ГРА НА ВИЛІТ 

Після матчу з «Шахтарем» керівництво «Динамо» звільнило тренерський штаб біло-синіх 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Головному тренерові киян Юрію Сьоміну в неділю довелося «вдочерити» чергові 1:4. Услід за парижанами натяк на зміну робочого місця керманичу столичного клубу зробили затяті друзі — донеччани. Може, й добре, що жереб звів команди на далеких підступах до Кубка України. Принаймні таку думку по закінченні поєдинку висловив мій знайомий уболівальник з величезним стажем, який відвідує майже всі домашні поєдинки улюбленої команди, може годинами розповідати про її стиль і почерк. Яких нині катма…

Дехто вже побачив певний символізм в ідентичності рахунків на «Парк де Пренс» і «Донбас Арені». Та ніде правди діти, рахунок у неділю міг бути ще розгромнішим. Адже певна боротьба була лише за рахунку 1:1. Гірники забили досить швидкий гол, а потім трохи віддали ініціативу — і «Динамо» зрівняло рахунок. Однак, коли наприкінці першого тайму Тейшейра знову вивів господарів уперед, стало цікаво, чи знайде Юрій Павлович потрібні слова в роздягальні.

У другому таймі навіть здалося, що динамівці (якщо гравців, які бігали в білій формі з літерою «Д» на грудях, можна так назвати — це чи не найпоширеніша думка з інтернет-форумів) зможуть зрівняти, проте гірники, побігавши насухо, за 15 хвилин до завершення додали в швидкості, і «Динамо» просто розсипалося, як картковий будиночок.

Лєтка-єнька футболу не замінить. Фото з сайту  ФК Шахтар (Д)

Фернандіньо і Срна ще двічі відправили м’яч у сітку воріт Шовковського. Таке повернення до основи голкіперові киян ще довго ввижатиметься вночі, адже могло статися, що довелося б витягати й п’ятого.

А кияни спромоглися лише на кілька напівмоментів Ідейє і Раффаеля.  Не підсилили гру ні Артем Мілевський, на Адмір Мехмеді, які вийшли на заміни замість таких самих непомітних Вукоєвича і Богданова.

«Шахтар» зробив свою справу, ще раз довівши, що недаремно команда нині на найвищій сходинці в турнірній таблиці. Донеччани, як і кияни, того самого тижня грали в Лізі чемпіонів, навіть мали на один день менше для підготовки до недільної гри, однак показали, що лідерів національної першості має вистачати на всі фронти. У команди є своя гра, з якою можна боротися і з «Челсі», і з «Ювентусом».

А «Динамо» продовжує втрачати. Світовий футбольний досвід у таких випадках підказує, що зміни потрібно починати з голови. Однак на післяматчевій прес-конференції Юрій Сьомін заявив, що не  збирається ініціювати питання своєї відставки з посади головного тренера «Динамо».

— Після 0:1 здавалося, що ми вирівняли гру. Забили м’яч. Після 2:1 теж здавалося, що ми можемо забити другий м’яч. Та «Шахтар» прекрасно зіграв у контратаці і визначив результат гри двома наступними голами, — сказав він і додав: — Уболівальники вимагають після кожної поразки піти у відставку. Вважаю, що напевно це вирішують керівники».

Ось так «технічно» московський легіонер, який з Донецька полетів не до Києва з командою, а до Білокам’яної на побачення з родиною у свій законний вихідний, переадресував важливе питання президентові клубу. Ми знаємо думку Ігоря Суркіса після матчу з ПСЖ: він заявив, що так грати не можна. Залишилося відповісти на запитання, чи можна ТАК тренувати.

Футбольний клуб «Динамо» (Київ) дякує Юрію Павловичу Сьоміну та всьому тренерському штабу команди за спільну роботу і бажає успіхів у подальшій діяльності, повідомив учора офіційний сайт клубу.

Про те, хто буде готувати команду до наступних матчів, буде повідомлено найближчим часом.

До речі, жеребкування 1/8 фіналу Кубка України відбудеться в середу. Жереб знову буде сліпий.

 ТАБЛО «УК»

Кубок України. 1/16 фіналу.

Шахтар (Донецьк) — Динамо (Київ) —  4:1

Оболонь (Київ) — Металіст (Харків) —1:4

ФК Севастополь — Кривбас (Кривий Ріг) — 2:1

 Славутич (Черкаси) — Волинь (Луцьк) — 1:3

Кримтеплиця (Молодіжне) — Карпати (Львів)  0:2

 Десна (Чернігів) — Ворскла (Полтава) — 1:2

Гірник-Спорт (Комсомольськ) — Таврія (Сімферополь) — 0:2

Украгроком (Головківка) — Металург (Запоріжжя) —  6:5

 Жемчужина (Ялта) — Дніпро (Дніпропетровськ)  0:1

 Кремінь (Кременчук) — Нива (Тернопіль) — 0:2

 Геліос (Харків) — Говерла (Ужгород) — 0:1

Шахтар (Свердловськ) — ФК Одеса — 2:1

 Сталь (Дніпродзержинськ) — Іллічівець (Маріуполь) — 0:6

Авангард (Краматорськ) — Зоря (Луганськ) 5:4

 Сталь (Алчевськ) — Арсенал (Київ) — 2:3

Чорноморець (Одеса) — Металург (Донецьк) —2:0