У понеділок в Ужгороді відбулася зустріч керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з міністром закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петером Сіярто.

Спілкуючись із представниками ЗМІ за підсумками переговорів у вузькому колі та розширеному форматі, Андрій Єрмак заявив, що зустріч була продуктивною, а розмова — надзвичайно відвертою й чесною.

Розгорнути нову сторінку

«Обидві сторони абсолютно чітко сказали, що є зацікавленість у проведенні зустрічі на рівні Прем’єр­міністра Угорщини та Президента України. Вважаю, що ми сьогодні зробили великий крок до цієї зустрічі. Безумовно, ми всі зацікавлені, щоб вона була успішною й справді розгорнула нову сторінку в наших відносинах», — сказав він, висловивши сподівання на зміцнення українсько­угорських відносин. За словами Андрія Єрмака, Україна прагне, щоб зустріч Володимира Зеленського та Віктора Орбана була результативною, її підготовку розпочато.

Українською та угорською сторонами рухає обопільний інтерес розвивати добросусідські відносини, і ми виходимо з того, що немає жодних питань, які не можна вирішити у двосторонньому діалозі.КПро це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, підійшовши до преси за підсумками робочої зустрічі в Ужгороді. Він зазначив, що ключовою темою на переговорах було членство України в ЄС та євроатлантична інтеграція. У цьому контексті міністр відзначив позитивну співпрацю України та Угорщини щодо відкриття переговорів про членство України у грудні 2023 року.К

«Ми позитивно оцінюємо рішення Угорщини піти на компроміс у грудні 2023 року. Попереду й інші важливі рішення, які ми сьогодні обговорили. Виходимо з того, що Україна як член ЄС найбільше відповідає стратегічним інтересам Угорщини», — зазначив міністр.

Дмитро Кулеба наголосив на важливому для обох країн розвитку секторальної співпраці, зокрема щодо проєктів у царині логістики, транспортної інфраструктури, енергетики, фінансів. «Ми домовилися, що відповідні відомства проведуть фахові консультації та представлять дорожні карти, які окреслять, як нам далі рухатися», — зазначив міністр.

Дмитро Кулеба сказав, що значну увагу на переговорах було зосереджено на питанні забезпечення прав нацменшин. Сторони погодилися щодо добросовісного вирішення наявних питань з обох сторін.К

«Ми отримали від угорської сторони вичерпний перелік запитань у контексті захисту нацменшин. Домовилися, що зберемо спеціальну комісію, яка через десять днів представить урядам обох країн конкретне розуміння того, як і що потребує вирішення або вже на той момент буде вирішено», — заявив міністр.

Глава українського зовнішньополітичного відомства висловив вдячність угорському колезі за гуманітарну допомогу, яку надають Україні та українським громадянам з початку повномасштабного вторгнення. Ідеться зокрема про прихисток українських громадян, дітей, а також лікування українських військовослужбовців.

Петер Сіярто, Андрій Єрмак і Дмитро Кулеба подякували  представникам угорської громади за зустріч і спільні зусилля на шляху до перемоги над російським агресором. Фото з сайту president.gov.ua

Відновити довіру

Петер Сіярто подякував керівникові Офісу Президента та міністрові закордонних справ України за гостинність і можливість докладно обговорити різні теми. Він відзначив голову Закарпатської ОВА Віктора Микиту, який сприяє тому, що на Закарпатті угорці та громадяни України інших національностей живуть у мирі.

Петер Сіярто зауважив, що з початку цієї війни Угорщина завжди говорила про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

«Ми засуджуємо війну й хочемо, щоб у наших сусідів якомога швидше настав мир», — сказав він.

Міністр закордонних справ Угорщини наголосив, що під час зустрічі обговорювали зокрема питання, пов’язані із життям угорської громади. Він повідомив, що угорська сторона представила відповідні пропозиції. Петер Сіярто відзначив важливість переговорів щодо розширення можливостей контрольно­пропускних пунктів на кордоні, а також спільної мети побудувати міст через Тису.

«Ми сьогодні прибули в Україну, щоб відновити довіру в наших двосторонніх відносинах. Думаю, можемо погодитися з тим, що нам вдалося зробити кроки в цьому напрямі. Перед нами ще довгий шлях, треба багато працювати, і ми з угорського боку готові цю роботу виконати й готові до подальшої спільної роботи», — наголосив він.

Міністри закордонних справ і керівник Офісу Президента України зустрілися з лідерами угорської громади Закарпаття та представниками церков. Андрій Єрмак подякував представникам угорської громади за зустріч і спільні зусилля на шляху до перемоги над російським агресором.

«Наша перемога буде досягненням усієї української нації, всіх людей, які наближають цей очікуваний день, — сказав керівник Офісу Президента. — Дуже важливо, що Угорщина безумовно підтримує нашу незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. Є питання, але щодо цієї жахливої війни вони не такі, що їх неможливо розв’язати. Домовилися, що ми нікому, особливо нашим ворогам, не дамо шансу навіть подумати, що у дружніх сусідів, країн, які мають таку велику історію, є питання, які можна використовувати проти нас і проти Угорщини.

Є терміни для комісії, яка існує на рівні міністрів закордонних справ: десять днів — опрацювати всі питання, які сьогодні порушували. І за десять днів ми матимемо розуміння, що і як швидко можна вирішити, аби перейти до того, щоб відкрити нову сторінку в наших відносинах».

Міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини зазначив, що ніколи до цього дня не мав змоги зустрітися із представниками угорської громади, які живуть на території України, тож цю зустріч він сприймає як дуже позитивний знак.

«Хочу подякувати всім вам, що протягом останніх дев’яти років голос угорської національної меншини на Закарпатті та в Україні чули всі», — сказав Петер Сіярто й окремо висловив подяку тим, хто працює в закладах освіти.

Він зазначив, що Україна й Угорщина прагнуть налагодити добросусідські відносини.

«Ми повинні визнати, що керівництво України у грудні 2023 року зробило надзвичайно важливий крок. Важко було досягти цього, але ми це дуже цінуємо», — наголосив угорський міністр.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав процеси, які нині відбуваються в нашій країні, зміною філософії держави щодо національних спільнот. Як приклад він назвав ухвалення відповідного закону та готовність працювати з угорським урядом над питаннями, які залишилися. Дмитро Кулеба відзначив подання Президента до Верховної Ради законопроєкту про множинне громадянство. Він висловив переконання, що всі, хто живе в Україні, мають спільно її захищати, розвивати, поважати й цінувати.

Джерела: Офіс Президента Міністерство закордонних справ