ЖНИВА-2012 

Погода заважає аграріям зібрати гідний урожай і впливає на якість зерна

За оперативними даними Мінагропроду, станом на 23 липня в Україні зібрано 17,5 млн тонн ранніх зернових і зернобобових з 7681 тис. га, або 77% площ. При цьому їх середня урожайність становить 22,8%, що нижче минулорічного показника (29,2%).

П’ять мільйонників уже є

На жаль, аномальна погода цього року повсякчас псує нерви аграріям і негативно позначається на урожайності  зернових. Так, за оцінками фахівців, найбільше від спеки постраждав південь, де урожайність найнижча: у середньому 12—15,5 ц/га, тоді як у центральних і західних областях 35—40 ц/га. Зокрема, лідером по урожайності цього року є Хмельнниччина, яка збирає 40,7 ц/га і Київщина — 40 ц/га.

Як зазначають у прес-службі Мінагропроду, нині темпи збиральних робіт стримуються дощовою погодою, особливо у центральних та північно-західних регіонах. У зоні Степу обмолочено 93% прогнозованих площ, у Лісостепу — 68%, на Поліссі — 41%.

Найбільше площ обмолочено на Миколаївщині — 553,5 тис. га (100%), Одещині — 873,8 тис. га (98%), Херсонщині — 417,5 тис. га (97%). При  цьому областями, які зібрали перші мільйони тонн нинішнього врожаю зернових, стали — Одещина (1,5 млн), Харківщина та Вінниччина (приблизно 1,4 млн), Черкащина (1,1 млн), Запоріжжя (понад 1 млн). Донеччина, Київщина і Полтавщина теж підійшли до мільйонного рубежу і от-от перейдуть його.

Крім того, триває заготівля кормів для потреб тваринництва. При прогнозі 5,2 млн тонн сіна фактично заготовлено 4,9 млн (93%), закладено 1,5 млн тонн сінажу (93%).

Щодо збору пізніх зернових, як зазначають у прес-службі аграрного відомства, нині з регіонів надходить інформація, що їх розвиток проходить з 5—10-денним випередженням. Водночас стан посівів дуже строкатий і залежить значною мірою від строку сівби. Тож, яким буде кінцевий урожай, поки що не відомо, але у міністерстві вже знизили прогноз до 45,3 млн тонн.

Форвард урятує від зростання цін

За даними Держсільгоспінспекції України станом на 19.07.2012 на сертифіковані зернові склади надійшло 3,106 млн тонн зерна. Зокрема, пшениці — 1,835 млн тонн, ячменю — 669,6 тис. тонн, гороху — 25,1 тис. тонн, ріпаку — 557,7 тис. тонн.

З 1 млн 835 тис. тонн пшениці: I класу — 51,8 тис. (2,8%),  II — 909,8 тис. (49,6%); III — 613,2 тис. (33,4%); IV — 54,9 тис. (3%); V — 63,4 тис. (3,5%); VI класу — 139,9 тис. (7,6%).

За даними генерального директора Аграрного фонду Ігоря Якубовича, аграрії вже розпочали поставки зерна на сертифіковані елеватори за укладеними форвардними контрактами. Наразі вже поставлено понад 200 тисяч тонн зерна з 900 тис., на закупівлю яких підписані форвардні закупівлі.

«Аграрний фонд розпочав другий етап форвардних закупівель. З держбюджету вже виділені кошти для остаточного розрахунку з сільгоспвиробниками, які вже поставили зерно на елеватори. На сьогодні ми повністю розрахувалися за поставлене зерно», — повідомив він.

За попереднім прогнозом І. Якубовича, процедура форвардних закупівель завершиться з остаточним постачанням зерна до державного інтервенційного фонду. «Ми плануємо, що до 1 вересня завершиться повне прийняття відповідних обсягів зерна до Аграрного фонду. Це гарантуватиме продовольчу безпеку держави і не допустить зростання цін на соціальні сорти хліба», — наголосив він.

ДОВІДКА «УК»

Аграрії майже завершили збір гороху, ячменю та пшениці. Ці культури зібрані з площ  94%, 81 і 80% площ. Зокрема, намолочено 342 тис. тонн гороху, 11,6 млн тонн пшениці та 5,2 млн тонн ячменю. Ріпак обмолочений на 430 тис. га (74%), з яких зібрано майже 0,9 млн тонн при врожайності 21,8 ц/га (у 2011-му – 16,2 ц/га). Жито прибране з полів на 44% площ посівів, що дали 294 тис. тонн, овес лише на 17% площ, наразі намолочено 88 тис. тонн зерна при врожайності 16,5 ц/га. 

 

Черкащина. Меморандум стабілізував ціни

рожай-2012.  Жнива нинішнього року й справді виявилися важкими. По всій області бушували сильні грози загальною тривалістю по 8-9 годин, подекуди швидкість вітру сягала 30 метрів за секунду й більше. Були й шквали та буревії, які перешкоджали збирати вирощене збіжжя. Проте хліборобів негода не злякала. Вже зібрано ранні зернові приблизно на 78% площ і намолочено понад мільйон тонн зерна.

Як повідомив начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Вадим Рудишин, озимої пшениці обмолочено на площі 200 тис. га, або з 85% площ, намолочено майже 900 тис. тонн зерна із середньою врожайністю 40,5 центнера з гектара. Завершується збирання озимого ячменю, його намолочено приблизно 70 тис. тонн. Ярого ячменю обмолочено з площ 56 тис. га ( 63%) та намолочено 175 тис. тонн із середньою врожайністю понад 31 центнер з гектара. Середня врожайність ранніх зернових культур вища за минулорічну.

Черкащани не без підстав сподіваються, що й наступного року будуть із хлібом. Та й обласна державна адміністрація вживає заходів щодо недопущення можливого зростання ціни хліба, який має найвищий попит у населення. З цією метою триває заготівля зерна до регіональних ресурсів на 2012—2013 маркетинговий рік. Райдержадміністрації, в свою чергу, запропонували сільгосптоваровиробникам поставити зерно на борошномельні підприємства — ТОВ «Тальнівське КХП», ПАТ «Черкаський КХП», ПАТ «Ватутінський хлібокомбінат» та великі хлібозаводи у шести районах області. Це зерно передбачається використати для виробництва борошна з наступною його поставкою підприємствам хлібопечення, а ті зобов’язані виробляти з нього хліб сортів масового вжитку і за стабільними цінами передавати в торгівлю.

Між облдержадміністрацією та головними виробниками хлібобулочних виробів свого часу підписано меморандум про співпрацю та взаєморозуміння, що забезпечило збереження цін на основні види хліба. Як підтвердив Вадим Рудишин, умови меморандуму виконуються, тож ціни на хліб залишаються незмінними протягом останніх 9 місяців. Аналогічний документ передбачають підписати до кінця жнив 2012 року.

 

Запоріжжя. Менше, та значно якісніше 

Днями запорізькі хлібороби звітували про завершення збору ранніх зернових та зернобобових культур. Загалом урожай зібрано на площі 674 тис. га, з них озимих зернових — з 421 тис. га, ярих — з 253 тис. га. Намолочено 1,87 млн тонн зерна за середньої урожайності 16,1 ц/га.

Найбільший урожай зібрано з полів Приазовського (85,9 тис. т), Пологівського (77,5 тис. т), Приморського (67,1 тис. т), Гуляйпільського (71,4 тис. т) та Куйбишевського (67,3 тис. т) районів. На цих самих територіях спостерігається і найвища врожайність: від 19 до 24 ц/га. Гірше за всіх зернові та зернобобові вродили у Василівському (8,9 ц/га) та Запорізькому (8,9 ц/га) районах.

На жнивах працювали 2664 зернозбиральні комбайни, з них тільки 105 були залучені на договірних умовах.

Торік запоріжці зібрали понад 2 млн тонн збіжжя. Нині ж через роботу у значно важчих умовах — майже вдвічі менше.  Так, через несприятливі погодні умови  довелося  затратити набагато більше ресурсів та сил, щоб виростити, зібрати та зберегти врожай.  Утім, цьогорічне зерно відрізняється набагато вищою, ніж у 2011 році якістю.  З тієї пшениці, яка вже надійшла на елеватори, 57% — ІІ класу, 23% — ІІІ класу, 18% — IV—V класів та всього 2% — VI класу.

«Разом з тим, на 2012—2013 маркетинговий рік області необхідно 220 тис. тонн продовольчої пшениці. Тож власні потреби забезпечимо на 100%», — коментує ситуацію заступник голови облдержадміністрації з питань АПК Олександр Дудка. Отже, вже зараз можна щиро привітати трудівників полів та всіх запоріжців з цією подією.

Миколаївщина. Проблем із хлібом не буде

В області завершено збір ранніх зернових. Загалом зібрано 850 тисяч тонн, з яких майже 450 тис. — пшениця, 390 тис. —  ячмінь. Середня врожайність ранніх зернових — 15,4 центнера з гектара. Разом із пізніми культурами та за умови дощової погоди ужинок області може становити 1,3 млн тонн.

Через несприятливу погоду і ранню спеку на півдні країни область отримала вдвічі менше пшениці, ніж торік. Але, за словами голови Миколаївської облдержадміністрації Миколи Круглова, це «стабільний радянський урожай». Тож керівник упевнений, що причин для песимізму немає. «Щоб забезпечити хлібом населення Миколаївської області, нам потрібно 50 тисяч тонн зерна, — зазначив М. Круглов. — Цього запасу нам вистачить до врожаю наступного року й утримання ціни. На території області нині 53 тис. тонн зерна державного Аграрного фонду. Є невеликий залишок регіонального контракту, і сьогодні вже понад 3 тис. тонн нового врожаю закладено в регіональний запас. Ми знову укладаємо угоди безпосередньо з хлібозаводами про недопущення підвищення ціни на хліб. Тож проблем із хлібом не буде».

Аграрії Миколаївщини готуються до нового аграрного року. Відбувається підготовка грунту під посів озимини, вивчають потребу в матеріально-технічних ресурсах, насінні. Як повідомили в облдержадміністрації, зі 105 тисяч тонн якісного насіння, яке треба посіяти, область відчуває дефіцит у 15,5 тис. тонн. Тож обласна влада звернулася з проханням до уряду виділити сільгосппідприємствам області з Державного резервного насіннєвого фонду України насіння озимих зернових культур без авансового платежу за помірними цінами з розрахунку врожаю 2013-го року.

Сторінку підготували Наталя ЗВОРИГІНА, Владислав КИРЕЙ, Олена ІВАШКО, Галина ІЩЕНКО, «Урядовий кур'єр»