Мабуть, найскладніше чекати або наздоганяти. А сьогодні виходить так, що ніби слід перечекати, поки світова економічна криза утрясеться, а з іншого боку маємо бігти, щоб після її завершення не залишитися біля підніжжя гори. І що? Та біжимо! Економіка держави щокварталу ніби росою вмивається.

Звісно, у великій країні за будь-яких обставин можна зібрати яскравий букет зрушень. Але і в регіонах сверблять руки до роботи. Зокрема, на Вінниччині реалізується 60 потужних інвестиційних проектів. Загальна їх вартість понад 27 млрд грн! А ще на офіційному сайті облдержадміністрації повідомляється, що з початку цього року в розвиток економіки області залучено 4 млрд 63 млн грн капітальних інвестицій. За 9 місяців цього року обсяг освоєних інвестицій в основний капітал майже подвоївся порівняно з відповідним періодом торік.

Оце так гопак! Звідки гроші? Та з культури... Ось візьмемо українське мистецтво: йому що вдома, що на експорті аплодують, бо поважають. Вітчизняному бізнесу теж кортить аплодисментів. Це помітно з того, що він збільшив внески в економіку, яка є тією частиною культури (в широкому розумінні), від якої все танцює. Так, цього року внутрішні інвестори вклали в економіку області коштів у 29 разів більше, ніж іноземні інвестори. Тож легше буде працевлаштуватися, зростуть надходження до бюджетів. 

Власне, йдеться не лише про матеріальне, а й про створення морального клімату, за якого зручно прокласти вісь від найпотужнішого у світі літака «Мрія» до, скажімо, комфортного тепла у сільській школі. В області «виросте» 6 сонячних електростанцій. Уже  наступного року запрацює потужний завод з виготовлення пелет з біомаси. А це паливо дешевше за газ! Будується нова кондитерська фабрика, і вінницький цукор, якому стає тісно вдома, в цукерках поїде за кордон. До речі, у 2015 році область матиме найпотужніший у Європі і технологічно суперсучасний цукровий завод. У Жмеринському районі розпочато спорудження двох сучасних молочних комплексів... Кому це прагнення до нової якості не сподобається? Браво, панове!