РЕГІОН

Учора Прем’єр-міністр здійснив робочу поїздку до Сумської області

Першим містом, де побував Микола Азаров, стала поліська Шостка, яка протягом останнього часу демонструє позитивну динаміку зростання промислового виробництва, освоєння інвестицій, організації нових робочих місць. У першу чергу йдеться про підприємства ПАТ «Бель Шостка Україна» та казенний завод «Імпульс» — саме вони вважаються найбільшими роботодавцями сумського регіону.

Глава уряду ознайомився з обома виробництвами, зокрема на молокопереробному підприємстві — з процесом виготовлення твердих сирів, умовами зберігання, новітніми технологіями, що застосовує один з флагманів вітчизняного харчового виробництва.

Новоселам Микола Азаров обіцяв стабільність і поступ. Фото Олега МАРКЕВИЧА 

У ході спілкування з робітниками Микола Азаров наголосив, що уряд і надалі всіляко сприятиме  розвитку традиційних та створенню нових виробництв у малих та середніх містах, яких у країні три чверті і в яких проживає значна частина населення. Саме розвиток цих населених пунктів має бути на особливому контролі.

У Шостці успішно працює індустріальний (державний) парк «Свема». У вересні минулого року Кабінет Міністрів  затвердив Концепцію Державної цільової програми розвитку «Свеми», що вже дає позитивні результати. Сьогодні тут сучасний комплекс інженерно підготовлених земельних ділянок та розташованих на них приміщень різного призначення. Зокрема діють понад 30 підприємств, які лише за рік залучили півтора мільярда гривень інвестицій та працевлаштували майже 2 тисячі місцевих жителів. Це хороший приклад того, як треба організовувати офісну, складську та логістичну інфраструктуру. 

Приємна місія чекала на Прем’єр-міністра в Сумах, де справляли новосілля мешканці 32 квартир новенького багатоповерхового будинку, спорудженого в рамках реалізації Державної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010—2017 роки. Вручення ордерів стало для кожної сім’ї не просто хвилюючою, а й пам’ятною подією. Адже вони переважно проживали в гуртожитках, знімали «кутки», ділили житлоплощу з батьками чи родичами,  — і нарешті дочекалися окремих зручних квартир.

Як, наприклад, 38-річний сумчанин Григорій Острівний. Він працює в АТ «Насосенергомаш», дружина Ольга — педагог, мають сина Вадима. 8 років проживали в гуртожитку, а коли дізналися про програму «Доступне житло», вирішили взяти кредит під пільгові 3% річних. За словами глави сім’ї, спершу й не вірилося, що в такому красені-будинку на 8-му поверсі одержать двокімнатну квартиру загальною площею 57 квадратних метрів.

Вдячного слова заслуговує забудовник — ТОВ «Будівельна виробничо-комерційна компанія Федорченко», що звела житло для 140 сімей. Вартість квадратного метра житла тут становить 5500 гривень.

До речі, Сумська область серед лідерів в Україні стосовно участі в програмі «Доступне житло». За кількістю укладених угод край поступається лише столиці України. Всього ж у державі  пільговою програмою виявили бажання скористатися понад 10 тисяч сімей.

За словами Миколи Азарова, саме цей показник для нього особливо цінний і дорогий, бо в населення відновлюється довіра до держави. Дедалі більше українців беруть участь у державних  програмах, спрямованих на поліпшення житлових умов громадян. А кожне новосілля — то радість не тільки для сім’ї, а й держави.