АКЦІЯ "УК". Під таким заголовком 16 квітня 2011 року в «УК» було опубліковано кореспонденцію, в якій ішлося про те, що два з шести дитячих садків у Звенигородці на Черкащині збираються закрити. Для районного центру з населенням майже 20 тисяч осіб — це велика проблема. Влаштувати малюка в дитячий садок нелегко. Тож коли йдеться про закриття дитячих дошкільних закладів під горезвісним грифом «оптимізації», батьки тривожаться не на жарт.

«Дитячі дошкільні заклади, — коментував тоді ситуацію міський голова Олександр Саєнко, — наша гордість. Утримуємо їх за рахунок місцевого бюджету. Ось і останніми роками з кошторису в 7 млн 300 тисяч гривень 6 мільйонів витрачали на утримання шести дитсадків і будинку школяра. А проблем у місті більшає. Потребують уваги водопостачання, водовідведення, дороги й тротуари. Цього року ситуація зовсім загострилася. При формуванні бюджету, згідно з відповідною постановою Кабміну, райцентри України прирівняли до сіл. І ми втратили ще мільйон двісті тисяч гривень. Нині місто не в змозі за свій рахунок утримати всі шість дитячих закладів. Ось і доведеться, очевидно, вдаватися до оптимізації. Тоді постане ще одна проблема: де працевлаштувати наших педагогів?»

Я люблю свій дитсадок. Фото Володимира ЗАЇКИ

Фінансисти тоді підраховували, що коштів для утримання всіх шістьох садочків у міському бюджеті може вистачити максимум ще на півроку. Отож потрібно було щось вирішувати. Спеціальна комісія міськради вивчала це питання. У ній навіть організували громадські слухання.

І ось минув рік. Як розповів секретар міської ради Валерій Маренич, вислухавши думки людей, вирішили «оптимізацією» не займатися. Вишукали кошти з міського бюджету. Правда, певний час, зокрема влітку, відчувалися певні фінансові труднощі, частина працівників дитсадків пішла у відпустки за свій рахунок. У цей період пройшли заплановані ремонтні роботи, зокрема в дитячому закладі «Веселка» за бюджетні кошти замінили газовий котел, внаслідок чого тепер приміщення обігрівається краще і до того ж є чимала економія енергоресурсів.

Передбачені міським бюджетом видатки на всі шість дитячих садків на цей рік здійснюються регулярно. Вистачає й на утримання малюків, і на заробітну плату персоналу, й на харчування. Правда, цього року була певна тривога щодо затримки «чорнобильських» коштів, адже місто перебуває в зоні забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Однак всі передбачені кошти надійшли, отож діти одержують харчування у відповідності з нормами.

Звичайно, в кожному дитячому закладі є свої невеликі поточні проблеми, які вирішуються завдяки контролю й допомозі місцевої влади. Завдяки виступам преси та компетентним діям місцевих депутатів удалося відстояти дитячий садочок «Журавлик», там зроблено  косметичний ремонт, до якого доклали рук вихователі спільно з батьками. Цим закладом батьки задоволені, адже тут для дітей створені хороші умови — є зимовий сад,  фізкультурно-оздоровчий комплекс, кабінети масажу та ароматерапії.