ТРІУМФ

Першу медаль найвищого гатунку на Іграх-2012 принесла Україні львівська фехтувальниця 

Маршрут до олімпійської вершини 26-річна Яна Шемякіна прокладала з гросмейстерською точністю. На старт індивідуальних змагань у фехтуванні на шпагах вона вийшла, посідаючи лише одинадцяте місце у світовому рейтингу: не найкраща позиція в турнірі, де одна-єдина поразка перетворює тебе з учасника в глядача.

Спочатку наша землячка впевнено здолала чемпіонку світу-2009 Любов Шутову з Росії. Вже в 1/8 фіналу Яні протистояв один із головних претендентів на перемогу — дворазова чемпіонка світу та володарка чотирьох золотих медалей чемпіонатів Європи румунка Ана Марія Бранза. Основний час не виявив найсильнішого — 13:13. У додану хвилину підопічна тренера Андрія Орликовського виявилася спритнішою.

Куди там Д'артаньяну до нащої Яни (праворуч). Фото Укрінформу

Згодом дворазова чемпіонка Всесвітньої універсіади переконливо довела, що її не випадково називають «міс Один укол». 15:14 — з таким рахунком вона перемагає ще одну представницю румунської фехтувальної школи Сімону Герман. У півфіналі Яна змушує зачохлити зброю лідера світового рейтингу — Сунь Юцзі з Китаю — 14:13.

Головного поєдинку в своєму житті лідеру збірної України довелося чекати понад годину. Судді ніяк не могли прийняти рішення щодо її суперниці. У підсумку арбітри вирішили долю другого півфіналу між німкенею Бріттою Хейдеманн і Сін Лам з Кореї на користь більш титулованої суперниці — олімпійської чемпіонки-2008 з Німеччини.

У фіналі повторився відомий для прихильників української спортсменки сценарій. Основний час — 8:8, а у вирішальну мить на електронному моніторі переможне зелене світло загорілося на боці Яни.

Головну героїню третього дня змагань привітав Президент України Віктор Янукович.

— Уся Україна пишається блискучою перемогою своєї співвітчизниці, — наголосив у своєму вітанні глава держави. Він висловив упевненість, що здобуте Яною Шемякіною «золото» — гідний початок успішних виступів наших атлетів на Олімпіаді.

З блискучим успіхом Яну поздоровив Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

— Це перша нагорода найвищого гатунку в скарбниці збірної України. Ваша перемога у важкій безкомпромісній боротьбі вкотре підтверджує фізичну та духовну силу українського народу, — наголосив Прем’єр-міністр України. Глава уряду побажав Яні Шемякіній міцного здоров’я, добробуту, благополуччя та майбутніх перемог.

 

Наша Калина розквітла в Лондоні

Цього ж дня на п’єдестал пошани піднялася ще одна представниця нашої країни. Вихованка донецької школи важкої атлетики Юлія Калина виграла бронзову медаль у ваговій категорії до 58 кг. Для цього їй знадобилося встановити сім рекордів України. У ривку 23-річна спортсменка підняла 106 кг, а у поштовху їй підкорилася вага 129 кг.

Виграла змагання китаянка Лю Сюін, яка встановила олімпійський рекорд у ривку (108 кг) і набрала в сумі 246 кг.

Гучним скандалом завершилися в Лондоні командні змагання чоловіків зі спортивної гімнастики. Після закінчення останнього виду програми збірна України поступалася лише непереможним китайцям та команді Великої Британії. Коли вже наша чудова п’ятірка в складі Миколи Куксенкова, Олега Степка, Віталія Наконечного, Ігоря Радивілова та Олега Верняєва готувалася до церемонії нагородження, сталося непередбачуване.

З’ясувалося, що вже після завершення виступів представники Японії звернулися до арбітрів з вимогою переглянути результат свого представника на коні. Спочатку судді поставили йому 13,466 балав, але потім збільшили його оцінку на сім десятих. Після цих дивних перерахунків українська дружина опустилася на четверте місце.

