ПОЗИЦІЯ

Захід на сьогодні має значні можливості впливу на внутрішню ситуацію в Україні і повинен активно заохочувати українську владу до проведення реформ. Про це на шпальтах "Fіnancіal Tіmes" заявив колишній президент Польщі Александер Квасьнєвський.

Політика чинного Президента Віктора Януковича є більш прагматичною і реформаторською, ніж це передбачали на Заході. А прагнення України поліпшити відносини з Росією не потрібно розцінювати як повернення Києва в орбіту російського впливу, йдеться у статті. Польський політик підкреслює, що спираючись на нові підстави зарубіжної політики, Віктор Янукович не погодився на російську пропозицію спільного контролю над газопроводами і виступає за поглиблення економічної інтеграції з ЄС.

Європа має бути задоволена тим, що Україна перестала бути потенційною територією геополітичного суперництва Заходу з Росією, а Москва зможе простіше сприйняти створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, якщо матиме більш дружні відносини з Києвом, передає Укрінформ.

"ЄC повинен надіслати Україні сигнал про те, що модернізація економіки і її інтеграція з рештою Європи має відбуватися разом з дотриманням демократичних норм і прав людини. Еліта українського бізнесу розуміє, що країна має майбутнє у рамках великого європейського ринку. Ці обставини створюють для ЄС можливість допомоги Україні у здійсненні необхідних змін", - резюмує А. Квасьнєвський.