Я колишній офіцер, нині військовий пенсіонер. Влаштувався працювати на посаду вихователя — командира взводу в ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Відповідно до вимог статуту ліцею, вихователі — командири взводів виконують обов’язки класних керівників. Однак за класне керівництво ми не отримуємо ніяких надбавок, що суперечить положенню про класне керівництво. Керівництво ліцею, посилаючись на те, що обов’язком вихователів є виконання функцій класних керівників, виплату надбавки за це не провадить.

Отже, хочу дізнатися: чи є в керівництва ліцею підстави для такого рішення і які саме?

С. ЛИСЕНКО, м. Острог Рівненської обл.

Микола НАУМЕНКО,
директор Департаменту військової
освіти та науки Міноборони:

— Ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою підпорядкований управлінню освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації, і питання виплати заробітної плати працівникам ліцею повинно вирішуватися за підпорядкованістю.

Одночасно повідомляю, що зазначене питання регулюється наказом Міністерства освіти від 15.04.1993 року №102 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» (зі змінами), який зареєстрований у Міністерстві юстиції 27 травня 1993 року за №56.

За розділом Б пункту 36 наказу, вчителям, викладачам, старшим викладачам, майстрам виробничого навчання та іншим педагогічним працівникам (крім керівних) загальноосвітніх навчальних закладів (до яких належить і ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою) провадиться додаткова оплата за класне керівництво у V—ХІ класах в розмірі 25% ставки заробітної плати (посадового окладу).

В класах (класах-комплектах, групах) шкіл усіх типів і найменувань з числом учнів менше 12 чоловік оплата за класне керівництво здійснюється в розмірі 50% відповідних розмірів доплат.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 14 червня 2000 року №963 «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників», якою затверджено перелік посад, посада вихователя належить до числа педагогічних працівників, за яким встановлена зазначена додаткова оплата за класне керівництво.

На виконання вимог постанови Кабінету Міністрів від 28 квітня 1999 року №717 «Про Положення про ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою» у зв’язку з військовою направленістю ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою навчання ліцеїстів проводиться у класах-взводах, тому посада вихователя має подвійне найменування, а саме вихователь — командир взводу.

Так, посада вихователя — командира взводу може бути зарахована до педагогічних працівників, що дасть можливість проводити додаткову оплату за класне керівництво.