— Фактично у нас украли медаль, — заявив журналістам головний тренер збірної України Юлій Куксенков. — На мою думку, наша команда заслуговувала срібної нагороди. Британцям, які фінішували третіми, судді трохи завищували оцінку. Мало хто знає, що наш лідер — Микола Куксенков вийшов на олімпійський поміст після складної травми ноги. Але це не завадило йому і партнерам по команді рівно і впевнено виступити на всіх снарядах. Звісно, після такого психологічного удару складно буде налаштуватися на боротьбу в індивідуальному заліку. Але намагатимемося зробити все можливе. 

ДОСЬЄ «УК»

Яна ШЕМЯКІНА. Народилася 5 січня 1986 року у Львові. Фехтуванням почала займатися в 11-річному віці, після того як отримала травму на тренуваннях гірськолижників. Наставник — заслужений тренер України Андрій Орликовський.

2002 року стала переможцем першості світу серед кадетів. Чемпіонка Європи-2004, 2005 серед юніорів. Переможець в особистому заліку і бронзовий призер у командних змаганнях чемпіонату Європи-2005. У 2007 році стала дворазовою чемпіонкою Всесвітньої універсіади у Бангкоку. Володарка «золота» Універсіади-2009 в Белграді. Бронзовий призер чемпіонату Європи-2009.

 Магістр Львівського державного університету фізичної культури.

Олімпійська чемпіонка-2012 з фехтування на шпазі.

ПРЯМА МОВА

Яна ШЕМЯКІНА,
олімпійська чемпіонка-2012:

«Фехтування — це не плавання і не важка атлетика, де кожен приблизно знає свої можливості. У нашому виді спорту чимало залежить від суперника. Ось чому ледь не найважчим для мене був стартовий поєдинок проти росіянки Шутової. Після перемоги я вже спокійно крокувала турнірною сіткою, не забиваючи голову сторонніми думками. І тільки коли нанесла вирішальний укол у бою з Хайдеманн, зрозуміла: я — олімпійська чемпіонка. Зараз уже настільки зріднилася зі своєю нагородою, що, мабуть, не буду її знімати, а ляжу з нею спати». 

Сергій БУБКА,
президент НОК України:

«30 липня назавжди ввійде в історію українського олімпізму. Приємно, що традиція, яка започаткована в Пекіні нашими шаблістками, підтримана Яною Шемякіною. Вона подарувала незабутні емоції, відчуття радості та гордості усім прихильникам спорту.

Вірю, що цей заслужений успіх стане черговою віхою на шляху до нових перемог».

Юлія КАЛИНА,
бронзовий призер Олімпіади з важкої атлетики:

«Головне завдання, яке переді мною ставив тренер, — вдало виконати всі шість спроб, що я і зробила. Коли у сумі двоборства набрала 235 кг, навіть не змогла відразу в це повірити. Довелося разом з журналістами перераховувати. Це майже на десять кілограмів більше тієї суми, яку я зазвичай підіймала».

 

Ігор КОРОБЧИНСЬКИЙ,
перший віце-президент Федерації гімнастики України:

 «Я побував на багатьох Олімпіадах, але такого ще не бачив. Японський гімнаст Като відверто завалив важливий елемент — зіскок. Тому ставити йому таку високу оцінку було несправедливо. Натомість наша команда була єдиною, яка відпрацювала без грубих помилок. Та справжні чоловіки не плачуть, вони ображаються. Думаю, перед особистими фіналами хлопці опанують себе».

ТАБЛО ІГОР

Фехтування

Жінки

Фінал

Яна Шемякіна (Україна) — Брітта Хайдеманн (Німеччина) — 9:8 (0:0, 3:2, 5:6, 1:0)

Бій за 3 місце

Юцзі Сунь (Китай) — Сін Лам (Південна Корея) — 15:11

Важка атлетика

Жінки

Категорія до 58 кг

1. Лі Сюін (Китай) — 246 кг (108 + 138)

2. Пімсірі Сіраков (Таїланд) — 236 (100+136)

3. Юлія Калина (Україна) – 235 (106+129)

Спортивна гімнастика

Чоловіки

Командні змагання

1. Китай — 275,997

2. Японія — 271,952

3. Велика Британія — 271,711

4. Україна — 271,526