ДЕРЖАВНИЙ ВІЗИТ

Київ та Ашгабат хочуть розвивати нові взаємовигідні проекти

Україна зацікавлена допомогти у розвиткові паливно-енергетичного комплексу Туркменістану. І весь наш потенціал може бути задіяним для видобутку і транспортування природного газу цієї країни. На цьому наголосив Президент Віктор Янукович під час українсько-туркменських переговорів у розширеному складі. Вони відбулися у рамках дводенного державного візиту до нашої країни Президента Туркменістану Гурбангули Бердимухамедова.

У ході переговорів ішлося про готовність України брати участь у проектах, пов’язаних із розробкою газових родовищ, надавати обладнання вітчизняного виробництва. Віктор Янукович назвав цікавою та важливою для України й участь у будівництві другої лінії газопроводу «Малай — Багтиярлик» (складової газопроводу Туркменістан — Китай) та газопроводу «Схід —Захід» через території Туркменістану, Афганістану, Пакистану та Індії.

Окрім цього, Президент України говорив про готовність брати участь в модернізації 5-го енергоблока Марийської електростанції, бажання продовжувати постачання українського устаткування на її будівництво.

Окремо він звернув увагу на зростання товарообігу з Туркменістаном утричі — до 1 млрд 200 млн дол. у минулому році порівняно з 2010-м.

Найголовніше у нинішній зустрічі президентів — бажання продовжувати діалог. Фото Михайла МАРКІВА 

Підписанням Спільного українсько-туркменського комюніке за підсумками цих переговорів президенти двох країн підтвердили зацікавленість розвивати відносини в усіх напрямках і сферах взаємного інтересу. У їхній присутності представники делегацій поставили підписи під міжурядовою угодою про спільну міжурядову комісію з економічного та культурно-гуманітарного співробітництва, міждержавною програмою торговельно-економічного співробітництва на 2012 — 2015 рр., протоколом про внесення змін до угоди про співробітництво в галузі урядового зв’язку. Також було підписано програму про співробітництво між Національною академією наук України і Академією наук Туркменістану на 2012 — 2016 рр., меморандум про співробітництво в сфері охорони здоров’я, медичної науки, освіти і фармацевтичної діяльності між міністерствами охорони здоров’я, угоду про співробітництво між національними олімпійськими комітетами.

У заявах для преси глави держав розповіли про досягнуті домовленості. Найголовніша з них — Україна і Туркменістан і надалі підтримуватимуть високу динаміку двосторонніх політичних контактів. «Ми задоволені інтенсифікацією політичного діалогу на всіх рівнях, який, без сумніву, є потужним локомотивом розвитку українсько-туркменських відносин», — сказав Віктор Янукович.

Він вважає переговори продовженням конструктивного діалогу країн з найважливіших питань двосторонніх відносин. «Головне — у нас є спільна мета: розширити українсько-туркменське співробітництво, розбудовувати нові взаємовигідні проекти, реалізація яких, у свою чергу, сприятиме покращенню життя наших громадян», — передає слова Віктора Януковича прес-служба Президента.

А за словами Гурбангули Бердимухамедова, його країна сподівається налагодити з Україною тісну співпрацю в металургії, агропромисловій, науково-технічній, транспортній, медичній, спортивній та гуманітарній сферах.

Саме для цієї мети глави держав і зустрілися пізніше з представниками українських ділових кіл. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»

Зустріч Президента України Віктора Януковича з Президентом Туркменистану Гурбангули Бердимухамедовим. 13 березня 2012 року. Фоторепортаж Андрія МОСІЄНКА