СПІВПРАЦЯ

З реалізацією обіцяних великих двосторонніх проектів на українській території сусіди
не поспішають

Прем’єр-міністр Микола Азаров сподівається, що розбіжності між Україною та Росією в питанні ціни на газ будуть врегульовані. Про це він сказав під час зустрічі з Головою Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Валентиною Матвієнко. «У наших відносинах є спірні  питання. Зокрема пов’язані з ціновою позицією на російський газ. Думаю, ми ці питання врегулюємо, і вони перестануть бути подразником у наших відносинах», — переконаний глава уряду.

Говорячи про поглиблення двостороннього співробітництва сторони заявили, що наші держави мають намір на урядовому рівні супроводжувати реалізацію великих спільних проектів. «Особливо нас турбує будівництво третього та четвертого енергоблоків на Хмельницькій АЕС, а також підприємства з виробництва ядерного палива. В реалізації цих двох масштабних проектів зацікавлені як Україна, так і Росія. За великим рахунком, ці проекти могли б уже втілюватись у життя», — заявив Микола Азаров. За його словами, реалізація зазначених проектів гальмується через бюрократичні перешкоди з російського боку. Для розв’язання цих проблем Прем’єр-міністр запропонував проводити консультації у межах Міжурядової українсько-російської комісії.

На керівній посаді у російському парламенті Валентина Матвієнко віднедавна, тож їй цікаво було почути від Миколи Азарова про проблеми у двохсторонніх відносинах. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Також Микола Азаров підкреслив, що необхідно активніше співпрацювати у проекті спільного підприємства з виробництва літаків сімейства Антонова. Крім того, він запропонував приділити особливу увагу розвитку інфраструктурних проектів, зокрема запровадженню швидкісного залізничного сполучення між Україною та Росією, а також будівництву сучасної автодороги Київ — Москва. Микола Азаров зазначив, що Україна вже завершила будівництво своєї частини автомагістралі, та закликав Росію розпочати будівельні роботи на своїй території.

Ще одним стимулом розвитку співпраці має стати ратифікація угоди про створення зони вільної торгівлі між державами Співдружності. «Угода щодо зони вільної торгівлі дуже важлива. На зустрічі з Президентом України та з Головою Верховної Ради ми говорили про те, щоб синхронізувати ратифікацію цієї угоди парламентами України і Росії», — зазначила Валентина Матвієнко.

Обговорили сторони й питання забезпечення прав українців, які живуть у Росії. Зокрема йшлося про можливість наших співвітчизників навчатися рідною мовою, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Прем’єр-міністр підкреслив, що лише у кількох школах в Росії викладається українська мова у межах базової навчальної програми.

У свою чергу Валентина Матвієнко запевнила Миколу Азарова у готовності РФ відкривати україномовні школи у разі надходження від громадян відповідних звернень. «Ми готові відкривати стільки українських шкіл, скільки потрібно. Але для цього необхідно, щоб були заявки від бажаючих навчатись у цих школах. Якщо будуть такі заявки, то всі умови для цього буде створено», — заявила вона.

Український Прем’єр  розраховує на продовження діяльності в РФ громадської організації «Об’єднання українців Росії» — єдиної, що представляє інтереси майже 3 млн українців. Він нагадав, що справа про ліквідацію ОУР наразі перебуває у Верховному суді РФ. «Упевнений, що збереження цієї організації зробить позитивний внесок у розвиток наших двосторонніх відносин», — підсумував глава уряду.