, чотири — Кубок Україні, тричі — Суперкубок Україні, а також Кубок УЄФА.

— Вигравати стає все складніше, адже наші опоненти постійно ростуть — у наступному сезоні вони спробують наблизитися до ритму, який ми задаємо, — зазначив тренер семиразових чемпіонів країни Мірча Луческу. – Дуже радий перемогам у чемпіонаті та кубковому розиграші. Звичайно, мріємо виграти ще й Суперкубок України, аби довести: ми — найсильніші!

Залишають Прем’єр-лігу вчорашній новачок «Олександрія» і київська «Оболонь». Найвірогідніші претенденти на підвищення в класі — ужгородська «Говерла-Закарпаття» та «Металург» із Запоріжжя.

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга. 30 тур

Ворскла — Металіст – 2:2
Голи: Курілов (8), Бордіян (69, автогол) — Девіч (23), Пшеничних (25)

Дніпро — Карпати — 2:0 Голи: Стрініч (68), Олійник (86)

Шахтар — Олександрія — 3:0 Голи: Вілліан (15), Мхітарян (28), Селезньов (56)

Динамо — Таврія — 1:1
Голи: Мілевський (17) — Любічіч (86)

Волинь — Зоря — 2:2
Голи:
Скоба (41), Майкон (49, з пенальті) — Ліпартія (15), Галюза (36, з пенальті)

Кривбас — Арсенал — 0:2
Голи: Богданов (80), Ковпак (90+2)

Чорноморець — Оболонь — 1:0
Гол: Лео Матос (89)

Іллічівець — Металург — 2:1
Голи: Таргамадзе (63, 90+3) — Воловик (76)

Бомбардири:

Майкон (Волинь) — 14 м’ячів

Селезньов (Шахтар) — 14

Ярмоленко (Динамо) — 12

Ідейє (Динамо) — 12

Луіс Адріану — 12

Девіч (Металіст) — 11

Шиндер (Таврія) — 11

ПРЯМА МОВА

Рінат АХМЕТОВ,
президент «Шахтаря»:

— Ми виконали всі завдання на внутрішній арені — виграли золото та завоювали Кубок. Однак зазнали невдачі в Лізі чемпіонів, за що я прошу вибачення в наших вболівальників. Восени спробуємо спокутувати свою провину. Гадаю, в наступному сезоні за чемпіонство боротимуться «Металіст», «Дніпро» і, звісно, київське «Динамо». Я з величезною повагою ставлюся до цього клубу. Це сильний і достойний суперник. Бажаю їм вдало виступити в Лізі чемпіонів.

Юрій СЬОМІН,
головний тренер «Динамо»:

— Ми закінчили чемпіонат України, набравши набагато більше очок, ніж у попередніх сезонах, але не стали чемпіонами. Тому результат треба вважати невдалим. Напевно, ми психологічно зламалися після драматичного матчу з «Шахтарем» і не змогли потім зняти цей стрес із футболістів.

Мирон МАРКЕВИЧ,
 
головний тренер «Металіста»:

— У міжсезоння ми посилюватимемо склад, роблячи його ще більш конкурентоспроможним. Яких гравців точно не буде в новому сезоні в команді, зараз сказати важко. На які позиції запрошуватимемо нових виконавців? Передовсім це будуть футболісти з українським паспортом.