ІНФРАСТРУКТУРА

Учора Прем’єр відкрив  50-у станцію столичного метро

Три місяці тому метробудівці пообіцяли, що 27 грудня на Куренівсько-Червоноармійський лінії запрацює нова станція. У декого виникали скептичні думки з цього приводу, адже, скажімо, у вересні на місці вестибюля «Виставкового центру» був лише котлован. Проте вчора відкриття відбулося.

У найкращих традиціях

Зранку діставатися до «Виставкового центру» довелося пішки зі станції «Васильківська», бо нову пообіцяли запустити на повну потужність через годину-півтори після її урочистого відкриття Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Тож на вулиці Васильківській було пожвавлення: комунальники лопатами та мітлами наводили марафет на тротуарах, а метробудівці біля своїх об’єктів використовували шланги з водою, змиваючи бруд на проїжджу частину. Одне слово, нормальна робоча обстановка. Власне біля двох входів на станцію теж було пожвавлення: на відкриття запросили чимало гостей.

Усередині станція виконана в найкращих традиціях метрополітенівських новобудов. Широка платформа, високі склепіння, бежево-коричневе заспокійливе забарвлення з візерунками на мармурових плитах створюють атмосферу урбаністичного затишку. Враження трохи зіпсував легкий запах свіжої фарби та лаку, який швидко вивітрювався у міру того, як платформа наповнювалася гостями.

Гарно підібраний декор тут повноцінно доповнюють ліхтарі, які дуже нагадують своїх попередників з позаминулого століття. До речі, прогулюючись станцією, кореспондент «УК» почув розмови серед гостей про те, що ці світильники виготовлені білоцерківським підприємством за спеціально розробленими кресленнями. Хоча за кілька місяців до відкриття хотіли встановити інші, дорожчі від нинішніх на кілька десятків тисяч євро.

Про зекономлені гроші пізніше говорило й керівництво «Київметробуду». Так, очільник підприємства Володимир Петренко повідомив, що в цілому вдалося зекономити 160 млн грн від початкового кошторису, а на будівництво нової станції витрачено 750 млн грн.

Станцію «Виставковий центр» метробудівці, як і обіцяли, подарували киянам під ялинку. Фото Володимира ЗАЇКИ 

Неправда,  що не потрібні

Ощадливе ставлення до коштів оцінив і Микола Азаров, який прибув на станцію як перший пасажир нового потягу метро: «У наступному році необхідно так само економно будувати». Глава уряду мав на увазі завершення будівництва ще двох станцій «Іподром» і «Теремки», які заплановано здати в експлуатацію до кінця 2012 року. Звертаючись до присутніх, він запитав: а чи потрібні нові станції метро киянам? Бо, за словами Прем’єра, йому кажуть, що не потрібні, і не варто на це витрачати кошти. Реакція присутніх була однозначна: хтось голосно крикнув «Брехня!», а решта підхопила: «Потрібні!».        

Говорячи про «Виставковий центр», Прем’єр-міністр підкреслив, що цю станцію збудовано у стислі терміни, з використанням найсучасніших технологій та матеріалів, які забезпечують практично безшумний рух електропоїздів. «Я відчуваю гордість, що ми нарешті виходимо з цієї ями, виходимо з кризи, в якій опинилися, що можемо будувати такі об’єкти, що можемо розвиватися, що скоро наша столиця буде найкращою європейською столицею. Ви вірите в це?», — запитав присутніх Микола Азаров. І тут теж однозначне: «Віримо!». Такою відповіддю Прем’єр був задоволений: «Це найголовніше. Нам потрібна ваша віра, тому що без вашої віри і підтримки будь-які наші проекти приречені на поразку».

Після освячення станції представниками церкви Микола Азаров привітав всіх з майбутніми святами і рушив з платформи до вестибюля станції. Там його перехопив чоловік на інвалідному візку. Він попросив Прем’єра, аби той посприяв обладнанню станцій метро та громадського транспорту спеціальними засобами для людей з особливими потребами та подякував за те, що новозбудована станція вже забезпечена ліфтом. У свою чергу глава уряду запевнив, що цьому питанню буде приділено особливу увагу. За його словами, Києву потрібна спеціальна програма переобладнання громадського транспорту, наземних та підземних переходів, споруд спеціальними засобами для пересування людей з обмеженими фізичними можливостями. Микола Азаров зазначив, що таке доручення київській владі вже дано, і уряд допомагатиме в його реалізації.