ВАГИ ФЕМІДИ

На Хмельниччині діє  ефективна система надання безоплатних правових послуг

Не всі, хто має право на юридичну допомогу, можуть ним скористатися. Причин багато: непоінформованість і необізнаність в юридичних питаннях, брак коштів для оплати роботи адвоката. Проте найголовніші причини в цьому плані усунуто з ухваленням рік тому Закону «Про безоплатну правову допомогу». Держава нарешті отримала правову базу та конкретний механізм для реалізації закріпленого Конституцією України права кожного на правову допомогу, зокрема у випадках, коли вона повинна надаватись безоплатно.

Люди задоволені, що можуть отримати безкоштовну консультацію. Фото з сайту jcent.ru

Працює юридична клініка

Перед Міністерством юстиції сьогодні стоїть завдання практичного втілення засад цього в усіх сенсах прогресивного закону. Шляхи і способи його виконання, розв’язання ключових фінансових, кадрових, організаційних питань обговорювали на Всеукраїнській міжвідомчій координаційно-методичній раді з правової освіти населення, засідання якої нещодавно відбулося у Хмельницькому. Бо саме тут завдяки місцевій владі — і виконавчій, і представницькій, — а також за підтримки численних громадських організацій налагоджено чітку систему надання правової допомоги. Від консультацій з усіх питань правового характеру до забезпечення безоплатного захисту від обвинувачень у кримінальних справах.

Створену в області при органах державної і представницької влади розгалужену юридичну консультативно-інформаційну мережу громадських приймалень доповнює юридична клініка, що з липня 1999 року діє при Хмельницькому університеті управління і права. Вона стояла біля витоків зародження в нашій державі юридичної клінічної допомоги й сьогодні є однією з найкращих. Правову допомогу соціально незахищеним верствам населення, зрозуміло, безоплатно тут надають викладачі правових дисциплін, юристи-практики та студенти 4—5 курсів юридичного факультету.

— Ми взяли на себе зобов’язання допомогти державі у юридичному обслуговуванні населення, — розповідає ректор університету Олег Омельчук. — Своєю правороз’яснювальною роботою ми утверджуємо принцип соціальної справедливості. Окрім усього, наші студенти, працюючи зі зверненнями громадян (найбільше цікавлять земельні питання, пенсійне законодавство, надання пільг і компенсацій), мають чудову практику, яка дає можливість їм стати асами своєї справи.

Інколи обвинувачення незаконне

Прозвучали на нараді й невтішні цифри, які кидають соціальний виклик вітчизняній юридичній системі та й державі загалом. За соціологічними дослідженнями, нині 80% населення країни переконане, що ті, у кого є статки, мають більше можливостей отримати кваліфікований захист, а отже — справедливий вирок суду. А на що ж сподіватися небагатим людям?

— Величезна суспільна значущість закону про безоплатну правову допомогу полягає саме в тому, що держава відтепер гарантує всім громадянам реальний правовий захист, зокрема у карних справах у захисті від обвинувачення, — наголосила відома на Хмельниччині правозахисниця з 58-річним досвідом адвокатської роботи Клара Маргулян. — А ми знаємо достатньо випадків, коли обвинувачення буває незаконним. Тож надзвичайно важливо, що із січня наступного року в усій країні діятимуть центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Нагадаю відомі слова Вольтера: втратити свободу може лише той, хто не вмів її захищати.

Саме для того, щоб захистити свободу кожного хмельничанина, котрий опинився у скрутному становищі, зіткнувшись віч-на-віч з обвинуваченням у скоєнні кримінального злочину, уже п’ять років на базі Хмельницького обласного громадського об’єднання адвокатів «Агенція захисту» успішно діє пілотний проект з надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних справах. А в офісі громадського захисту в Хмельницькому, співробітники якого мають унікальну юридичну практику, зокрема у взаєминах адвокатів і представників силових структур, готові до співпраці з аналогічними державними центрами, що саме створюються.

— Ми неодмінно скористаємося досвідом наших хмельницьких колег, — зазначила заступник голови Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради Лідія Горбунова. — Цього року, як відомо, вже відбувся перший етап конкурсу з підбору адвокатів, яких з наступного року залучатимуть до надання безоплатної правової допомоги. Й ті 522 адвокати, що включені в реєстр, утверджуватимуть у нашому житті високі принципи гуманізму.

