МЕТЕОПРОГНОЗ

Невеличкий мороз та сніг у новорічну ніч майже одразу зміняться дощем

Перед тим як розповісти журналістам про погоду на Новорічні свята,  начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда неквапом дав оцінку загальних гідрометеорологічних умов року, що минає.

2011-й нічим особливим не відзначився і в цілому видався спокійним. Свідчення цього — середня температура в більшості регіонів була вищою від норми на 1—1,5 градуса. «Якщо взяти до уваги тридцять років спостережень, то лише два роки середньорічна температура наближалася до норми. А істотно перевищила її 2007 року. Глобальне потепління і його прояви на території України тривають. Тож найближчі десять років не слід очікувати призупинення цих процесів», — запевнив фахівець.

Окрім цього, у 2011-му в західних областях випало найменше опадів за останні 50 років, спостерігалася незначна кількість небезпечних природних явищ на всій території країни, доволі мало і паводків. Однак, на думку начальника Укргідрометцентру, це не є ознакою нормальних кліматичних умов, навпаки — їх аномальністю.

Тож не слід дивуватися тому, що не лише в Україні, а й у всій Європі справжня зима ще не настала. Снігом вкрито лише гірські масиви Карпат, Північної Скандинавії, Болгарії та Північної Греції. У першій половині січня також не слід чекати справжньої зими. Кілька разів морози даватимуть про себе знати наприкінці січня та в лютому.

А от про те, що буде на Новий рік, докладніше розповіла заступник начальника відділу метеорологічних прогнозів Укргідрометцентру Наталія Голеня. За її словами, з вечора 29 грудня по 30 грудня зима про себе нагадає. Щоправда, здебільшого у вигляді рясного дощу, який переходитиме в мокрий сніг. Однак 31 грудня українську землю таки вкриє сніг, переважно  на сході, у Приазов’ї та Криму. Вдень температура коливатиметься від 0 до 3 градусів морозу, а в новорічну ніч сягатиме показника 2—7. У столиці ж очікується мороз від 3 до 8 градусів.

«За метеорологічними даними, новорічна ніч буде зимовою з невеликими морозом та сніговим покровом. А з 1 по 7 січня прийде хвиля тепла. Проте в різдвяний вечір знову повернуться морози. Щоправда, температура не впаде  нижче за 0—8 градусів», — акцентувала спеціаліст. У цей період на півдні та сході країни через налипання мокрого снігу прогнозується ожеледиця.

Та найменш втішні прогнози висловила керівник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. Цьогоріч не зійшло 30% культур, серед яких озима пшениця, ячмінь та в незначній кількості жито. Ще 40 —60% доведеться пересівати. А зумовлений такий результат осінньою засухою, яка вперше за 50 років завершилася в грудні.

«Уже зараз можна сказати, що для формування врожаю озимих культур 2012 року ситуація вкрай несприятлива. За цей рік маємо дефіцит опадів 150 — 200 мм. Саме вони сприяли б максимальному формуванню врожаю», — резюмувала фахівець. Позитивним у цьому контексті є лише те, що аномальна тепла погода виявилася корисною для посівів на полях півдня та заходу України. Там рослини вже мають непогані сходи.