У СВІТІ

Ціни на житло цього року продовжують падати не лише в Європі та Америці.  Не уникнути і «спокійній» Азії такого розвитку ситуації

Світовий ринок житлової нерухомості на початку року дуже нагадує торішню картину: квартири і будинки в Європі й Америці продовжують дешевшати, а в Азії, навпаки, дорожчають. Але остання теж може піддатися загальносвітовим тенденціям. Там можлива різка зміна настроїв.

Купуйте  за копійки

Нещодавно міжнародні інформаційні агенції розповсюдили цікаве повідомлення, що в Європі можна придбати деяку житлову нерухомість лише за $2 тис. «УК» вирішив з’ясувати, чи справді це так. На запит нашого кореспондента відома компанія SV Development (представництво якої є в Україні) підтвердила, що у Болгарії після банкрутства потужного будівельного холдингу справді трапляються такі ціни. Так, Національна агенція із доходів виставила на продаж 108 новеньких відремонтованих  апартаментів площею від 43 до 73 кв м. за 2—5,8 тис. євро кожне. І хоч  розташовані житлові приміщення у шахтарському містечку Бобов-Дол, їх облаштування, як кажуть ріелтори, заходь — і живи.

Зрозуміло, що придбання такої нерухомості у Болгарії чи Румунії, які є найбіднішими країнами Євросоюзу, не буде вдалим капіталовкладенням, бо здати житло в оренду в депресивних районах вкрай важко. Але такі ціни на житло, хоча б і в Болгарії, свідчать, що справи у країнах ЄС залишаються непростими й економічна криза спонукає до таких «демпінгових» розпродажів.

Подібні приклади трапляються навіть у набагато економічно розвиненішій Англії. Так, у колишніх моношахтарських містечках, які стали занепадати ще за часів реформ прем’єра Маргарет Тетчер, теж  можна відшукати будинки за  2 тис. євро.

Елладу  та Іспанію неабияк «трусить»

Інша країна, де ціни на житлову нерухомість продовжують знижуватися, — Греція. Приміром, вартість квартир на первинному ринку за січень—березень порівняно із першим кварталом 2011 року, за даними агенції «РосРіелт», знизилася на 88%. Щоправда, вторинне житло, навпаки, зросло в ціні на 32%. Також падає вартість будинків і землі. Так, за останній рік земля подешевшала на 33%. За прогнозами експертів, ціни на нерухомість ще не досягли дна і протягом 2012 року знизяться на 10—20%. Тож охочі купити квартиру в Елладі мають зачекати.

Порівняно з четвертим кварталом 2011-го в першому кварталі цього року вартість вторинного житла в Іспанії знизилася на 3,4%. Так, як зазначає агенція Bloomberg, з 2007 року ціни на житлову нерухомість у цій країні стали нижчими: у Барселоні на 29,6%, у Мадриді — на 21% і у Валенсії — на 30%. Експерти також уперто заявляють, що нерухомість і надалі дешевшатиме.  Утім, посилюється і позитивна тенденція: зростає кількість угод купівлі житла іноземцями.

Падає ціна на житло й у Данії. Так, за останні п’ять років вартість нерухомості знизилася на 22%. Водночас, як повідомляють місцеві ріелторські агенції, у країні зростає вартість оренди (на 15—20%).

Ще одна країна, де стрімко падають ціни на житло, — Ірландія. За даними The Economist, там нерухомість знецінилася з 2007 року на 48%.

Незначно, але знижується вартість житла у Великобританії. Так, у 2011 році воно подешевшало на 1,3%, порівняно з 2010-м. Ріелтори цієї країни прогнозують, що у 2012 році нерухомість знеціниться ще на 3%. Хоч варто додати, що елітна нерухомість у передмістях трохи дорожчає, та це мало впливає на загальну житлову  ситуацію в країні.

Там, де поки що зростає  та цвіте

Азійські ринки на противагу європейським демонструють зростання цін на житло вже кілька років поспіль. Хоч, приміром, у Китаї з жовтня минулого року закріпилася тенденція до спаду. Водночас, за даними місцевих ріелторів, у 86% міст країни вартість житла продовжує зростати. Але європейські й українські фахівці, які дуже цікавляться ринком нерухомості Піднебесної, впевнені, що у Китаї закладено міну сповільненої дії. Приміром, фахівці Ерсте Банку зазначають, що ціни на житло в цій країні завищені принаймні на 20%. А оскільки Китай тепер дуже схожий на великий будівельний майданчик (за розмірами це одна з найбільших країн), катастрофа на ринку житлової нерухомості може вибухнути миттєво.

Зростають також ціни й у Сингапурі, Малайзії та деяких інших країнах Азії. Яка доля їх очікує, сказати зараз важко. Проте світова криза докотиться і до них.

Попри кризу і падіння цін, вартість житла у багатьох містах світу просто зашкалює. Так, найдорожчим містом у світі визнано Монако, де квадратний метр житла коштує $58,3 тис. На другому місці за дороговизною стоїть Кап-Ферра (Франція) — $51,8 тис. Столиця Великобританії посідає третє місце: тут квадратний метр коштує $48,9 тис. Москва у цьому рейтингу лише на 14 позиції — $24 тис. На щастя, Київ за цим параметром перебуває дуже низько.(?)