Рік, що минув, став для ринку нерухомості країни періодом зменшення цін як на нове, так і на старе житло. Хоча саме тут треба зробити наголос — це стосується лише показників у доларах чи іншій іноземній валюті. Ціни на квартири та будинки, конвертовані у гривні, навпаки, підвищилися на 50—70%.

Чи добрий час для купівлі?

Голова правління Спілки консультантів із нерухомості Віктор Несін зазначив кореспонденту «УК»: оскільки у нас в Україні так історично склалося, що вартість нерухомості завжди була прив’язана до американського долара, то ціни на житло справді впали. «Попри те, що законодавство нашої держави вимагає орієнтуватися у розрахунках на гривні, і покупці, і продавці все одно перераховують суми, відштовхуючись від долара. Таким чином, вартість житла зменшується. І нині сприятлива пора для людей, які відкладали кошти в американській валюті, інвестувати їх у купівлю нерухомості», — констатує він.

2015-й, як і 2014-й, за великим рахунком, можна назвати роком диктату цін від покупця. Продавцям нерухомості, особливо  вторинного сегмента, вже не під силу впливати на процеси ціноутворення.

А що відбувалося на ринку первинної нерухомості і який прогноз можна дати на 2015 рік?

Як зазначають фахівці, торік кількість угод на купівлю-продаж на ринку первинного житла зрівнялася з показником на вторинному. Оскільки ціни у цьому сегменті компанії-забудовники виставляють у гривнях, то звісно, що вони росли. Приміром, якщо вартість одного квадратного метра економ-житла у Києві на початку січня 2014 року становила 8—10 тисяч гривень, то вже наприкінці року вона була на рівні 11—12 тисяч гривень. Відчутно зросли ціни на нову нерухомість і в таких великих містах, як Одеса та Дніпропетровськ (із 7 до 9 тисяч гривень). У цілому в усіх містах вартість квадратного метра первинної нерухомості бізнес-класу (на різних етапах будівництва) стала вищою, ніж на початку 2014 року на 50%, а у преміум-класі — до 70%.

Утім, за інформацією спеціалізованого інтернет-ресурсу domik.ua, в період з 14 січня 2014 року по 14 січня 2015 року середня ціна продажу 1—3-кімнатних квартир на первинному ринку столиці в американських доларах знизилася на 36,71% до 1,081 долара за квадратний метр.

Кількість угод на купівлю-продаж житла на первинному ринку зрівнялася з показниками на вторинному. Фото Володимира ЗAЇКИ

Консолідована думка

Вторинне житло швидко та постійно втрачає свої позиції. Попри це, фахівці агенції OLX зазначають, що не зважаючи на те, що в доларовому еквіваленті ціни на цьому сегменті ринку на 1-кімнатні квартири по Україні не зросли і навіть дещо знизилися (до 14%), у гривнях цей показник збільшився практично у 2 рази.

Враховуючи те, що потенційних покупців більш приваблює первинне житло (своїм плануванням та великим метражем), кількість угод на купівлю-продаж вторинних квартир за рік, що минув, упала в 3 рази. Така цінова ситуація у цьому сегменті ринку притаманна всім містам України, хіба що за винятком Донецька й Луганська, де ринок нерухомості практично мертвий.

Щодо прогнозів розвитку ринку житла до кінця 2015 року, то потрібно висловити консолідовану думку більшості ріелторів — ціни падатимуть і надалі. За словами Віктора Несіна, цього року спостерігатиметься плавне зниження вартості житла на вторинному ринку в доларовому еквіваленті. Проте фахівець зазначає, що це не буде притаманним для ринку первинної нерухомості, адже через подорожчання будматеріалів практично всі компанії-забудовники працюють на рівні собівартості, тобто отримують дуже невисокі прибутки. «Менше ніж 700 доларів за квадратний метр наші фірми зводити житло не зможуть, бо залишаться банкрутами. Компанії надають чимало пільг та вигод своїм покупцям у вигляді розстрочок і здачі житла з оздобленням та, як кажуть, з поклеєними шпалерами», — додає він.

Відомий аналітик ринку Володимир Коломейко також вважає, що впродовж року ціни на нерухомість у валюті падатимуть і далі. «Що стосується цін у гривнях, то вони визначатимуться стабільністю національної валюти. У разі суттєвого зростання курсу американської валюти вартість житла в гривнях збільшуватиметься», — додає він.

Проте фахівець не береться робити прогнози на перспективу, пояснюючи це тим, що ринок нерухомості напряму залежить від здатності керівництва країни покінчити з війною на Донбасі та врятувати державу від дефолту й соціальних потрясінь.

Інші фахівці не приховують того, що глибока економічна та політична кризи з воєнними діями взагалі на довгі роки поховає надію на динамічний розвиток ринку нерухомості, й ціни на ньому падатимуть або суттєво коригуватимуться кілька років. Проте — сподіватимемося на краще.