ДОВІДКОВО

Безоплатна вторинна правова допомога — вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Включає захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на отримання такого виду правової допомоги, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

ПРЯМА МОВА

Вадим ГАВРІШКО, 
перший заступник голови
Хмельницької облдержадміністрації:

— Систему безоплатної правової допомоги ми почали вибудовувати ще у 2001 році, коли при всіх районних державних адміністраціях, виконкомах було організовано громадські юридичні приймальні. Кожен, хто сюди звертається, без жодних зволікань отримує вичерпну юридичну інформацію. В громадській приймальні Шепетівської райдержадміністрації прийом громадян, приміром, проводять щоденно.

В області діє програма «Правова освіта населення» з особливим акцентом на підвищенні рівня правових знань молоді, аби навчити підростаюче покоління орієнтуватися в правовому полі й захищати свої права.

Розбудова системи правової допомоги з непорушними державними гарантіями справедливого правосуддя і отримання кожним громадянином кваліфікованого захисту у правових конфліктах, переконаний, є водночас зміцненням держави, подальшою розбудовою нашого суспільства на засадах демократії й верховенства права, торжества правди і справедливості.

Неля ПРОДАН, 
начальник Головного 
управління  юстиції у
Хмельницькій області
(на цій посаді вже понад 17 років):

— Наша область має значний досвід й чимало позитивних напрацювань у наданні правової допомоги всіх рівнів, що, переконана, буде корисним під час її впровадження в масштабах країни.

У 2005 році громадські приймальні з юридичного консультування запрацювали в області також на базі управлінь юстиції. Сьогодні таких приймалень 22. Нас уже знають, нам довіряють. Щороку до нас звертається майже 4 тисячі осіб. Практикуємо регулярні виїзні прийоми громадян, причому в найвіддаленіших селах області. Стежимо за тим, щоб в таких приймальнях (нашого управління, інших обласних органів влади і відомств — пенсійного фонду, митниці, податкової) працювали кваліфіковані спеціалісти. Ми також забезпечуємо їх усім необхідним інформаційним, методичним матеріалом.

Окрім того, в нашій області впроваджено низку пілотних проектів з метою апробації нових моделей надання безоплатної правової допомоги малозахищеним верствам населення, зокрема безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних справах. Торік наше управління юстиції разом з Хмельницькою обласною громадською організацією «Подільська правова ліга» розпочало реалізацію ще двох проектів задля посилення правових можливостей малозахищених громадян. Зазначу, що нашими здобутками у формуванні в регіоні цілісної системи правових послуг цікавляться наші закордонні колеги, особливо з країн СНД.

ДО РЕЧІ

Безоплатних правозахисників  стане більше

Інна КОСЯНЧУК, 
«Урядовий кур’єр»

КОНКУРС. 953 адвокати з 1 січня наступного року надаватимуть людям безоплатну вторинну правову допомогу. Кандидатури цих юристів було підібрано за конкурсом. Надалі ж планується, що кількість безоплатних правозахисників в Україні зростатиме. Так, у вересні—жовтні вирішено провести другий тур конкурсу, за результатами якого  кількість безоплатних адвокатів зросте  до 2—2,5 тис. осіб.

Однак де шукати цих правозахисників  людям, котрі не можуть найняти платного адвоката і потребують безкоштовної  юридичної допомоги? Як повідомила прес-служба Мін’юсту, в наступному році в Україні заплановано створення 43 міжрайонних центрів з надання безоплатної вторинної правової  допомоги, а у 2014-му — 24 центрів у містах республіканського та обласного значення.

Втім, нині в рамках  безоплатної первинної правової допомоги люди вже отримують безплатні юридичні консультації. Нині при органах юстиції діє 734 громадські приймальні, які надають людям такі послуги. Також працівники органів юстиції беруть участь у роботі 894 громадських приймалень, які працюють при місцевих державних адміністраціях, центрах соціальних служб тощо. Також працюють 1814 консультативних пунктів, фахівці яких  лише у І кварталі цього року здійснили 2080 виїздів для надання безоплатної первинної правової допомоги населенню віддалених районів сільської місцевості. Загалом у першому кварталі 2012 року безоплатну первинну правову  допомогу в Україні отримало понад 44 тис. осіб.