ПОРУШЕННЯ

Генеральна прокуратура з’ясує,  чому державні структури в кілька разів перевищують ліміт коштів на закупівлю автомобілів

Йдеться не про машини перших осіб держави, які апріорі у всіх країнах світу користуються в своїй діяльності престижними моделями. Нині під приціл потрапили дрібні чиновники різного штибу й співробітники державних підприємств, котрі донедавна не звикли відмовляти собі в розкішному пересуванні за державний кошт.

Їх неодноразово попереджав Прем’єр-міністр Микола Азаров: не грайтеся з бюджетом і совістю, коли в багатьох сферах життя і економіки проблем хоч греблю гати. З усього видно, прем’єрські погрози дійшли не до кожного чиновницького серця й печінки. Прийшов час переходити до конкретики. От і висловив Микола Азаров все, що наболіло, на своїй сторінці у «Фейсбуці». Це стало останньою краплею його обурення.

«Скоро буде вжито заходів для різкого скорочення кількості службових автомобілів чиновників, і зроблено це буде заради серйозної економії витрат на утримання апарату органів управління. А що стосується всіх повідомлень з Харкова, Житомира, Рівного, Донецька, можу сказати лише одне: намагання витратити такі потрібні зараз державні гроші припинено, а чиновники вже понесли або понесуть серйозну відповідальність», — так відгукнувся Микола Азаров на результати перевірки, яку Мінекономрозвитку здійснило за його дорученням.

Відомство має блокувати операції купівлі чиновниками дорогих автівок та інформувати главу уряду про спроби чиновників робити такі покупки в майбутньому. «Такі закупівлі, які здійснюються через органи Держказначейства, проводитися не будуть», — запевнив він. Микола Азаров також подякував громадськості за пильність та інформацію про подібні незаконні спроби чиновників.

Ось конкретні факти порушень законодавства, зокрема Закону «Про здійснення державних закупівель» і  постанови Кабінету Міністрів № 332 «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів».

 Державне підприємство «ТЕЦ-2 «Есхар» після проведення двічі у червні — жовтні 2011 року відкритих торгів, що не відбулися, закупило в одного учасника (ТОВ «Баварія Моторс») BMW X5 на загальну очікувану суму 800000 грн. Згідно зі змінами до Закону «Про здійснення державних закупівель», які набрали чинності 03.10.2011, Мінекономрозвитку як уповноважений орган у сфері державних закупівель не здійснює їх погодження в одного учасника.

ВП «Рівненська АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» у листопаді 2011 року за результатами проведення відкритих торгів уклало угоду з ТОВ «Автоконцепт» на придбання автомобіля Toyota Land Cruiser 200 очікуваною вартістю 799830 грн.

Цього ж місяця Управління капітального будівництва Донецької міськради за результатами відкритих торгів уклало угоду з ТОВ «Тріол-Авто» про закупівлю Passat Limousine B7 вартістю 323620 грн.

КП «Управління автомобільних шляхів» Житомирської міськради за результатами відкритих торгів оформило договір з ТОВ «СтарКар» на придбання автомобіля Toyota Highlander вартістю 435000 грн.

Згідно з вимогами вказаної постанови, вартість легкових автомобілів для керівників органів місцевого самоврядування, бюджетних установ і організацій не може перевищувати 60000 гривень. При цьому керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади повинні забезпечити включення до контрактів з керівниками державних підприємств, які перебувають у сфері їх управління, умов з дотримання граничних сум витрат, затверджених постановою.

Усі ці матеріали Мінекономрозвитку передало до Генпрокуратури для вжиття заходів згідно з чинним законодавством, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі.