ПЕРЕВІРКИ

У яких умовах утримують підлітків у притулках, приймальниках-розподільниках, слідчих ізоляторах та колоніях, дізнавався «Урядовий кур’єр»

Якщо через певні життєві обставини дитина потрапляє до притулку чи дитбудинку, її дитинство важко назвати щасливим. Що вже казати про малолітніх правопорушників, яким на певний час домівку заміняють стіни виправних установ. І все-таки неповнолітні навіть за гратами — це передовсім діти, яким потрібно створити відповідні умови для навчання та розвитку. Саме тому нещодавно прокурори областей провели відповідну перевірку.

За даними МВС, протягом 2011 року до приймальників-розподільників для дітей направлено 229 неповнолітніх. У виховних колоніях відбувають покарання 1317 підлітків віком від 14 до 18 років, у загальноосвітніх школах і училищах соціальної реабілітації виховується 169 дітей. До притулків для дітей направлено 6,7 тисячі хлопців і дівчат.

Заступник Генерального прокурора Віктор Занфіров повідомив, що, за даними прокурорських перевірок, дітей, направлених до спеціальних установ, не забезпечено належними умовами виховання, утримання та соціального захисту. У більшості закладів виявлено порушення санітарних та протипожежних норм. Не поодинокі факти безпідставного направлення дітей до притулків, перебування в них понад установлений термін.

Безвідповідальні батьки і вихователі    

— Інколи дітей із притулків повертають батькам, які неналежно виконують свої обов’язки та не створюють умов для їхнього повноцінного розвитку,— зазначив заступник Генпрокурора. — І зрозуміло, що діти знову потрапляють до соціальних установ. Цього року понад 240 неповнолітніх було направлено до притулків два і більше разів.

Що ж до самих притулків, то у закладах Дніпропетровської, Запорізької, Полтавської, Херсонської, Хмельницької областей та Севастополя виявили порушення санітарних норм, насамперед в організації харчування дітей.  Їжу готували з продуктів, які були без документів, що посвідчували б їхню якість та безпеку. У приміщеннях окремих харчоблоків панує антисанітарія, до роботи в них допускають працівників, які не пройшли медичного огляду.

Працівники притулків не забезпечують цілодобового нагляду за дітьми. Як наслідок — цього року майже 100 дітей втекли із цих закладів, деякі з них скоїли злочини.

Керівники закладів соціальної реабілітації для дітей (школи та професійні училища), не вирішують питання щодо соціального захисту вихованців, призначення їм пенсій, стягнення на їхню користь аліментів. Так, не оформлюють пенсій із втрати годувальника та спадщину неповнолітніх Охтирського професійного училища соціальної реабілітації Сумської області. Учні з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не забезпечені безкоштовно білизною й одягом.

Останнім часом поліпшився стан матеріально-побутового та медичного забезпечення взятих під варту дітей та жінок із дітьми в ізоляторах тимчасового тримання органів внутрішніх справ та у слідчих ізоляторах  ДПтС України.

Водночас прокурори Києва, АР Крим, Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Тернопільської, Черкаської й інших областей встановили, що в ізоляторах тимчасового тримання всупереч Закону «Про попереднє ув’язнення» неповнолітніх інколи тримають разом із дорослими злочинцями.

В спецустановах життя несолодке. Фото з сайту iluki.ru

На одну дитину — менше 3 «камерних» метрів

Заступник Генпрокурора також повідомив, що санітарний стан у приміщеннях, де утримують дітей, задовільний, вони забезпечені триразовим гарячим харчуванням, спальними місцями, господарчим інвентарем та постільною білизною. Дві години на добу можуть гуляти на свіжому повітрі.  Більшість приміщень обладнана телевізорами, радіоприймачами, є необхідна художня і навчальна література. Проте у Донецькій області допустили порушення щодо забезпечення неповнолітніх ув’язнених встановленою законодавством нормою площі у камері на одну особу, яка фактично становить менше 2,8 кв. м.

Керівництво установ виконання покарань намагається створити для вихованців, які відбувають покарання у виховних колоніях, належні матеріально-побутові та медико-санітарні  умови. Їх залучають до праці у навчально-виробничих майстернях виховних колоній. Фактів виробничого травматизму серед дітей немає.

Однак перевірка медичного й санітарного обслуговування засуджених неповнолітніх у Бережанській виховній колонії виявила, що у медчастині є лікарські засоби із простроченими термінами зберігання, що ставить під загрозу здоров’я вихованців. А в Мелітопольській виховній колонії  профілактику захворювання на туберкульоз проводять не повною мірою, бракує даних про проведення щеплень під час тримання дітей в установах попереднього ув’язнення.

Охочі можуть навчатися

Заступник Генпрокурора наголосив, що при установах виконання покарань функціонують загальноосвітні школи І-ІІІ ступеня та професійно-технічні училища. Охочі можуть узяти участь у незалежному тестуванні й продовжити навчання у вишах на дистанційній основі. Працюють гуртки наукового, технічного, культурного спрямування, проводяться спортивні змагання, різноманітні конкурси, фестивалі. Також слідчі ізолятори й виховні колонії систематично відвідують представники різних релігійних конфесій, які проводять духовно-просвітницьку роботу з неповнолітніми.

Водночас у Бережанській виховній колонії кабінет інформатики загальноосвітньої школи не укомплектований потрібним комп’ютерним обладнанням, потребує поліпшення підготовка вихованців до участі у ЗНО.

У Чернігівській виправній колонії №44 та Чорноморській виправній колонії №74, де відбувають покарання жінки, які мають неповнолітніх дітей, працюють будинки дитини, де перебувають 97 малюків віком до 3 років. Діти перебувають під постійним лікарським контролем. Харчуванням, одягом та іграшками вони забезпечені. Матері мають можливість двічі на день навідувати синів і дочок.

Проте всупереч Закону «Про охорону дитинства», адміністрація Чернігівської виправної колонії №44 не забезпечила належного захисту неповнолітньої дівчинки від жорстокого ставлення матері. Прокуратура Чернігова порушила проти матері кримінальну справу.

Усього за результатами перевірки прокурори внесли 93 приписи і подання, опротестовано 6 незаконних актів, до відповідальності притягнуто 43 посадові особи.