РОЗВІДКА БОЄМ

У Донецьку фаворити групи D — збірні Англії та Франції «розписали» нічию
 

Поєдинку, якого тут очікували з нетерпінням, передували кілька подій, які стали останніми штрихами підготовки міста до зустрічі учасників та гостей футбольного дійства. По-перше, за кілька днів до першого матчу в місті запрацювали інформаційні пункти, у яких чергують волонтери-поліглоти, готові допомогти гостям зорієнтуватися. По-друге, перших постояльців прийняв вже відкритий кемпінг-парк на околиці міста, де створені умови для відпочинку та розваг шанувальників футболу («фішкою» цієї території, безперечно, став єдиний в Україні айс-бар — відповідний заклад, де температура -18°). По-третє, запрацювала фан-зона, де уболівальники змогли переглянути перші футбольні матчі, які вже відбулися в містах Польщі та України, та взяти участь у конкурсах, вікторинах, відвідати дискотеки тощо.

Як відомо, збірна Франції — єдина команда, яка обрала місцем проживання Донецьк. До обласного центру французи прибули ще за кілька днів і до стартового понеділка вже мали почуватися майже господарями. «На «Донбас Арені» і в цілому в Донецьку ми як удома, — зазначав головний наставник команди Лоран Блан. — Кілька днів проводили тренування на «своїй» чудовій базі і тепер краще знаємо місто, хоча не думаю, що саме це нам допоможе. Перший матч буде дуже важливим, і ми хочемо виграти. Знаю, що і збірна Англії прагне цього результату, але зробити це їй буде дуже важко».

Збірна Англії, яка на час чемпіонату «прописалася» в Кракові, прилетіла до Донецька в неділю уранці, і її головний тренер Рой Ходжсон не бачить проблем у тому, що перед матчами доведеться здійснювати такі повітряні подорожі. За його словами, безпосередньо перед поєдинком із Францією в його команди в запасі є вечір та ранок для підготовки, і до стартового свистка гравці будуть в повній готовності. «Останні три тижні інтенсивно готувалися, з нетерпінням чекаємо початку турніру. Наші гравці налаштовані на перемогу: нічиєї для нас буде недостатньо, — зізнався він. — З повагою ставимося до суперника, який має у складі сильних виконавців і теж хоче перемогти».

Уже за дві години до матчу стало очевидно, що окремі побоювання, мовляв, матч пройде при напівпорожніх трибунах — не варті виїденого яйця. Натовпи вболівальників у різнокольоровій колоритній амуніції оточили «Донбас Арену». Причому виспівували пісень, вигукували привітання і просто спілкувалися тут майже всіма мовами світу. А найчастіше чулася російська з характерною вимовою: заплющивши на якусь мить очі, легко можна було уявити себе в якійсь із прикордонних областей сусідньої країни, жителі якої дружно «рвонули» сюди на матч принципових суперників. Не забувши прихопити з собою прапори, матроські тільняшки, безкозирки і навіть будьонівки.

Спека за 30 градусів, що протягом дня гарячими батогами шмагала місто, схоже, позначилася й на діях суперників: першого голу Євро-2012 довелося чекати півгодини. Зате всі побачили взяття воріт у класичному британському виконанні: подача зі штрафного і влучний удар головою з «другого поверху». Складалося враження, що обидві команди після цього остаточно «прокинулися» і почали грати так, як чекали цього заповнені вщерть трибуни «Донбас Арени». Особливо це стосується французів, які зрівняли рахунок завдяки більярдному удару з-за меж штрафного майданчика.

У другому таймі нудьгувати таки не довелося, хоча суперники не форсували подій на полі і свідомо цуралися тактики «пан або пропав». Тобто ніхто не хотів ризикувати, а спалахи активності, насамперед з боку гравців Франції, так і не увінчалися взяттям воріт. Відчувалося, що фаворити групи можуть прибавити в грі і, схоже, зроблять це вже в наступних своїх матчах.

«У цілому нічия — справедливий результат для обох команд, — підсумував після закінчення поєдинку наставник французів Лоран Блан і вдався до філософії: — Шкода, що не виграли, та добре, що не програли. Бо поразки ми точно не заслужили».

Його британський колега теж не виглядав розчарованим результатом стартового матчу. «Я задоволений, як ми зіграли, — запевнив Рой Ходжсон. — Головний підсумок у тому, що гравці показали високий рівень гри. В наступному поєдинку будемо ще сильнішими, а коли повернеться Руні, можна буде розраховувати й на більше».

До речі, повернеться зірковий бомбардир якраз до матчу проти збірної України. Втім, до цього нашій команді доведеться зіграти ще поєдинок з французами. «Спеціально, піжони, сили берегли для нашої команди! — в серцях вигукнув один із уболівальників, які неоднозначно оцінювали нічию фаворитів групи. — Ну, нічого, з нами у них цей «номер» не пройде!» Важливо, що в цей момент про результат поєдинку в Києві можна було тільки здогадуватися. Точніше, мріяти.